Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Germanii au dreptul de a protesta în timpul epidemiei, a decis Curtea Constituţională

Germanii au dreptul de a desfăşura proteste politice dacă respectă regulile de distanţare socială instituite pentru încetinirea propagării noului coronavirus, a stabilit joi Curtea Constiţională, cu sediul la Karlsruhe, transmite Reuters. Decizia nu le oferă totuşi o victorie deplină tinerilor activişti care s-au adresat Curţii după ce autorităţile locale din Giessen, landul vestic Hessa, au interzis două proteste planificate pentru această săptămână, joi şi vineri, pentru a denunţa măsura de interzicere a adunărilor de mai mult de două persoane în public.

Activişti pro-democraţie din Giessen spun că măsurile de izolare încalcă libertatea de adunare, o prevedere cheie a legii fundamentale germane. Ei au sesizat Curtea Constituţională după ce două instanţe inferioare le-au dat câştig de cauză autorităţilor locale din Giessen şi au menţinut interzicerea demonstraţiilor, chiar dacă organizatorii promiseseră că vor respecta în timpul marşului regulile de distanţare socială. Dar, dând o lovitură autorităţilor dornice să menţină în vigoare măsurile stricte de distanţare socială, Curtea a stabilit că o interdicţie generală ar fi neconstituţională şi a dispus revizuirea deciziei, abţinându-se totuşi de la a da undă verde demonstraţiilor plănuite la Giessen.

Potrivit Curţii de la Karlsruhe, preocupările de sănătate legate de pandemie nu constituie un temei – o bază pentru o interdicţie generală asupra demonstraţiilor. ‘Autorităţile locale au asumat în mod incorect că dispoziţiile date de guvernul ladului Hessa pentru lupta împotriva coronavirusului includ o interdicţie generală asupra adunărilor de mai mult de două persoane care nu locuiesc în aceeaşi gospodărie, şi au încălcat astfel dreptul constituţional de întrunire’, arată judecătorii. Curtea adaugă că autorităţile locale din Giessen şi cele două instanţe inferioare trebuie să folosească decizia sa pentru a lua o nouă hotărâre dacă să permită sau nu ca protestele să continue în anumite condiţii sau să le interzică.

Germania a făcut faţă mai bine pandemiei decât majoritatea celorlalte state vest-europene, precum Italia, Spania şi Franţa, înregistrând până acum doar puţin sub 3.600 de decese din cele 130.450 de cazuri de infectare cu coronavirus confirmate. Cancelarul Angela Merkel a declarat miercuri că Germania a reuşit un succes fragil şi că vor fi făcuţi paşi mici în direcţia eliminării restricţiilor, începând cu o redeschidere parţială a magazinelor săptămâna viitoare şi a şcolilor pe 4 mai. Decizia de joi a Curţii Constituţionale ar putea deschide uşa pentru demonstraţii pe străzile din Germania.

Chiar înainte de pronunţarea hotărârii, grupări de stânga au promis că îşi vor ţine pe 1 mai demonstraţiile anuale de Ziua Muncii şi petrecerile de stradă în oraşe ca Berlin şi Hamburg, în ciuda faptului că evenimentele au fost anulate de autorităţi din cauza epidemiei. ‘Noi decidem dacă festivalul de 1 Mai are loc la Berlin, nu poliţia, nu autorităţile locale sau guvernul federal’, a declarat un grup de stânga. Regulile de distanţare socială au fost criticate şi de Alternativa pentru Germania (AfD, de extremă dreapta), care a cerut guvernului să-şi anuleze decizia de a ţine bisericile închise în timpul Paştelui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?