Ediția: Marți 14 ianuarie 2025 Nr. 6792
Ediția: Marți 14 ianuarie 2025 Nr. 6792

GALERIE FOTO: INTERVIU. Doi verișori, un vrâncean și un gălățean, le dau gratis pâine italienilor

Zilele trecute a circulat pe reţelele de socializare o ştire despre Sorin Mistreanu (Tecuci) şi Laurenţiu Moroşanu (Focşani), doi români care deţin o brutărie în Italia şi care, din solidaritate faţă de situaţia dificilă în care se află poporul italian, au hotărât să ofere pâine gratis tuturor celor care nu-şi permit să şi-o cumpere. Am luat legătura cu cei doi pentru a le afla povestea.

Sorin şi Laurenţiu sunt verişori şi au plecat din România pentru a munci în Italia, aşa cum au făcut-o alţi zeci, poate chiar sute de mii de conaţionali de-ai noştri. În aceste zile în care coronavirusul răpeşte din ce în ce mai multe vieţi în Italia, cei doi patroni ai brutăriei s-au gândit să ofere o mână de ajutor ţării care le-a devenit a doua casă.

Cum a început totul

Iniţial am reuşit să luăm legătura cu tecuceanul Sorin Mistreanu, de la care am aflat că se află în Italia din anul 2004, când a lucrat iniţial ca şofer de tir. Primele luni au fost mai grele, era înconjurat de oameni străini, peste tot se vorbea o limbă străină… aşa că trebuia să o ia de la zero.

Nu se gândeşte să revină în România, ci îşi propune să-şi extindă cât mai mult activitatea acolo, în Italia. Cum a început totul? „Afacerea a început în felul următor, eu sunt aici din 2004, iar verișorul meu din 2001. Înainte am fost șofer de tir, el însă a făcut de la început această meserie şi are aproape 20 de ani de experiență în acest domeniu, la început a fost pizzar într-un restaurant, după care a muncit vreo 12 ani într-o brutărie.

Când a aflat că patronul brutăriei vrea să vândă afacerea, îmi propunea: «Hai să facem ceva!». Cu 3⁄4 ani înainte am încercat să o cumpărăm, dar nu am putut din cauza preţului mult prea mare. Am mai așteptat încă doi ani, până a scăzut puțin prețul, și în 2016 am reuşit”, povesteşte Sorin Mistreanu.

Nu e nimeni pe stradă!”

Nu este versul unei melodii, ci realitatea din Italia. Nimeni nu iese fără un motiv bine întemeiat: muncă sau cumpărături de strictă necesitate. Dacă minţi în declaraţii, rişti amenzi usturătoare. „Atmosfera de aici este foarte sumbră, nu e nimeni pe stradă, toți sunt baricadați în casă, oamenii respectă legile… e așa cum ar trebui să fie. Noi suntem în carantină de câteva săptămâni, deja ne-am obișnuit, nu mai este o problemă. Ieșim numai la supermarket, sau la serviciu și înapoi. Sunt alții care și-au pierdut serviciul, nouă încă nu ne-au închis activitatea, şi sperăm să nu o facă”, spune tecuceanul.

Tot el ne explică cum se procedează: „Sunt niște formulare pe care le găsim la un fel de magazine în care completezi unde te duci: cumpărături sau serviciu. Dacă te duci la serviciu trebuie să scrii și care este firma la care te duci. Nu ai voie să minți în declarații, pentru că și aici se dau amenzi. În general, oamenii respectă regulile, nu ies pe stradă. La muncă mergem mereu cu mănuși și măști.”

Şi în Italia, preţul măştilor de protecţie şi al spirtului s-a triplat, astfel că o mască simplă, chirurgicală, poate fi achiziţionată cu 2,5 sau chiar 4 euro. În rest, Sorin Mistreanu spune că supermarket-urile sunt aprovizionate şi că oamenii sunt responsabili în ceea ce priveşte aprovizionarea. „Se găsesc măști, ce-i drept au ridicat puțin prețurile, dar doar la măști, spirt și produse de igienă personală. Aici, o mască de protecţie este 2,5⁄3 sau 4 euro, sunt și la 30 de euro, din acelea cu filtru. Înainte cred că erau 50 de cenți, cel mult 1 euro, cele simple. S-au triplat prețurile.

Se găsește și spirt, ce-i drept mai puțin, dar la fel s-a scumpit, au exagerat un pic farmaciile. În rest, nu s-a scumpit nimic, chiar sunt și oferte. Găsim absolut orice, nu vă imaginaţi că e ca după foamete. Lumea stă la coadă la maxim 1/1,5 metri unul față de celălat, intră pe rând în market câte 3/4. Supermarket-urile sunt aprovizionare zilnic.”

Ne-am gândit că putem face ceva în plus…”

Văzând că lucrurile se complică de la o zi la alta, cei doi patroni ai brutăriei s-au gândit că pot face ceva şi pentru familiile din apropiere. Ei spun că şi înainte obişnuiau să mai ofere diferite produse gratis, doar că acum au vrut să facă mai mult. „Am văzut că oamenii au rămas fără sevicii, și ne-am gândit că putem face ceva în plus. Marți am început să facem treaba asta, dar noi dădeam mai de mult pâine. Acum ajutăm 40 de familii la două zile. Lăsăm pungile cu pâine afară și lumea vine să-şi ia. Nu putem să mergem să le dăm din poartă în poartă, pentru că nu ne lasă nici legea, și ne-am pune în pericol atât pe noi, cât și pe familiile noastre”, spune Sorin Mistreanu.

L-am întrebat dacă se teme pentru viaţa lui din cauza acestui virus fără leac, mi-a răspuns că nu… cea care se teme mai mult este mama, care, deşi locuieşte tot în Italia, nu a mai văzut-o de aproximativ două luni şi jumătate. În România, la Tecuci, spune că a fost în urmă cu un an, când a trebuit să dea un examen, acolo în are doar pe tatăl lui, mama şi sora sunt stabilite în Firenze. „Nu mă tem, în primul rând pentru că în zona noastră nu au fost multe cazuri, cred că au fost vreo 2 sau 3, undeva la aproximativ 2 km de mine. Îmi este frică mai mult de situația în sine, să nu se agraveze, pentru că nimeni nu descoperă nimic, iar cazurile de decese cresc. Nu s-au mai confruntat niciodată cu așa ceva. Familia mea este aici, în Italia. Doar tatăl este în Tecuci, mama și sora mea trăiesc la Firenze, undeva la 350 de km de casa mea.

Înainte de criză am văzut-o pe mama, cred că acum două luni jumătate, înainte să ia amploare situația din China. Acum nu putem să mergem decât la serviciu și înapoi, nu avem voie să facem drumuri lungi, mama fiind la aproape 350 de km este aproape imposibil, fără un motiv clar, să reușesc să ajung la ea. Ne auzim la telefon. Mama a suferit cel mai mult din toată povestea asta, o aud mereu plângând, îi este frică pentru viața noastră, se gândește la noi, copii ei”, mai spune bărbatul.

Mesaj pentru românii de acasă

L-am mai întrebat pe Sorin Mistreanu dacă se gândeşte să părăsească Italia şi să se întoarcă acasă, şi mi-a răspuns că are de gând să-şi extindă afacerea acolo, şi că, probabil se va întoarce în ţară doar dacă fiul său o va face „Am de gând să mă extind aici, nu mă gândesc să dau înapoi și să vin acasă. Copilul meu are 4 ani și nu vorbește italiană, prea puțin  înțelege, și probabil va dori să se întoarcă acasă iar locul meu va fi unde o să vrea el. Am planuri mari cu el, să dea Dumnezeu să reușesc să mă bucur de el și de reușitele lui.”

Pănă să ne luăm la revedere, a vrut să le transmită un mesaj românilor care încă mai sunt în Italia, dar şi celor de acasă: „Aș avea un mesaj doar pentru cei care au posibilitatea de a rămâne în Italia, pentru că sunt şi români pe care îi dau afară din casă, şi care sunt prinși la mijloc, săracii nu au ce face, nu-i mai vrea nimeni, nu-și permit să mai stea aici, dar nici în România nu au cum să se ducă pentru că, în cazul în care sunt contaminați, îi îmbolnăvesc și pe cei de acasă.

Aş vrea ca acei români care sunt acasă, să se pună și în situația în care nu ești dorit de nimeni, și nu ai strâns nimic… sunt oameni care nu au nimic pus deoparte,  nu-și permit o zi la hotel, și nici în România nu pot veni pentru că nu-i primește statul. Trebuie să ne gândim și la situația aceasta, știu că nu este bine să vii acasă pentru că îi îmbolnăvește pe cei bătrâni, care au un risc mare de deces, dar nici ei nu pot sta acolo. Este greu”, mai spune, vizibil emoţionat, Sorin Mistreanu.

Plecat din România de aproape 20 de ani…

În anul 2000, focşăneanul Laurenţiu Moroşanu a decis să plece în Italia la muncă. În primul an a lucrat ca ajutor de bucătar, după care s-a angajat într-o brutărie. Spune că primele luni au fost mai grele, însă după jumătate de an a reuşit să o aducă şi pe soţia lui în Italia. În prezent, este patronul brutăriei în care a lucrat mai bine de 13 ani. „Am fost angajat al acestei brutării. După 13 ani am cumpărat-o împreună cu verişorul meu, Sorin, pentru că fostul patron a pus-o de vânzare. E o meserie grea, aceasta de brutar, pentru că noi nu facem numai pâine, facem vreo 10/15 tipuri de pâine, 20/30 de tipuri de pizza, biscuiți.

Normal brutarul face numai pâine, dar «fornar» fiind, trebuie să faci un pic din toate. «Fornar» e mult mai mult decât un brutar, «fornar» este un om care știe să facă pizza albă, pizza rotundă, pizza la metru, pizza groasă, pizza subțire, toate tipurile de pâine. Sunt lucruri pe care nu le poți învăța într-un an. Am aproape 18 ani de experiență în domeniul acesta”, explică Laurenţiu Moroşanu.

Brutăria a devenit o afacere de familie, pentru că, în afară de o româncă şi o italiancă, ceilalţi patru membri ai echipei sunt cei doi patroni şi soţiile lor.

Situaţia din Italia ar putea fi la fel şi la noi”

La fel ca verişorul lui, Laurenţiu Moroşanu încearcă să ne avertizeze că situaţia din Italia ar putea fi la fel şi la noi, în România, dacă oamneii nu vor înţelege să respecte măsurile recomandate de autorităţi. „În Italia este foarte greu acum, mai ales în Nord, dar aici, unde suntem noi, la Roma (Fiumicino), sunt doar două cazuri. Însă lumea stă în casă, izolată, a înțeles că numai așa putem să trecem peste. În schimb, în Nord, încă ies pe afară, încă se duc cu bicicleta, şi acolo mor cei mai mulți, ceea ce o să se întâmple și la noi, în România!”

Ultima dată, Laurenţiu Moroşanu şi-a văzut familia anul trecut, de sărbători, când şi-a petrecut revelionul în Focşani. Îşi planificase să revină în ţară chiar în această perioadă pentru că, fiind aproape de mare, în localitatea italiană Fiumicino, vânzările la brutăria pe care o deţine încep să scadă. Criza provocată de coronavirus, l-a determinat pe vrâncean să-şi anuleze planurile, şi spune că nu este o dramă, important este să scăpăm cât mai repede din faţa COVID-19.

Ca să nu arunce produsele pe care nu le vând în ziua respectivă, cei doi patroni s-au gândit să le ofere celor nevoiaşi. Din cauza faptului că, în ultimele săptămâni, situaţia din Italia a degenerat, şi unii oamnei au rămas fără serviciu, au început să producă mai multă pâine astfel încât, o dată la două zile să poată ajută 40 de familii. „Noi dăm, nu aruncăm. Cunoaştem bătrâni, pe strada pe care locuim, cărora le duceam şi înainte pizza sau pâine.

Acum nu ne ducem la ei acasă, am hotărât ca, o dată la două zile, la sfârşitul programului, să punem pungile cu pâine afară, pe o masă. O familie poate lua chiar 3/4 pungi și pentru alte persoane despre care știu că au nevoie.Poate noi ştim doar două familii, însă alţii poate cunosc mai mulţi”, mai spune el.

Nu trebuie nimeni să se întoarcă acasă!”

Mesajul lui Laurenţiu Moroşanu pentru conaţionalii săi este ca nimeni să nu se întoarcă în România. Spune că îl doare faptul că românii de „acasă” dau vina pe diaspora pentru răspândirea coronavirusului la noi în ţară. „Ăsta este primul lucru pe care voiam să-l zic: nu trebuie nimeni să se întoarcă acasă! Toată lumea trebuie să stea unde a stat până acum. Dacă te dă afară și nu ai bani, automat trebuie să te întorci în România, dar fiecare să înțeleagă că trebuie să stea în carantină neapărat două săptămâni, nu trebuie să se ducă pe stradă, nu trebuie să intre în contact cu nimeni.

Este un virus care omoară mai mult persoanele în vârstă, tinerii se salvează. Într-adevăr, au murit doar doi tineri în jur de 35/40 de ani. Dacă bunicii noștri, din România, trăiesc până la 60/70 de ani, aici oamenii trăiesc până la 90/100. La noi face prăpăd dacă ajunge, în forma aceea mai avansată”, este de părere Laurenţiu Moroşanu.

Tot el mai atrage atenţia asupra faptului că, cei care se întorc în ţară folosind autocarul sau avionul s-au expus riscului de a se infecta. „Românii încă nu au înțeles că virusul, chiar dacă nu-l aducea diaspora, îl aducea un parlamentar, sau un om de afaceri. Numai că de aici nu au plecat cei care aveau contracte de muncă, au plecat cei care erau la negru, care furau… dar nu vreau să intru mai mult în subiect. De exemplu, în orașul meu, nu a plecat niciun român acasă și suntem mii, cred.

Trebuie să înțelegeți că au plecat cei pe care i-au dat afară din casă, ori cei care nu stăteau pentru muncă aici, numai că ei greșesc, pentru că pot lua unii de la alții. Cel mai bine este să stai în casă și să te izolezi două săptămâni. Dar nu va trece ușor pentru că depinde în ce zonă ești. Eu am o zonă mai puțin afectată.”

Italienii au înţeles”

Aşa cum vedem şi la televizor, sau auzim la radio, italienii se pare că au înţeles gravitatea situaţiei provocate de noul coronavirus şi s-au conformat: stau în casă, ies numai la muncă, şi, o dată la 4⁄5 zile la cumpărături. „În supermarket-uri este foarte liniștit, nu e ca în România să-ți iei 20 de kg de cartofi. Aici ai o foaie pe care o completezi. Nu trebuie să te duci în fiecare zi la cumpărături, ci o dată la 4/5 zile.

În Italia, acum trei săptămâni erau 200 de cazuri, acum sunt 30.000 în Italia, dacă România face un focar într-un loc, o să fie dezastru peste tot. Să dea Dumnezeu să nu ajungă virusul acela puternic în România. Nu trebuie să dați vina pe diaspora, pentru că nu diaspora a adus virusul. E imposibil”, repetă Laurenţiu Moroşanu.

Trecem printr-o perioadă dificilă, o perioadă în care cu toţii ne temem pentru siguranţa noastră şi a familiilor noastre. Dar haideţi să gândim pozitiv şi să sperăm că lucrurile vor reveni la normal. Evitaţi să ieşiţi din casă dacă nu aveţi ceva urgent de făcut, respectaţi regulile de igienă personală, evitaţi contactul cu alte persoane din anturajul dumneavoastră şi, dacă ieşiti la cumpărături, gândiţi-vă şi la ceilalţi. Fiecare dintre noi are nevoie de mâncare… dacă o luăm pe toată şi apoi o ţinem până expiră, alţii se frământă gândindu-se ce le vor da la prânz copiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?