Cadrele didactice din Vrancea s-au mobilizat în vederea comunicării cu elevii pe întreaga perioada de suspendare a cursurilor precum și în vederea folosirii platformelor de învățare și predare online. Soluția potrivită în această perioadă este ca activitățile didactice să fie continuate online, astfel încât elevii să aibă cât mai puțin de recuperat atunci când se reîntorc la școală. Menționăm că începând de ieri, s-a instituit starea de urgenţă pe întreg teritoriul României pentru o perioadă de 30 de zile, ceea ce înseamnă că școlile vor rămâne închise. Situația cea mai delicată este cea reprezentată de elevii care vor trebui să susțină examenele naționale, având în vedere faptul că școlile, vor rămâne închise, încă 30 de zile, ceea ce amână simulările și pune presiune atât pe spatele profesorilor care predau materii la care elevii vor susţine examen cât și pe spatele elevilor. Daniela Sîrghie, directoarea Colegiului „Alexandru Ioan Cuza“ din Focșani este în permanentă legătură cu colegii profesori, cu elevii, dar și cu părinții acestora prin intermediul platformelor, aplicațiilor gratuite pentru educație și a aplicațiilor de mesagerie. „Avem o platformă pe care o folosim și am discutat cu toți colegii, pe grupurile de comunicare. Folosim tot ceea ce ne stă în putință să ajutăm elevii. Eu am elevi de clasa a VIII-a, am corectat deja o parte din teme și urmează să încep să predau, folosind aplicațiile gratuite Google Classroom și Microsoft Teams. Fiecare profesor își poate alege varianta care i se potrivește, încât să poată lucra cu clasa. Am încurajat comunicarea între noi și copii, ba chiar și cu părinții, care ne-au transmis că au luat legătura copiii lor cu profesorii de la clasă, iar alții ne-au povestit că s-au uitat la emisiunea Teleșcoala. Noi nu putem să le impunem o anumită cale, pentru că fiecare alege ce i se potrivește“ a spus Daniela Sîrghie. Faptul că în această perioadă elevii vor sta cât mai mult în fața calculatoarelor și a telefoanelor, ceea ce este clar că le face plăcere, pot descoperi și avantajele învățării online.
Daniela Sîrghie este de părere că o parte din elevii cărora învățatul clasic din bancă nu prea le făcea plăcere, este posibil ca acum, din fața ecranelor, să fie mai atrași de materiile pe care le aveau în programă la școală și să învețe mai repede și mai ușor. „Cu siguranță cine învață la școală, va învăța conștiincios și acasă, ba chiar consider că acum, mulți dintre cei care nu învățau la școală că li se părea un chin, acum probabil cu această tehnologie, vor fi curioși să vadă ce se întâmplă și poate acum chiar vor învăța. Copiii din ziua de astăzi învață foarte repede din ceea ce le place să facă. Chiar aceste metode online se potrivesc cu dorințele lor și s-ar putea să avem succes. Cred că vom avea succes dacă ne vom ține și noi profesorii de ei și ei de noi. Este adevărat că poate încă mai sunt profesori care au încă dificultăți în a folosi tehnologia, dar să sperăm, că în acest timp cât stau acasă, vor putea învăța și ei cot la cot cu copiii. Să fii profesor înseamnă să înveți toată viața pentru a putea să-i inspiri și pe puișorii din fața ta, ca să învețe. Când vom începe școala, avem totul pregătit și ne vom plia imediat pe toate calendarele care vor urma“ a adăugat Daniela Sîrghie.
Toți elevii Colegiului Național „Unirea“ din Focșani sunt în legătură cu profesorii prin diferite modalități de comunicare online. Directorul Cornel Noană consideră că rezultatele elevilor de la sfârșitul anului școlar, îndeosebi a celor care vor susține examenele naționale, vor fi mai slabe, pentru că subiectele vor fi aceleași pentru toți, însă în această perioadă de învățare și predare online, nu toți elevii au acces la învățământul online. „Elevii sunt în legătură cu profesorii, fiecare dintre ei având propriile modalități de comunicare precum Skype, Whtsapp, platforme, acum recent au mai apărut două platforme recomandate de Ministerul Educației și Cercetării. Evident că la sfârșitul anului școlar nu vor mai fi aceleași rezultate bune, pentru că examenele naționale îi privesc pe toți elevii, sunt comune, dar mulți dintre elevi nu au acces la învățământul online“ a declarat Cornel Noană.
Cadrele didactice de la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” Focșani folosesc o platformă digitală prin care țin legătura cu toți elevii. Felicia Panaite, directoarea Colegiului spune că cel mai important este ca toată lumea să fie sănătoasă, că soluții se vor găsi. În ceea ce privește avantajele învățării online, directoarea este de acord parțial, considerând benefică această tehnologie doar acum, în acest caz, însă nu trebuie să devină o obișnuință, pentru că vom uita să interacționăm fizic între noi și va interveni sedentarismul. „Noi avem platformă digitală prin eforturile Primăriei Focșani și ținem legătura cu elevii pe această platformă pe care o folosim din plin, care se pare că ne-a prins foarte bine. Chiar dacă unii colegi la început nu au fost de acord, iată că acum toată lumea este bucuroasă. Sperăm că această perioadă lungă de stat acasă nu va influența rezultatele elevilor la sfârșitul anului școlar. Noi încă nu am făcut „Școala Altfel“, care va fi alocată exclusiv pentru școală, pentru intensificarea pregătirii copiilor, mai ales a elevilor din clasele terminale. Important este ca noi să fim sănătoși, să traversăm cu bine această perioadă, că soluții vom găsi. Cel mai de preț este să ne păstrăm copiii sănătoși și după aceea găsim și soluții. Că se va mai prelungi școala, că mai facem cursuri și sâmbăta și duminica, îi mai chemăm la școală, soluții se vor găsi dacă suntem sănătoși. Sunt de acord doar parțial cu învățarea online, pentru că intervine sedentarismul, dar acum în această perioadă este necesar ca toată lumea să stea acasă și să beneficieze din plin de avantajele tehnologiei. Nu ar trebui să devină o obișnuință de viață, pentru că uităm că suntem oameni și că ne-a înzestrat natura cu limbaj și comunicare, însă pentru perioada asta sunt de acord întru totul, iată că ne salvează dar nu înseamnă că este un mod de viață“ a concluzionat Felicia Panaite.
Sursa foto: business24.ro