În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. În această săptămână, vă prezentăm ”Mușchiu de vacă cu smântână” și ”Bezele”, rețete care au fost publicate în seria ”Buna Menajeră â Carte de bucate, practică” (1907), scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.
Mușchiu de vacă cu smântână
Curăță mușchiul de piele și de grăsime, așează-l în tingire cu vre-o câteva felioare de slănină, o bucată de țelină, vre-o două fire de pătrunjel, un morcov, vre-o două foi de dafin, câteva boabe de piper și sarea necesară. Toarnă ca două părți de apă și o parte de oțet până ce se va acoperi mușchiul, pune-l pe spuză și lasă-l să fearbă, întorcându-l din când în când, până când va începe să scadă; atunci scoate-l în chipul următor: scoate mușchiul și întinde-l pe o masă, lățindu-l cu mâna, amestecă zeama aceea și strecoar-o prin sită, pune mușchiul iar înăuntru, mai pune două linguri de smântână și jumătate lingură de unt, răzătura dela o jumătate de lămâe, pune tingirea la foc, punându-i dedesubt și deasupra jăratic, lasă să fearbă puțintel, și apoi servește cu orice garnitură.
Bezele
Pune 8 albușuri într’o farfurie mare, pune farfuria aceea să stea o oră pe gheață și fă spumă din aceste albușuri. Ia 300 grame de zahăr, pune trei grame de vanilie împreună cu zahărul, punând tot câte-o lingură în spuma ce ai făcut, până ce se isprăvește zahărul. Apoi pune pe tavă hârtie, ia tot câte-o lingură din zahărul acela cu albuș, pune pe hârtie și pune-le într’un coptor slab, ca să stea o jumătate de oră.