Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785

Nepotismul liberal a ajuns la vârful MAI! Fiul prefectului Berbece, din ajutor de șef de post la Vulturu, consilier în București

Iulian Berbece, fiul prefectului de Vrancea Gheorghiță Berbece, a ajuns din ajutor de șef de post la Vulturu pe funcția de consilier al secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Pompiliu Norocel Stroe. Este vorba de agentul Iulian Berbece, angajat în cadrul IPJ Vrancea în anul 2017 și trimis ajutor de șef de post în comuna vrânceană Vulturu. Imediat după ce fostul consilier județean PNL, Pompiliu Norocel Stroe, a fost numit secretar de stat, de la MAI a fost solicitată detașarea agentului de poliție Iulian Berbece pe funcția de consilier al secretarului de stat mai sus amintit. Dată fiind lipsa de cadre cu care se confruntă IPJ Vrancea, detașarea agrentului Berbece lasă descoperit încă un post de polițist care ar fi ar fi putut asigura liniștea și ordinea publică într-una din cele mai mari comune dinVrancea.

Mai mult, nu putem să nu ne întrebăm care sunt criteriile care stau la baza deciziei de detașare a polistului Berbece într-o astfel de funcție, în condițiile în care experiența sa profesională este una foarte mică, acesta lucrând doar de doi ani în structurile MAI. Asta în condițiile în care un post de consilier în MAI, la nivel de ministru și secretari de stat, este considerat ca fiind unul foarte important și care în general este ocupat de profesioniști cu multă experiență în activitatea MAI.

Așadar, ce îl recomandă pe subofițerul Berbece să ocupe această funcție? „Tatăl meu, prefectul județului Vrancea“, ar fi probabil răspunsul, parafrazând în acest mod o replică celebră din seria de filme BD. De altfel, după ce a absolvit Facultatea de Drept din București, Iulian Berbece a fost intern pentru o perioadă de șase luni la o societate de avocatură, după care a lucrat doi ani și patru luni la fosta firmă a familiei.

Cât despre secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Pompiliu Norocel Stroe, acesta este absolvent de teologie și sociologie. Nu are experiență în ceea ce înseamnă activitățile specifice ale Ministerului de Interne, el plecând la MAI după ce a renunțat la mandatul de consilier județean din partea PNL Vrancea. Și în acest caz, carnetul de partid a făcut diferența. În 2016, Pompiliu Norocel Stroe a condus PNL Focşani pentru câteva luni, iar în prezent este prim vicepreşedinte al PNL Vrancea.

Caracatița PNL, de la Direcția de Sănătate Publică la Direcția Silvică

Acest caz este încă un exemplu al nepotismului și numirii pe criterii strict politice a tot felul de „neamuri și nemurele“, politică instaurată de PNL la nivelul administrației centrale și instituțiilor publice deconcentrate locale, de când se află la putere. De când au preluat puterea, liberalii au fost preocupați să-și pună oamenii în funcții cheie, plătiții cu salarii generoase și nu să ia măsuri pentru creșterea nivelului de trai al românilor. Ca să nu mai spunem de lipsa de măsuri pentru prevenirea și răspândirea cazurilor de coronavirus, pandemia prinzându-i total nepregătiți.

„Monitorul de Vrancea“ a relatat pe larg despre cazurile în care liberalii au schimbat profesioniști din instituțiile publice pentru a le face loc pe funcții lipitorilor de afișe.

Cea mai recentă schimbare a avut loc în luni, când Cătălin Bunghez, medic stomatolog la Soveja și iubitul consilierului local PNL Ana Maria Dimitriu, a fost numit director la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, după vizita la Focșani a ministrului Sănătății, Nelu Tătaru. Directorul Cătălin Graur a fost suspendat din funcție pe perioada stării de urgență. Adjunct a fost numit un alt medic stomatolog, liberalul Dragoș Cozma, asta deși funcția trebuia ocupată de un medic epidemiolog. Dragoș Cozma a fost numit și în Consiliul de Administrație al Spitalului Județean, unde alături de Ana Maria Dimitriu și Ciprian Epure, au încercat să-l schimbe pe medicul Mihai Nedelcu din funcția de președinte al CA. Ulterior, Dimitriu și Epure și-au dat demisia.

Săptămâna trecută, Victor Dumitru a fost numit director cu delegație al Direcției Silvice Vrancea și l-a înlocuit în funcție pe Lucian Zamfir. Fostul director Lucian Zamfir va ocupa un post de șef de birou în cadrul instituției. Această numire a venit la numai o săptămână după ce liberalii vrânceni l-au schimbat pe șeful Ocolului Silvic Focșani, Ionuț Duță. În locul acestuia a fost numit Petrică Tudosă, o cunoștință mai veche a vrâncenilor, fost pedelist de frunte, fost director al Direcției Silvice Focșani în perioada guvernării PDL și devenit, mai nou, penelist. De altfel, Tudose nu a ezitat să susțină liberalii și să facă inclusiv campanie electorală pentru PNL în ultimii ani și în ultima perioadă. Victor Dumitru a fost șef al Ocolului Silvic Focșani tot în perioada guvernării PDL și este bun prieten cu Petrică Tudosă. Sunt două nume cunoscute, de pe vremea PDL-ului. Este vorba de aceleași persoane care au ținut capul de afiș al unor scandaluri privind retrocedările de păduri și terenuri.

Clanul liberalului „Grindă”

Zilele trecute am relatat cum clanul Ștefan acaparează pas cu pas funcții de conducere în toate instituțiile publice deconcentrate. Și, cine ar fi crezut, nu doar în Vrancea! Gradul de rudenie cu deputatul liberal Ion Ștefan, zis „Grindă”, pare să fie principalul criteriu de selecție al celor care sunt puși la conducerea instituțiilor. În timp ce românii sunt ținuți în case de restricțiile impuse prin ordonanțele militare, clanul Ștefan mai pune o rubedenie într-o funcție de conducere. De această dată la Galați, la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice. De la 1 aprilie, Sergiu Marian Bordea Ștefan, inspector vamal la Biroul Vamal de interior Vrancea, a fost delegat în funcția de șef administrație la AJFP Galați. Ordinul a fost semnat de șefa ANAF, Mirela Călugăreanu. Conform informațiilor apărute în presa centrală, Sergiu-Marian Bordea Ștefan este soţul nepoatei deputatului Ion Ştefan, cunoscut ca ministrul „Grindă”. Bineînțeles că Sergiu Marian Bordea Ștefan are un istoric liberal, numele fiind pe lista de candidați din 2016 la Consiliul Local Milcovul. De asemenea, soția sa, Carmina, este jurist la firma Balcanic Prod, deținută de frații Ștefan.

Deputatul liberal Ion Ștefan, zis „Grindă”, a fost cel mai preocupat să își pună rudele sau oamenii de încredere în funcții de conducere după ce a ajuns ministrul Lucrărilor Publice. Startul numirilor a fost dat la București, unde ministrul „Grindă” l-a angajat pe consilierul județean liberal Liviu Bostan în corpul de Control al ministrului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației Publice. De altfel, Liviu Bostan este cunoscut ca fiind un apropiat, omul de casă al ministrului Grindă. Aceasta poate fi singura explicație a angajării acestuia în Corpul de Control al ministerului mai sus menționat, deoarece din CV-ul lui Liviu Bostan rezultă că a absolvit Facultatea de Matematică a Universității București și a lucrat în… asigurări. Ulterior, Bostan a fost numit și în Consiliul de Administrație la ANCPI. La același minister a fost angajată și consilierul local liberal Alina Drumea, pe postul de „secretar cabinet”.

De asemenea, ministrul „Grindă“ a avut mare grijă de rudele sale. Și-a susținut și finul, pe numele lui Florin Jan Vasilache, în funcția de consilier al ministrului Agriculturii. Surse liberale spun că Vasilache ar fi fost adus și în partid de „Grindă“ chiar înainte de alegeri, dar nu înainte ca acesta să fi fost angajat la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea. Prin forțe proprii și competență, desigur! (sic!).

În Vrancea, Dorina Ștefan, soția verișorului deputatului liberal, a fost numită „șefă”, cum se pare că îi place să i se spună, la Centrul județean Vrancea al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Mai mult, Nicolae Ștefan, soțul noii șefe de la APIA și verișorul deputatului „Grindă”, este consilier la Direcția Antigrindină, fiind unul dintre numele vehiculate la nivelul județului pentru a-l înlocui pe Ion Marin, directorul Centrului de comandă al Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea.

Câte neamuri mai are de pus „Grindă” în funcții plătite din bani publici? Nu de alta, dar din câte ne spun surse din rândul peneliștilor, foarte mulți liberali sunt nemulțumiți de faptul că accesul pe posturi se face în baza gradului de rudenie și nu a vechimii în partid ori a muncii depuse pentru PNL. Nu că astea ar fi, dați-ne voie să intervenim, criterii de numire în funcții publice, cu atât mai mult pentru peneliștii care clamau în campania electorală organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor și competitivitatea drept criteriu de selecție.

Goana după funcții

În Vrancea, deputatul liberal a fost direct implicat în numirea lui Gheorghiță Berbece ca prefect al județului. Gheorghiță Berbece a lucrat la cabinetul parlamentar al deputatului „Grindă”, de unde a trecut la grupul parlamentar PNL din Camera Deputaților și, în final, la Prefectura Vrancea.

Tot pentru „merite deosebite“, consilierul județean PNL Ovidiu Burdușa a fost numit secretar de stat la Departamentul Românilor de Pretutindeni din cadrul Guvernului României. Ovidiu Burdușa locuiește în Italia, a fost consilier județean din partea PNL, iar ceea ce l-a recomandat pentru această funcție este tot apartenența politică. Un alt consilier județean PNL, Adrian Crețu, a fost numit purtător de cuvânt la Instituția Prefectului. Pe lista de persoane impuse de PNL la conducerea unor instituții publice din județ se mai află Mihai Cristinel – DSVSA, Dorina Vraciu – SGA, Eugen Popa – ANIF. Nu trebuie uitat Biroul Vamal de la Focșani, unde persoana desemnată interimar în locul lui Robert Roșculeț a fost Gheorghe Bivolaru. Însă pentru o scurtă perioadă, locul acestuia fiind luat de Eugen Lefter.

Nicu Tănase, consilier local și președinte PNL Focșani, a fost numit șef la Agenția Vrancea a Autorității Rutiere Române (ARR), iar Florin Nedelcu, consilier județean PNL Vrancea, șef la Inspectoratului de Stat pentru Controlul Transportului Rutier (ISCTR) Vrancea. Liberalii au schimbat șeful și la Reprezentanța Vrancea a Registrului Auto Român (RAR), numindu-l pe Dan Emanuel Stoican. În silvicultură, fostul șef al Direcției Silvice Vrancea din perioada guvernărilor PDL, Petrică Tudosă a fost numit șeful Ocolului Silvic Focșani.

Primul pas spre penelizarea instituțiilor publice a fost făcut, în 15 noiembrie 2019, prin demiterea prin ordin de ministru a inspectorului școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, Aurel Șelaru și înlocuirea cu Gabriela Daniela Marchitan, membru al Biroului Politic Local al PNL Focșani și fost candidat pentru funcția de consilier local al municipiului Focșani din partea liberalilor. Ulterior au fost înlocuiți cu membri PNL sau persoane apropiate de partid, profesorul de istorie Adrian Atarcicov, directorul Casei Corpului Didactic (CCD) Vrancea și 9 inspectori şcolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?