Guvernul de la Roma intenţionează să regularizeze situaţia a mii de migranţi ilegali pentru a suplini astfel lipsa forţei de muncă în agricultură în urma pandemiei de coronavirus, a confirmat marţi ministrul italian de interne, Luciana Lamorgese, relatează agenţia EFE. Odată cu restricţiile de circulaţie şi cu blocajele la frontiere, lucrătorii europeni care înainte veneau în Italia pentru a munci ca zilieri în agricultură, majoritatea români, bulgari şi polonezi, acum nu mai pot călători, astfel că sectorul agricol italian se confruntă cu riscul unei penurii de forţă de muncă tocmai în pragul sezonului de recoltare. Ideea este să le dăm acte celor care nu le au şi lucrează în anumite sectoare, precum agricultura, a semnalat Lamorgese în faţa Comisiei pentru Afaceri Constituţionale a Camerei Deputaţilor.
Confirmarea sa vine după ce în ultimele zile a circulat un proiect de lege care prevede o regularizare a situaţiei migranţilor menită ”să suplinească carenţa de lucrători în sectorul agricol, al creşterii animalelor, pescuitului sau acvaculturii”. Luciana Lamorgese a precizat însă că nu se intenţionează legalizarea situaţiei tuturor celor circa 600.000 de migranţi care trăiesc la ora actuală în Italia fără forme legale, ci doar a acelora care lucrează ca zilieri. Totuşi, se estimează că aproximativ 200.000 dintre ei ar putea beneficia de această măsură şi astfel să poată opta pentru un contract în Italia, cifră care corespunde şi estimării organizaţiei agricole italiene Coldiretti privind numărul de lucrători străini pe care sectorul agricol italian îi pierde anul acesta din cauza închiderii parţiale a frontierelor.
Potrivit acestei organizaţii, în lipsa acestor lucrători circa 35% din recolte vor fi pierdute. În luna martie deja s-a înregistrat o scădere cu 10% a numărului zilelor lucrate pe câmp, deşi iarna care a trecut a fost în Italia a doua cea mai caldă după anul 1800, ceea ce a grăbit coacerea fructelor şi legumelor.
Cele trei principale sindicate italiene, CGIL, CISL şi UIL, au transmis o scrisoare comună guvernului şi parlamentului de la Roma în care solicită legalizarea situaţiei tuturor cetăţenilor străini care trăiesc în Italia fără permis de şedere. În plus faţă de disponibilitatea acestei forţe de muncă, sindicatele mai argumentează că o astfel de măsură va fi benefică şi pentru protejarea sănătăţii publice şi combaterea pandemiei de COVID-19, întrucât intrând în legalitate migranţii vor avea acces la sistemul de sănătate publică şi astfel s-ar controla mai bine răspândirea virusului. Proiectul de lege nu a fost deocamdată examinat în cadrul Consiliului de Miniştri, discuţie care, conform presei italiene, era aşteptată pentru luna în curs. Pe de altă parte, ministrul Luciana Lamorgese a precizat că măsurile avute în vedere se referă numai la persoanele care lucrează în agricultură, nu şi la lucrătorii domestici.