Senatorul PSD Florian Bodog a solicitat, luni, Guvernului să adopte, de urgenţă, o hotărâre pentru ca medicii de familie să poată face prescripţii electronice fără obligativitatea consultului pacienţilor în persoană. „Cer Guvernului PNL să adopte de urgenţă o hotărâre pentru modificarea contractului cadru, astfel încât medicii de familie să poată face prescripţii electronice fără obligativitatea consultului pacienţilor în persoană! În această perioadă de criză gravă în domeniul Sănătăţii, aduc aminte Guvernului PNL că este obligat să ia măsuri reale pentru a-i proteja în primul rând pe cei care se află în prima linie a luptei împotriva virusului ucigaş. Mă refer la personalul medical şi, desigur, la medicii de familie, cu care autorităţile statului ne recomandă să luăm legătura în caz de nevoie şi înainte de orice”, a declarat Bodog, potrivit unui mesaj publicat pe Facebook de PSD.
Senatorul PSD a atras atenţia că „părinţii şi bunicii, persoanele în vârstă, vulnerabile, sau bolnavii cronici au nevoie de ajutor şi de protecţie acum”. „Dacă îi vor obliga mai departe pe bolnavii cronici sau pe cei în vârstă să meargă la medicul de familie, îi vor expune la riscuri inutile atât pe ei, cât şi pe medici. Luaţi măsuri reale, acum, domnule Orban”, a menţionat Bodog.
Ce spun medicii de familie
Din păcate, în așteptarea măsurilor luate de liberali, medicii de familie trebuie să se expună în continuare. „Nu se poate pune în practică deocamdată consultația telefonică. Noi încercăm pe cât posibil limitarea circulației persoanelor. Sfaturi la telefon putem să le dăm și să temporizăm, în măsura în care starea de sănătate a pacientului permite, plimbatul lui pe drumuri. Eliberez rețetele la trei luni, pentru pacienți cronici stabilizați și nimeni nu așteaptă la rând, pentru că se vine programat”, spune dr. Grigore Hanță, președintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea.
Dacă reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate vor permite eliberarea rețetelor de tratament fără card, atunci ar putea fi posibil ca aparținătorul pacientului să ridice medicamentele de la farmacie pe baza cardului bolnavului, mai spune dr. Grigore Hanță. „Deocamdată, potrivit unui ordin al Casei Naționale de Asigurări, nouă ni s-a spus că rețetele vor fi validate fără să fie neceasară prezența cardului, însă, momentan, nu a fost pusă în aplicare.
Nu știu cum se procedează la farmacie, pentru că și acolo este necesră prezentarea cardului ca să elibereze rețeta. Ridicându-se restricțiile acestea, teoretic, pentru un bătrân cronic stabilizat, poate veni un nepot, un copil mai tânăr să ia rețeta, pentru că înainte era clar că acest card de sănătate nu este transmisibil”, precizează acesta.
În continuare, cea mai mare problemă a medicilor de famile pare să fie lipsa biocidelor, a dezinfectanților și specula care se face cu aceste produse mai mult decât esențiale în lupta cu noul coronavirus. O altă problemă, este că majoritatea medicilor de familie din Vrancea au peste 60 de ani, ceea ce înseamnă că au un grad mare de risc al infectării cu COVID-19. „Văd că nimeni dintre autorități nu-și pune probelma că și noi suntem, în primul rând oameni, și expuși bolii, și în al doilea rând, trimiși în prima linie fără niciun pic de sprijin, fără niciun fel de suport. Aici este problema care ne doare cel mai mult. În Vrancea, nici nu știu dacă avem 10-15% dintre colegi care să aibă sub 60 de ani, și cel puțin din datele statistice cunoscute până în prezent, suntem o categorie de risc”, atrage atenția medicul.
În situația în care medicul de familie se îmbolnăvește sau, din oricare alt motiv, pacientul nu mai poate rămâne sub evidența acestuia, există posibilitatea transferării la un alt medic de familie. „Legea prevede că vă căutați alt medic disponibil, dar până îl găsiți și până vă înscrieți, singura alternativă, în caz de urgență, este UPU. Pacientul completează o cerere de înscriere la medicul nou, dacă are card, prezintă cardul, plus dovada calității de asigurat. Ulterior, ar trebui să preia de la vechiul medic, nu neapărat pacientul, ci poate solicita medicul nou la care s-a înscris, copie după documentația lui medicală. Când vom începe noi să picăm, o să picăm toți ca popicele. Transferul se face o dată la 6 luni, și dacă în următoarea săptămână sau lună pică și noul medic… Dumnezeu cu mila”, conchide dr. Grigore Hanță.