Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

VIDEO și GALERIE FOTO: Col. dr. Alexandru Keresztes: Situația epidemiologică din Vrancea nu este una alarmantă

24 de angajați ai Spitalului Județean, din 1700, sunt infectați cu coronavirus

Situația de la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani nu este una dezastruoasă, a afirmat col. dr. Alexandru Keresztes, managerul interimar al instituției sanitare, după instalarea conducerii militare. Managerul interimar a declarat, în cadrul conferinței de presă care a avut loc joi la Spitalul Județean Focșani, că situația epidemiologică din Vrancea nu este una alarmantă și a prezentat măsurile luate până acum pentru protecția pacienților și a personalului medical din județ, menționând, de asemenea, fapul că a găsit stocurile de materiale de protecție, despre care făcea vorbire zilele trecute managerul Constantin Mândrilă. „Ne-am informat asupra stocurilor existente, asupra comenzilor care sunt în derulare, în cursul zilei de ieri am luat legătura cu Unipharm-ul şi sunt în drum spre Focşani doi paleţi cu câteva mii de echipamente medicale de protecţie constând în măşti, combinezoane, mănuşi, ochelari de protecţie, astfel încât personalul medical să beneficieze de protecţia necesară pentru următoarele 30, chiar 45 de zile în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice”, a precizat colonel doctor Alexandru Keresztes, care a adăugat că se dorește „o continuitate şi o cursivitate în ceea ce priveşte asigurarea serviciilor medicale în cadrul spitalului”.

Acesta a precizat că a luat legătura cu soția managerului Constantin Mândrilă, care i-a transmis că „starea dânsului de sănătate este una bună, mi-am arătat întreaga disponibilitate de a mă auzi telefonic cu domnia sa, urându-i multă sănătate și pe această cale, pentru a putea să înțelegem toate mecanismele de conducere, evident că avem nevoie de oamenii care au asigurat conducerea spitalului, ne bazăm în continuare pe cunoștințele și tot ceea ce dânșii au început, noi vrem doar să-i ajutăm, să-i sprijinim”.

Sprijin al poliției și jandarmeriei vrâncene

La acest moment sunt confirmați pozitiv 24 de angajați ai Spitalului Județean, raportat la circa 1700 de angajați, din care circa 1300 cadre medicale. Din cei 24 de confirmați sunt 13 asistenți medicali, 2 medici, 7 infirmiere, un brancardier și un angajat din sectorul de suport. Vorbind despre distribuția lor pe secții, sunt 9 din secția Cardiologie, 3 Nefrologie, 3 Interne, 1 Radiologie, 2 Chirurgie, 1 UPU, 1 din Compartimentul petnru prevenirea infecțiilor asociate actului medical, 1 Psihiatrie, 1 bloc operator și 1 Infecțioase. „La momentul acesta, 16 persoane sunt în autoizolare, din care 14 sunt în urma închiderii secției de Nefrologie, și 2 sunt confirmate pozitiv. Numărul de pacienți decedați covid: din comorbidități, a fost înregistrat 1 pacient decedat în secția de Terapie Intensivă”, a prezentat col. dr. Alexandru Keresztes.

Primele măsuri luate de conducerea militară au vizat asigurarea unei singure căi de acces în spital și securizarea perimetrului. De asemenea, se dorește realizarea triajului epidemiologic, atât al personalului angajat al spitalului, la intrarea şi la ieşirea din turele din graficele de lucru, cât şi pentru toţi pacienţii care intră în spital, în zona de triaj, unde sunt amenajate deja două corturi, pentru adulți și pentru copii. „Am primit sprijinul inspectorului şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Focşani, al inspectorului şef de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi. Şi, aşa cum vedeţi, deja avem misiune de pază şi de ordine publică, astfel încât, accesul să se facă controlat”, a subliniat col. dr. Alexandru Keresztes.

Acesta a menționat că protejarea personalului spitalului, a celor care se află în linia întâi este prioritatea absolută. „Dacă luni am găsit secţia de Nefrologie şi secţia de Cardiologie închise, cu sprijinul doamnei doctor epidemiolog al Spitalului, Diana Stoica, împreună cu colega noastră, doamna doctor Bianca Andone, încercăm să facem aceste anchete epidemiologice, ele sunt în curs de desfăşurare, şi, în cursul zilei de ieri, secţia de Cardiologie şi-a redeschis porţile. Avem în atenţia noastră, încă o dată repet, protejarea personalului spitalului. Este prioritate absolută. În acest sens, împreună cu domnul dr. Negoiţă, am cerut convocarea de urgenţă a Consiliului Medical, în care şefii de secţii, responsabili petnru organizarea şi conducerea activităţilor atât în condiţii normale, dar mai ales în situaţii de urgenţă, să ne prezinte de urgenţă un necesar în ceea ce privește numărul de materiale și echipamete de protecţie”, a menționat col. dr. Alexandru Keresztes.

Antrenamente cu echipamentul de protecție

Alte măsuri dispuse vizează antrenarea personalului medical din cadrul spitalului pentru echiparea, respectiv dezechiparea de echipamentul de protecție. „Dacă președintele Organizației Mondiale a Sănătății a spus: «Testați, testați, testați», eu am adăugat: «Îmbrăcați-vă, dezbrăcați-vă; îmbrăcați-vă, dezbrăcați-vă și iar îmbrăcați-vă, dezbrăcați-vă !». Până și pentru dumneavoastră este foarte important să cunoașteți modul în care vă dezechipați, dându-vă jos masca pe care o purtați, mănușile pe care le aveți în mâini și, mai apoi felul în care utilizăm apa, săpunul și dezinfectanții. În perioada următoare se vor desfășura antrenamente cu personalul care este în odihnă, va fi o odihnă activă. Se vor antrena, își vor asuma cunoștințele teoretice și mai apoi, în mod practic, sub directa îndrumare a celor două doamne epidemiolog, a directorului de îngrijiri medicale, membrii Consiliului Medical, mai apoi, pe echipe, ateliere de lucru, ca acest mod de a ne îmbrăca și dezbrăca echipamentul în prezența unui pacient cu covid pozitiv să ne permită, în primul rând protejarea personalului”, a precizat col. dr. Alexandru Keresztes, managerul interimar al Spitalului Județean de Urgență Focșani.

Pregătirea personalului medical trebuie însoțită de creșterea numărului de teste efectuate în Spitalului Județean. Obiectivul noii conduceri militare este de a testa fiecare pacient internat în spital dar și întregul personal aflat în anchetă epidemiologică. Totodată, la etajul trei al Spitalului, va fi amenjată o nouă secție ATI, care va funcționa ca zonă intermediară unde vor fi duși pacienții care ajung în spital, până la sosirea rezultatelor testării. „Ne dorim ca toţi pacienţii care se vor adresa Spitalului Judeţean, toate urgenţele, să fie testaţi. Încercăm să identificăm la etajul 3 al spitalului un spaţiu în care vom înfiinţa o secţie de ATI covid pentru că, aşa cum ştiţi, un pacient care se adresează spitalului, este un pacient cu suspiciune. Dacă este testat, el trebuie să ajungă într-o zonă intermediară, şi până la sosirea rezultatului, pacientul rămâne într-o zonă de aşteptare, urmând ca mai apoi, dacă este pacient covid pozitiv, să ajungă în sectorul cu asemenea destinaţie, şi să primească cele mai bune îngrijiri medicale.”, a precizat col. dr. Alexandru Keresztes.

Cinci echipe medicale pe secții

Col. dr. Alexandru Keresztes a menționat că personalul medical este cazat în patru pensiuni, unde se odihnesc, astfel încât, pe o perioadă de două săptămâni să evită contactul cu membrii familiei. „Am făcut recomandarea să se formeze cinci echipe astfel încât, patru sunt bază și una de rezervă. Dacă lucreză o echipă 6 ore, patru echipe acoperă 24 de ore, a cincea echipă este de rezervă astfel încât dacă pică un singur membru dintr-o echipă, extragem toți membrii echipei afectate și echipa de rezervă suplinește absența colegilor”, spune col. dr. Alexandru Keresztes.

Referitor la starea de sănătate a bolnavilor de la Terapie Intensivă, noul șef al Spitalului a menționat că pacienții sunt intubați și se află în stare gravă. „Sunt pacienți cu comorbidități asociate. Încă de prima zi de când an venit, de luni, știu de un pacient care este cu comorbidități asociate, obezitate și o bronhopneumopatie cronică obstructivă, deci o afectare a aparatului respirator cu o boală suficient de gravă peste care se interpune și o infecție intercurentă. Știam că pacienții cu comorbidități pot să fie doborâți și de o simplă răceală, deci nu trebuie să vină un virus gripal sau un virus corona care să-i provoace decesul. În realitate, nu infecția este cea care omoară, ci insuficiența respiratorie s-ar datora tocmai distrugerii hemoglobinei existentă în eritrocitele roșii responsabile de transportul oxigenului de la plămâni, la țesuturi”, precizează col. dr. Alexandru Keresztes.

Pacienți vindecați și externați

Directorul medical al Spitalului Județean Focșani, doctorul Gabriel Negoiță, a menționat că 10 persoane confirmate pozitiv au fost vindecate în urma tratamentului de la secția de Boli Infecțioase. „Acum avem un număr de aproximativ 80 de bolnavi pe secția de Boli contagioase, urmează ca astăzi să fie externați o parte din ei, unii suspecți care nu s-au confirmat, unii chiar vindecați. În momentul acesta avem în jur de 10 vindecați în zona noastră, iar ceilalți se apropie de termenul de recoltare pentru externare. Se fac două probe înainte de externare, care să fie negative, în așteptarea acestor probe ei vor rămâne chiar până la 21 de zile de internare. Este o situație foarte greu de suport să stai 21 de zile internat, dar este un virus absolut necunoscut”, a spus directorul medical.

Acesta a menționat că, pentru perioada Sărbătorilor Pascale, va fi pregătit un meniu special pentru pacienții din spital, cu ouă roșii și cozonac. De asemenea, pacienții vor putea primi pachete la punctul de control principal al spitalului, de unde vor fi preluate de către personalul desemnat de fiecare șef de secție. „Noi încercăm să limităm contactul bolnavilor cu membrii familiei. Bineînțeles că este o situație temporară. Având în vedere situația, rugăm pe toți membrii familiilor să fie îngăduitori și să înțeleagă situația”, a precizat directorul medical.

Uite domiciliul, nu e domiciliul

Colonelul dr. Alexandru Keresztes a lăudat în cadrul conferinței modificarea legislației care permitea tratarea la domiciliu, în carantină, a pacienților asimptomatici sau a celor cu forme ușoare. Doar că, la câteva ore, Ministerul Sănătății anunța modificarea modificării și eliminarea posibilității carantinării la domiciliu a pacienților cu forme ușoare. „Legislația, începând de ieri, s-a modificat, în sensul în care, dacă în data de 7 aprilie, era stipulat, într-un ordin de ministru, că pacienții covid pozitiv asimptomatici, sau cu forme ușoare, se internează obligatoriu în spital, începând de ieri, dacă există posibilitatea de carantinare la domiciliu, sub proprie responsabilitate, prin declarație pe proprie răspundere, dacă există condițiile necesare izolării de restul familiei, pacienții cu simptomatologie absentă, dar cu covid prezent, se carantinează la domiciliu. Acest lucru este un aspect pozitiv pentru că din discuțiile cu doamna dr. Vasilache, șefa secției de Boli Infecțioase, din cei 80 de pacienți internați, undeva la 75-80% făceau definiția cazului expus anterior, adică forme ușoare sau asimptomatice, care necesită monitorizarea temperaturii de două ori pe zi, iar în cazul formelor ușoare începem să administrăm antitermice și medicație antivirală, și medicamentație folosită des în patologia reumatismală, respectiv plachenilul”, a spus col. dr. Alexandru Keresztes.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, Ordinul nr. 622/15.04.2020 care stabileşte anumite completări în instituirea măsurilor de carantină pentru persoanele care vin din afara ţării, în contextul COVID-19, a fost modificat. ”Modificarea actului normativ constă în eliminarea articolului care prevedea că persoanele testate pozitiv cu coronavirus, dar care nu au simptome, pot fi plasate în carantină la domiciliu”, precizează MS într-un comunicat transmis joi, 16.04.2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?