Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

CUP Salubritate a emis primele facturi cu taxa de mediu pe gunoi


Noua taxă de mediu pentru deșeurile menajere a majorat cu aproape 60 de bani factura la salubritate pentru fiecare focșănean. Prima factură emisă de CUP Sabritate pentru luna ianuarie a inclus și taxa de mediu care a intrat în vigoare de la începutul acestui an. Această taxă este evidențiată distinct pe factură și se calculează la numărul de persoane. Astfel, la Focșani, taxa este 0,50 bani, la care se calculează TVA. De exemplu, pentru o gospodărie de trei persoane, taxa de mediu este de 1,5 lei, la care se adaugă TVA de 0,29 lei, în total 1,79 lei. Taxa putea fi mai mare, însă cei de la CUP Salubritate au reușit să reducă impactul prin investițiile realizate și restructurările de personal.  Noua taxă a fost introdusă printr-o modificare la o Ordonanță de Urgență din 2005. De atunci a fost o succesiune de acte normative prin care a fost modificată legislația românească de mediu și amânată introducerea acestei noi taxe.
    Inițial, taxa trebuia să crească progresiv, de la 50 lei până la 120 lei/tonă. Ulterior s-a stabilit ca taxa să fie introdusă de la la 1 ianuarie 2017, urmând să crească la 120 lei/tonă de la 1 ianuarie 2018. Scopul acestei taxe este de a îmbunătăți managementul deșeurilor și de a stimula colectarea selectivă a acestora. Într-un referat atașat unui proiect de act normativ se arată că, în Raportul Special nr. 20/2012, privind „Finanțarea acordată în cadrul măsurilor structurale pentru proiectele de infrastructură de gestionare a deșeurilor municipale contribuie cu eficacitate la îndeplinirea de către statele membre a obiectivelor politicii UE în materie de deșeuri”, Curtea Europeană de Conturi recomandă „să introducă măsuri de ordin economic în gestionarea deșeurilor, cu scopul de a stimula prevenirea producerii de deșeuri și reciclarea, în special prin perceperea unei taxe pe eliminarea deșeurilor, prin aplicarea unor sisteme de plată în funcție de cantitatea de deșeuri produsă, și prin instituirea altor tipuri de stimulente în cadrul tarifelor plătite de gospodării”.
        La nivelul anului 2012, un studiu realizat la solicitarea Comisiei Europene,
arăta că 19 state membre au introdus taxe pentru eliminarea prin depozitare a deșeurilor municipale nepericuloase care variază între 3 și 107.49 euro/tona iar costurile totale cu eliminarea sunt cuprinse între 17.5 și 155.5 euro/tonă. „Există o corelație aproape lineară între costurile totale de depozitare și procentajele de deșeuri municipale care sunt reciclate și compostate în Statele Membre; Statele Membre în care se plătește mai mult pentru depozitare au un procentaj mai ridicat de reciclare și compostare. Potrivit scenariului analizat în cadrul studiului, dacă în toate statele membre s-ar aplica o taxă de depozitare de cel puțin 40Euro/tonă, care să redirecționeze deșeurile spre reciclare, compostare și incinerare, cantitatea de deșeuri redirecționata ar crește în anul 2025 cu 226% comparativ cu anul 2008. Având în vedere cele mai sus prezentate, instituirea acestui instrument fiscal de mediu, gradual, începând cu anul 2016, care să penalizeze activitatea de eliminare finală prin depozitare, conduce la creșterea cantităților de deșeuri valorificate, dezvoltarea industriei de reciclare prin creearea de investiții și atingerea obligațiilor asumate de România prin Tratul de aderare”, se arată în referatul atașat proiectului de act normativ.

15 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?