Ediția: Marți 14 ianuarie 2025 Nr. 6792
Ediția: Marți 14 ianuarie 2025 Nr. 6792

Bugetul județului Vrancea pentru anul 2020 este de 497 de milioane de lei

Peste 497 de milioane de lei este bugetul Consiliului Judeţean Vrancea şi a instituţiilor subordonate, pe anul 2020, alocat prin Legea bugetului de stat. Conform proiecţiei bugetare pentru anul 2020, 31,5 milioane de lei provin din cote defalcate din impozitul pe venit, aproape 5 milioane de lei sunt sume alocate din cotele defalcate pentru echilibrarea bugetelor locale, 31,3 milioane de lei vor fi alocaţi din sume defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul județului. Din sumele defalcate din TVA, pentru drumuri, Consiliul Județean Vrancea primește 11,1 milioane de lei, iar din sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, administrația județeană primește 69,6 milioane de lei.

Majoritatea bugetului alocat județului Vrancea merge, însă, la instituţiile din subordonate. Cea mai mare sumă, peste 73 de milioane de lei, va fi alocată Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Numai că suma alocată de la bugetul de stat este de numai 45 de milioane de lei, iar soluția vine de la excedentul financiar înregistrat de administrația județeană, deoarece conform legii bugetului de stat pe anul 2020, județele pot utiliza excedentul bugetului local și pentru finanțarea sistemului de protecție a copilului și a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap. „Ca urmare, pentru finanțarea activității curente a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea (secțiunea funcționare) în anul 2020, care se ridică la suma de 73267 mii lei, au fost utilizate următoarele surse de finanțare: 15544 mii lei-suma alocată prin Legea bugetului de stat din TVA pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate; 29467 mii lei – din TVA echilibrare buget local; 28256 mii lei din excedentul bugetar al anilor precedenți“, se arată în prezentarea bugetului pe anul 2020.

Şcoala „Elena Doamna“ va avea un buget de aproape 2,4 milioane de lei. Pentru susţinerea Programului Naţional „Lapte şi corn“, Consiliul Judeţean Vrancea va aloca suma de aproape 6 milioane lei. Pentru buna desfăşurare a activităţilor, Muzeul Vrancei va primi 8,8 milioane lei, iar Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Măicăneşti va primi puțin peste un milion de lei, în timp ce Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Mihălceni va primi 692 mii lei. Serviciul Public de Evidenţă a Persoanei va avea un buget de 3,1 milioane lei. La rândul său, Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu“ va avea un buget de peste 2,7 milioane lei. Centrul Cultural Judeţean va primi peste 5,3 milioane de lei. Administraţia judeţeană va aloca mai aloca bani pentru funcţionarea aparatului neclerical, pentru care a fost alocată suma de peste 6,3 milioane lei, iar pentru Serviciul Salvamont a fost alocată suma de 1,5 milioane de lei. Pentru întreținerea Bazinului Didactic de înot a fost alocată suma de 1,8 milioane de lei. Administrația județeană a prevăzut sume și pentru instituțiile medicale. Astfel, pentru continuarea proiectului de construire a noului spital județean, Consiliul Județean a alocat suma de 6,6 milioane de lei, iar pentru Spitalul Județean „Sf. Pantelimon“ din Focșani a fost prevăzută suma de aproape 4,8 milioane de lei. Pentru continuarea proiectului Parcul Memoriei Naționale a fost alocată suma de 1,6 milioane de lei, iar pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Sf. Cuvioasa Parascheva din Focșani a fost prevăzută suma de 2 milioane de lei.

Proiecte cu finanţare europeană pentru dezvoltarea infrastructurii

Pentru susținerea proiectelor de investiții, administrația județeană are prevăzută suma de 172 milioane de lei. Este vorba de aproape 109 milioane lei alocați la capitolul drumuri și poduri, iar peste 63,5 milioane de lei este suma pentru programe cu finanțare externă. În acest moment Consiliul Judeţean are în derulare mai multe proiecte cu finanţare europeană, din care amintim: „Sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Vrancea“, cunoscut şi sub numele de Vrancea Curată, dar și proiecte care vizează reabilitarea și modernizarea unor drumuri județene.

Vă reamintim că proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în Judeţul Vrancea”, este realizat în proporție de 95 la sută și va fi finalizat anul acesta. În acest moment se află în derulare ultimul contract, cel privind construirea de puncte de colectare, contract care este realizat în proporție de 85 la sută. De altfel, în luna octombrie 2018, Consiliul Județean Vrancea a anunțat că a finalizat Faza I a proiectului „Sistem de management Integrat al Deșeurilor Solide în județul Vrancea”. Valoarea totală a Fazei I a Proiectului este de 59.130.083,00 lei , fără TVA. Proiectul cuprinde 11 contracte: 5 contracte de servicii, 4 contracte de lucrări și 2 contracte de furnizare. În Faza 1 a proiectului, care s-a închis la 30.06.2016, au fost finalizate cele mai multe dintre contracte, fiind îndepliniți majoritatea indicatorilor fizici ai proiectului: au fost închise și reabilitate cele 5 depozite urbane neconforme din Focșani, Adjud, Mărășești, Odobești și Panciu, s-au finalizat lucrările la Celulă 1 de depozitare a deșeurilor și la Stația de sortare din cadrul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor de la Haret, s-au construit Stațiile de transfer de la Focșani – Golești, Adjud și Vidra, precum și cele 6 platforme de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice de la Focșani – Mîndresti (2), Adjud, Mărășești, Panciu și Odobești.

4 drumuri județene vor fi modernizate cu bani europeni

Administrația județeană are în derulare lucrările de execuție la patru drumuri de interes județean, finanțate prin Programul Operațional Regional. Este vorba de reabilitarea următoarelor drumuri: „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum judeţean dintre localităţile: Limită judeţ Buzău – Voetin – Sihlea – Obrejiţa – Tâmboieşti- Bordeşti cu conectivitate directă la reţeaua TEN –T“; „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum judeţean dintre localităţile: Focşani – Goleşti – Vârteşcoiu – Odobeşti cu conectivitate directă la reţeaua TEN –T“; „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum judeţean dintre localităţile: Dumbrăveni – Gugești – Popeşti – Urechești – Budești – Cotești – Blidari – Bonțești – Dălhăuți -Faraoanele- Rîmniceanca-Beciu-Odobeşti cu conectivitate directă la reţeaua TEN –T“; „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum judeţean dintre localităţile: Gologanu – Slobozia Ciorăşti – Coteşti cu conectivitate directă la reţeaua TEN–T“. Valoarea totală a acestor patru investiții este de aproximativ 238 milioane de lei, adică aproximativ 52 milioane de euro, iar de ele vor beneficia peste 90.000 de locuitori ai județului Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?