Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

VIDEO și GALERIE FOTO! ,,De ce ați ieșit din casă?”. Forțele de ordine verifică dacă vrâncenii respectă ordonanța militară

Jurnaliștii vrânceni au fost invitați de polițiști, în această seară, începând cu ora 22.00, să participe la acțiunile de verificare a respectării măsurilor impuse prin Ordonanța Militară numărul 2 din 21 martie 2020. Activitățile sunt desfășurate în întreg județul Vrancea. Ca oricare altă persoană, am avut nevoie, pentru deplasarea după ora 22:00, de adeverința de la angajator, cartea de identitate și, bineînțeles, nu ne-a lipsit legitimația de presă.

Echipe mixte de polițiști, jandarmi și polițiști locali au verificat dacă cetățenii se supun măsurilor de siguranță prevăzute în ordonanța militară.

Din ce am observat, destul de mulți nu au luat în considerarea interzicerea deplasării. Drept urmare, atât pietonii, cât și șoferii care au fost întâlniți în zona centrală a Municipiului Focșani după ora 22:00 au fost opriți și legitimați. Actele solicitate de reprezentanții legii au fost adeverința de la angajator (în cazul persoanelor care se întorceau sau mergeau la serviciu), legitimația de serviciu, declarația pe proprie răspundere în care să fie menționată urgența pentru care au ieșit din casă, actul de identitate și permisul (în cazul șoferilor).
În cursul zilei de mâine, reprezentații IPJ Vrancea vor trimite un comunicat de presă cu privire la eventualele sancțiuni aplicate în acestă seară pentru cei care nu s-au supus legii.

Conform purtătorului de cuvânt al IPJ Vrancea, agent principal de poliție Lidia Brașoveanu, „sancțiunile contravenționale sunt între 100 și 5 mii de lei pentru persoanele fizice, și între o mie și 70 mii lei pentru persoanele juridice”. Amenzile sunt date atunci când persoanele sunt găsite pe stradă între orele 22-6, fără să aibă vreunul din motivele specificate în ordonanța militară.

Potrivit Ordonanței militare nr. 2/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19,

Art. 5. – (1) În intervalul orar 22,00-6,00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prevăzute la art. 4.

(2) Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

(3) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

(4) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

Motivele, prevăzute la Articolul 4, sunt:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;

c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;

e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?