Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

Mitropolia Moldovei va sprijini parohiile care au rămas fără venituri, din cauza interzicerii activităţilor religioase în biserici

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei (MMB) pregăteşte un set de măsuri pentru finanţarea parohiilor din judeţele Moldovei care au rămas fără venituri, ca urmare a suspendării activităţilor religioase, pe fondul epidemiei de coronavirus, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al MMB, preotul Constantin Sturzu. Oficialul MMB susţine că există preoţi ale căror venituri au scăzut „dramatic”, „spre zero”, din cauza imposibilităţii credincioşilor de a merge la biserici, dar şi din cauza interzicerii, prin Ordonanţa Militară 1/2020, a oricărei activităţi religioase în spaţii închise, printre care şi botezurile sau cununiile. „E grea situaţia şi se agravează cu siguranţă, pe zi ce trece. În mod normal, nefiind credincioşi care să cumpere o lumânare, că şi de acolo îţi mai rămânea un bănuţ, neaducând un pomelnic, nelăsând o donaţie, e clar că au scăzut dramatic, au scăzut spre zero veniturile”, a afirmat părintele Sturzu.

Purtătorul de cuvânt al MMB precizează că, la nivelul mitropoliei, există un fond de într-ajutoare, care poartă numele de „Păstorul cel bun”, care permite sprijinirea parohiilor sau a preoţilor aflaţi în dificultate. „Era un fond şi există şi acum un fond numit ‘Păstorul cel bun’. Erau câteva sute de parohii mici care erau ajutate în felul acesta. Acum, cu atât mai mult, avem un ajutor suplimentar pe care îl pregătim, nu doar pentru parohiile mai sărace, ci şi pentru situaţia în care, de exemplu, nu lucrează preoteasa. Poate fi o parohie mai înstărită, dar, dacă preotul nu are niciun venit şi nici preoteasa nu are un salariu, deja situaţia este complicată, chiar dacă parohia de obicei se autosusţine. Şi atunci e dificilă situaţia şi pentru aceştia. Avem în vedere astfel de măsuri, da”, a adăugat Constantin Sturzu.

Personalul clerical beneficiază de o contribuţie de la bugetul de stat, însă fondurile alocate erau utilizate, până în prezent, în special pentru plata contribuţiilor sociale ale preoţilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?