Reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, autorităţilor publice locale, instituţiilor publice cu atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă, foşti comandanţi, cadre militare în rezervă şi în activitate au participat vineri la festivitatea organizată de Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny“ Vrancea cu ocazia împlinirii a 87 de ani de la înfiinţarea Protecţiei Civile în România.
De la Carol al II-lea până în prezent
În România, Protecţia Civilă a fost înfiinţată la data de 28 februarie 1933 în urma unui Decret Regal semnat de Regele Carol al II-lea. Au trecut 87 de ani de la acel moment, şi iată că în prezent siguranţa cetăţenilor este și atributul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. „Protecţia Civilă este o structură înfiinţată încă de acum 87 de ani în România, cu scopul îndeplinirii sarcinilor umanitare destinate să protejeze populaţia civilă împotriva pericolelor, ostilităţilor sau a catastrofelor şi să o ajute să depăşească efectele lor imediate, asigurând condiţiile necesare supravieţuirii acesteia.
La 28 februarie 1933, Regele României, Carol al II-lea, avea să aprobe, prin Înalt Decret Regal, Regulamentul Apărării Pasive, document care a reprezentat baza înfiinţării primelor structuri cu atribuţii de apărare civilă în România. Din decembrie 2004, misiunile Protecţiei Civile au fost preluate de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă având ca obiectiv principal profesionalizarea şi creşterea capacităţilor operative ale celor două componente de bază, Pompieri şi Protecţie Civilă pentru a fi în măsură să ofere o mai bună securitate şi siguranţă cetăţenilor şi comunităţilor din care fac parte“, a spus plutonier major Cristina Pârvu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny“ al judeţului Vrancea.
În anul 2019, pe linie de Protecţie Civilă, pompierii vrânceni au gestionat 306 intervenţii specifice, dintre care 123 au fost evenimente publice de amploare. „Astăzi, avem ocazia să sărbătorim eforturile salvatorilor vrânceni care activează în acest domeniu. Retrospectiva anului 2019 arată că pe linia Protecţiei Civile au fost gestionate 306 intervenţii specifice, astfel: 135 misiuni pentru asanarea teritoriului de muniţie rămasă neexplodată, 123 evenimente publice de amploare, 36 de intervenţii la inundaţii şi 5 misiuni pentru distrugerea muniţiei asanate. De asemenea, au fost monitorizate 3.373 transporturi deşeuri periculoase şi au fost executate 24 exerciţii pe timpuri de riscuri identificate în zona de competenţă“, a mai spus purtătorul de cuvânt.
Îndemn la calm!
A urmat apoi serviciul religios oficiat de pr. Valentin Tufaru, care a ţinut să le transmită câteva gânduri bune pompierilor: „Să vă dea Dumnezeu sănătate, linişte, mântuire şi întru toate bună sporire şi împlinirea cu succes a tuturor misiunilor încredinţate. Dumnezeu să vă binecuvânteze! La mulţi şi binecuvântaţi ani!“.
Întrucât ne aflăm într-o perioadă extrem de tensionantă, cauzată de răspândirea coronavirusului, primarul Cristi Valentin Misăilă a făcut apel la calm şi raţiune. „La ceas aniversar, în numele meu personal şi al cetăţenilor Municipiului Focşani, daţi-mi voie în primul rând să vă spun: «La mulţi ani!». În al doilea rând vă mulţumesc din suflet pentru efortul pe care-l depuneţi zi de zi, oră de oră pentru a sluji cetăţenii atât ai Municipiului Focşani, cât şi ai judeţului Vrancea, de a răspunde prompt la toate solicitările şi de a face faţă cu succes tuturor încercărilor din misiunile dumneavoastră extrem de importante pentru liniştea şi securitatea noastră, a tuturor.
Cred că astăzi este mai mult ca oricând foarte important să ne concentrăm cu toţii eforturile şi să ne facem un plan în care să intervenim foarte riguros, fără a crea panică şi fără a crea dezinformare în rândul cetăţenilor, mai ales în aceste zile în care suntem încercaţi de această epidemie destul de gravă. Ştiu foarte bine prin ce încercări treceţi, vă felicit pentru tot ceea ce faceţi, pentru profesionalismul pe care dumneavoastră-l dovediţi de fiecare dată când abordaţi orice activitate“, a spus primarul Cristi Valentin Misăilă.
Edilul a făcut referire şi la unii dintre cetăţenii care locuiesc în apropierea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea şi care se plâng de zgomot: „Aşa ca un spirit de glumă, aş vrea să vă spun că mi-aş dori să aveţi cât mai puţine misiuni, pentru a polua cât mai puţin fonic cetăţenii din jurul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea. Avem câţiva cetăţeni care, deşi cunosc foarte bine rolul dumneavoastră şi importanţa activităţii dumneavoastră, iată că uneori simt nevoia să aibă mai multă linişte. Liniştea, dumneavoastră, le-o asiguraţi prin ceea ce faceţi, prin toate eforturile şi acţiunile pe care le îndepliniţi. Vă doresc mult succes, multă sănătate dumneavoastră şi familiilor dumneavoastră şi să dea Dumnezeu să avem un an liniştit!“
„La mulţi ani!“
De Ziua Protecţiei Civile în România, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan le-a urat pompierilor sănătate, fericire şi realizări deosebite atât în plan profesional, cât şi personal. Mesajul șefului administrației județene a fost prezentat de Ionuţ Cristian, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vrancea: „Sunt onorat şi bucuros să fiu prezent astăzi aici la acest moment important, fiind mandatat de preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, domnul Marian Oprişan, să vă transmit mesajul domniei sale: «Astăzi, la moment aniversar, gândurile mele se îndreaptă spre cei care acţionează sub deviza: „Cu viaţa mea apăr viaţa!“, şi se regăsesc permanent în slujba cetăţenilor pentru a-i ocroti, salva şi ajuta să învingă calamităţile naturii, sau orice alte pericole majore.
Ziua Protecţiei Civile din România îmi oferă plăcutul prilej de a vă transmite vouă, întregului personal din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny“ Vrancea, multă sănătate, fericire, realizări deosebite în carieră şi în viaţă. La mulţi ani!“.
Înfiinţate după Primul Război Mondial, structurile Protecţiei Civile au reuşit ca, în decursul anilor, să-şi extindă domeniul de activitate, fapt ce a condus la salvarea multor vieţi. „La 28 februarie aniversăm Ziua Protecţiei Civile din România, dată la care Regele Carol al II-lea semna Înaltul Decret Regal publicat la 23 martie 1933 în Moniorul Oficial al României ca Regulamentul Apărării Pasive contra atacurilor aeriene. Înfiinţate după prima conflagraţie mondială, pentru asigurarea protecţiei forţelor necombatante, structurile Apărării Civile şi-au extins domeniul de activitate contribuind la salvarea vieţilor omeneşti şi a bunurilor ameninţate de dezastre.
Împreună cu celelalte componente ale Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, cadrele Protecţiei Civile au participat de fiecare dată cu aceeaşi dedicare la salvarea cetăţenilor ameninţaţi de catastrofe. Sărbătorim astăzi existenţa unei instituţii a cărei menire a fost încă de la început protejarea populaţiei în situaţii dificile, sărbătorim oamenii care-şi asumă riscurile şi dovedesc profesionalismul faptelor în toate misiunile încredinţate permanent acolo unde semenii sunt în suferinţă, ameninţaţi de dezastre naturale, ori faţă în faţă cu situaţii care le pot ameninţa viaţa“, a menţionat col. ing. Falviu Chiscop, inspectorul şef al ISU Vrancea.
Activitatea s-a încheiat cu un exerciţiu de descarcerare combinat cu unul de stingere în urma producerii unui accident rutier. Prin intermediul acestui experiment, toţi invitaţii prezenţi vineri la ISU Vrancea au putut vedea cum acţionează pompierii într-o astfel de situaţie, şi cât de importantă este munca în echipă.
Într-un comunicat de presă al ISU Vrancea se arată că: „Au fost acordate diplome de merit subofiţerilor: plutonier adjutant şef Andronic Ciprian, plutonier adjutant Ciobotaru Iulian, plutonier adjutant Antal Sandu Mugurel, plutonier adjutant Dragomirescu Laurenţiu Maricel, plutonier major Agache Alin-Gabriel, plutonier major Beşleagă Claudiu-Costel, plutonier major Bogdan Gheorghiţă, plutonier major Palade Daniel, plutonier major Nistoroiu Ionuţ-Iulian şi sergent major Ion Ionel.
Cu ocazia Zilei Protecției Civile, au fost înaintați în gradul următor, înainte de expirarea stagiului minim în grad, un ofițer și trei subofițeri: în gradul de colonel, locotenent-colonel Haiduc Ştefan Marius, în gradul de maistru militar cls. I, maistru militar cls. II Pamfil Mihai Ciprian,în gradul de plutonier adjutant, subofițerii – plutonier major Rotaru Octavian şi plutonier major Tăbăcaru Florin-Liviu.”
Activităţile, derulate sub sloganul „Împreună, mai pregătiţi!”, vor continua în perioada 29 februarie – 01 martie în centrul comercial Promenada Mall, complexul comercial Kaufland, Târgul Auto şi Piața Unirii din municipiul Focşani, unde vor fi amplasate puncte mobile de informare preventivă. Pe lângă sfaturi, vrâncenii vor primi pliante și broșuri cu regulile de comportare în situaţii de urgenţă promovate în cadrul campaniilor naţionale „F.O.C. – Flăcările Omoară Copii”, “R.I.S.C. – Renunţă! Improvizaţiile Sunt Catastrofale!”, “Vreau să fiu voluntar!” şi „Nu tremur la cutremur”.