„Spălați-vă cât mai des mâinile cu apă și săpun” și „Dezinfectați suprafețele cu care intrați în contact cu soluții pe bază de clor sau alcool”, sunt doar câteva dintre recomandările specialiștilor în ceea ce privește combaterea COVID-19.
Ce ne facem însă atunci când, spre exemplu, din cauza folosirii în exces a săpunului și/sau a soluțiilor dezinfectante, ajungem să ne provocăm răni la nivelul mâinilor și să dezvoltăm rinite alergice?! Pentru a afla răspunsul la aceste întrebări, am luat legătura cu dr. Mărioara Merchea, medic primar ORL.
Cadrele medicale sunt cele mai expuse
Alergiile reprezintă modalitatea prin care organismul ne comunică faptul că un anumit lucru nu ne face bine, cum ar fi unele alimente, medicamente sau animale, dar nu numai. În această perioadă, cadrele medicale folosesc poate mai mult ca oricând soluțiile dezinfectante pe bază de clor și alcool, care le afectează pielea, gura, nasul și ochii. „Noi, cadrele medicale, venind în contact destul de frecvent cu restul populației și cu pacienții, pe care, din start, îi considerăm posibil infectați cu coronavirus, suntem obligați să folosim o cantitate mai mare de soluții pe bază de alcool și clor, la care se adaugă și dezinfectanții obișnuiți pe care îi foloseam în cabinet și pe care, de data asta, îi utilizăm în cantitate mai mare”, spune dr. Mărioara Merchea, medic primar ORL.
Medicul ne povestește ce s-a întâmplat în cabinetul personal la începutul declanșării epidemiei de COVID-19, când s-au folosit în exces substanțele dezinfectante. „Pe la începutul acestei perioade am folosit în exces substanțe cu rol bactericid, fungicid și virucid pentru dezinfecția mâinilor, care însă ne-au creat o mulțime de răni la nivelul mâinilor. Majoritatea din cabinet am făcut conjunctivite, faringite și am dezvoltat o inflamație a mucoasei gurii care ne-a creat disconfort și durere de gât destul de importante”, mai spune dr. Mărioara Merchea.
Fiind la începutul epidemiei de COVID-19, medicul spune că inițial s-au speriat gândindu-se că aceste dureri de gât ar putea avea legătură cu virusul, însă s-a dovedit a fi doar o reacție alegică la dezinfectanți. „În astfel de situații este recomandat tratamentul cu antialergic și cu soluții emoliente pe bază de ulei de gălbenele sau ulei de cătină, și gargara cu soluții de bicarbonat pentru problemele create la nivelul cavității orale. Tratamentul antialergic este eficient și pentru rinitele care, de asemenea, au fost mai intense în această perioadă”, mai spune medicul.
„Un rău necesar”
Pe de o parte ne apără, pe de alta ne pot face rău… aceasta ar putea fi concluzia despre soluțiile pe bază de clor și alcool pe care le folosim pentru dezinfectare. „În cazul acestor soluții dezinfectante vorbim de un rău necesar, este normal să le folosim, și este normal să le folosim mai mult decât în alte perioade, însă cu mare prudență și atenție. Nu trebuie să stăm foarte aproape și să inspirăm acea soluție de cloramină direct, fără mască, pentru că ne poate crea leziuni la nivelul nasului și a gurii. Trebuie să încercăm să ne protejăm de virus folosindu-le, dar nu trebuie să ne facem rău, exagerând. Ținând cont că nouă în cabinet, ni s-au întâmplat toate lucrurile astea, la majoritatea pacienților care mi-au descris simptomatologie cumva asemănătoare, le-am recomandat și tratamente cu antihistaminic. Cele mai afectate sunt cadrele medicale, dar au fost și persoane obișnuite care s-au confruntat cu această problemă pentru că, fiind speriată, lumea a folosti în exces astfel de soluții”, atrage atenția dr. Mărioara Merchea.