Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Tăieri ilegale în pădurea Parohiei Valea Cotești, în lipsa unui contract de pază cu o structură silvică autorizată

Trei dosare penale au fost întocmite în luna februarie în urma verificărilor realizate de inspectorii Gărzii Forestiere Focșani. Cele mai mari probleme au fost în pădurea Parohiei Valea Cotești unude cercetările au fost realizate în urma unei sesizări privind tăieri ilegale de arbori. Verificările realizate împreună cu polițiștii vrânceni au descoperit 682 de cioate provenite de la arbori tăiați în delict (în principal din specia gorun), cu un volum total de 806,9 mc și cu o valoare totală a prejudiciului de 714080 lei. Tăierile ilegale au fost încurajate de lipsa unui contract de pază cu o structură silvică autorizată. „În urma cercetărilor ulterioare, s-a constatat că există neconcordanțe în privința amplasamentului suprafeței de pădure a Parohiei Valea Cotești, aceasta din urmă neavând nici contract de prestări de servicii silvice cu vreo structură silvică autorizată. I.P.J. Vrancea a deschis dosar de cercetare penală aflat în continuare în lucru”, se arată într-un comunicat al Gărzii Forestiere Focșani.

Au fost întocmite denunțuri penale și în cazul cioatelor descoperite în păduri preluate în pază de Baza Experimentală Vidra și de Ocolul Silvic Panciu. În primul caz au fost constatate 304 de cioate pe o suprafață de 140,2 ha, reprezentând un prejudiciu de 54 mc cu o valoare estimată de 22.737 lei. În al doilea caz, au fost găsite 590 de cioate pe o suprafață de 53,31 ha, reprezentând un prejudiciu de 395 mc cu o valoare estimată de 230139 lei. Probleme au fost găsite și în pădurea Obștii Păulești, unde s-au verificat acte de punere în valoare de produse accidentale și s-a constatat că au fost marcați alți arbori decât cei care puteau fi încadrați ca produse accidentale. A fost constatat faptul că la întocmirea APV nr. 223-Lezpezi, constituit în proprietatea de pădure ce aparține Obștei Păulești, județul Vrancea, cu servicii silvice asigurate de către Ocolul Silvic Tulnici, natura produselor înscrise în act nu corespunde cu realitatea din teren, în sensul în care au fost identificați că nu toți arborii îndeplineau condiții de a fi încadrați ca produse accidentale. Persoana (angajatul ocolului silvic) care a efectuat marcarea, i s-a aplicat o amendă de 5000 lei, la care se adaugă plata sumei de 9969,89 lei, ca sancțiune complementară ce trebuie achitată în fondul special de ameliorare a fondului funciar cu destinație silvică, faptă prevăzută de Art. 5.1, lit. c) din Legea 171/2010, cu modificările și completările ulterioare, precizează reprezentanții Gărzii Forestiere.

De asemenea, au fost realizate verificări la un depozit de material lemnos ce aparține unei societăți comerciale din Dumitrești unde s-a constatat nerespectarea de către agentul economic a prevederilor legale privind completarea la zi a registrului de evidență a intrărilor și ieșirilor de material lemnos. În acest caz a fost aplicată o amendă contravențională de 5.000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?