Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Aproape 700 de firme din Vrancea și-au trimis angajații în șomaj tehnic

Starea de urgență afectează sute de firme și mii de angajați. Aproape 700 de patroni din Vrancea au trimis în șomaj tehnic 3.200 de angajați în luna martie a acestui an. Există desigur și oamenii care nu figurează în aceste statistici și care pur și simplu au fost dați afară.

La acest moment, 14 agenți economici cu un total de 30 de salariați trimiși în șomaj tehnic, nu pot beneficia de acest ajutor financiar pe motiv că nu au trimis corect documentele necesare. „Până la data curentă, un număr de 696 de angajatori au depus la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Vrancea cereri pentru a primi șomajul tenhic. Din aceste 696 de cereri, sunt conforme un număr de 682 de cereri, pentru un număr de 3.200 de salariați. Neconforme, adică nu au actele în regulă, și se relaționează cu acești agenți economici, sunt în număr de 14, pentru un număr de 30 de salariați”, ne-a declarat joi Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Vrancea.

Care sunt actele necesare

Angajatorii sunt cei care trimit documentele necesare acordării șomajului tehnic, care constau într-o cerere către AJOFM Vrancea, o declarație pe proprie răspundere și un tabel în care sunt specificați angajații care vor beneficia de șomajul tehnic cu salariul aferent. „Angajatorii depun cele trei documente pe platforma aici.gov.ro, explică Daniela Brihoianu.

La jumătatea acestei săptămâni, 668 de angajatori au primit deja sumele aferente lunii martie. „Miercuri, pe 15 aprilie și joi, pe 16 aprilie, s-au făcut deja plăți pentru un număr de 668 de angajatori, pentru un număr de 3.139 de persoane, iar suma care se va acorda pentru aceștia este de 1.992.495 de lei”, a precizat purtătorul de cuvânt al AJOFM Vrancea.

Cine beneficiază de acești bani? Orice angajat pe care angajatorul dorește să-l dea în șomaj tehnic.Este vorba despre acea declarație pe proprie răspundere pe care angajatorul trebuie să o depună, este unul din cele trei documente, în care angajatorul își asumă răspunderea că-și suspendă activitatea și suspendă activitatea de muncă a angajatorilor pentru că nu îi va putea plăti pe perioada stării de urgență. Angajatorul poate lua decizia să suspende contractele de muncă ale angajatorilor, și atunci îi dă în șomaj tehnic, sau poate să înceteze, dar salariații trebuie să îndeplinească condițiile pentru șomaj”, mai precizează aceasta.

Când se vor depune actele pentru luna aprilie?

Din moment ce starea de ugență, în România, a fost prelungită cu încă 30 de zile, angajatorii a căror activitate va rămâne suspendată în această perioadă, vor putea depune actele necesare pentru șomajul tehnic începând cu data de 1 mai. „Pentru perioada din luna martie, fracțiunea de lună martie 16-31, s-au depus documentele acum, la începutul lunii aprilie și le-am și plătit, după cum v-am spus, ieri și astăzi, iar pentru luna aprilie, se vor depune documentele începând cu 1 mai”, a mai declarat Daniela Brihoianu.

Primele plăţi pentru şomajul tehnic au fost făcute din rezervele instituţiilor, dar pentru a fi făcute toate plăţile către cei care au adresat solicitări şi care au trecut prin verificare, este așteptată rectificarea bugetară, după cum a declarat, miercuri, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, la debutul şedinţei de Guvern. La nivel național, numărul solicitărilor pentru şomaj tehnic este de 562.000.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?