Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

VIDEO și GALERIE FOTO: Concert „Pastorala“ susţinut la Biserica „Sfântul Elefterie Nou“ din Bucureşti. Pictură cu Iisus în zeghe!

Luni, la ora 18:00, Corul de cameră „Pastorala“ din Focşani a susţinut un concert de excepţie la Biserica „Sfântul Elefterie Nou“ din Bucureşti. Evenimentul a făcut parte din Stagiunea Corală „Paul Constantinescu“ 2019-20202, iar intrarea a fost liberă. În repertoriu s-au regăsit compoziţii religioase precum: „Cămara Ta, Mântuitorul meu“, „Pre Tine Te lăudăm“, dar şi cântece patriotice: „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie“. Publicul bucureştean a fost mai mult decât încântat de prestaţia „Pastoralei“ şi le-a cerut membrilor corului să revină şi cu altă ocazie.

Iisus în zeghe!“

Pictată şi de părintele Arsenie Boca, Biserica „Sfântul Elefterie Nou“ din Bucureşti este o minune a Bisericii Ortodoxe Române. Arhitectura spectaculoasă şi acustica de excepţie, fac ca acest lăcaş de închinăciune să fie adesea locul în care sute de credincioşi îşi pleacă capul pentru a intra în conexiune directă cu Dumnezeu. Pe bolta Sfântului Altar, pr. Arsenie Boca a pictat-o pe Maica Domnului cu pruncul Iisus în braţe, purtând zeghe şi tunsoare specifică puşcăriaşilor. Explicaţia acestei înfăţişări excepţionale a Întâiului născut este pusă pe seama anilor petrecuţi în temniţă de preotul Arsenie Boca.

Peisajul, care pur şi simplu îţi tăia răsuflarea, s-a contopit perfect cu armonia sunetelor scoase de coriştii „Pastoralei“ aflaţi sub atenta îndrumare a prof. Dumitru Săndulachi, dirijorul fondator al corului focşănean. Ajunşi poate pentru prima dată în această somptuoasă clădire, unii dintre membrii corului au fost extrem de impresionaţi de icoana Maicii Domnului cu pruncul Iisus în zeghe: „O minune dumnezeiască!“, a fost concluzia dumnealor.

Este cea de-a 11 ediţie a stagiunii corale Paul Constantinescu, pe care noi, Asociaţia Corală din România, o organizăm în parteneriat cu Universtatea Naţională de Muzică Bucureşti. În esenţă, sunt incluse formaţii de un anumit nivel artistic, în general majoritatea sunt din Bucureşti, în sensul că noi nu avem posibilitatea de a caza formaţiile participante, şi atunci, dirijorii sunt cei care îşi doresc să fie planificaţi în această stagiune.

Am observat că publicul este foarte receptiv şi că, în general, formaţiile care cântă în Biserica «Sfântul Elefterie Nou» prezintă predominant un repertoriu religios, sacru. Un criteriu determinant pentru alegerea acestei biserici a fost acustica, plus că mare parte din pictură este realizată de Arsenie Boca, şi se pare că şi-a lăsat o amprentă în tot ceea ce este aici ca lucrare. Persoana care s-a implicat cel mai mult în organizarea acestei stagiuni este dirijorul fondator al Corului «Preludiu», Preşedintele Asociaţiei Naţionale Corale, domnul Voicu Enăchescu, în paranteză doresc să subliniez că şi maestrul Săndulachi este vicepreşedinte în această asociaţie încă de la înfiinţarea ei, din 1990. Spre marea mea bucurie, în public nu sunt numai persoane de vârsta a doua spre a treia sau a treia, sunt şi foarte mulţi tineri, a precizat Alina Pârvulescu, secretarul general al Asociaţiei Corale din România.

Activitate neîntreruptă vreme de 44 ani

La concertul care a avut loc luni seară la Bucureşti, a fost prezent şi un admirator de seamă al „Pastoralei“, şi anume conf. univ. dr. „Honorius Causa“ Ioan Golcea, de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti: „Sunt unul din admiratorii coralei «Pastorala». Pe traseul existenţial şi al meu, şi al corului, cunoscându-ne nu de multă vreme şi stabilind o preţuire absolut constantă şi înălţătoare pentru faptul că, în peisajul coral din deceniile 8/9 ale secolului trecut, «Pastorala» era deja o minune corală, iar aceasta se datorează inimosului şi talentatului domn Dumitru Săndulachi, cel care a dovedit şi înalte competenţe muzicologice şi teoretice, odată cu obţinerea înaltului grad în muzică.

Aceşti 40 şi de ani de activitate neîntreruptă în Municipiul Focşani a coralei «Pastorala» înseamnă o viaţă culturală căreia întreaga obşte îi datorează recunoştinţă prof. Săndulachi, dar şi coriştilor care sunt în mare parte dedicaţi artei corale. Prin fenomenul de educaţie muzicală pe care prof. Săndulachi l-a desfăşurat de-a lungul a aproape 50 de ani de carieră, a dovedit că este un concertist de mare valoare în ţară şi în străinătate, şi nu în ultimul rând, un om de biserică care sprijină fiecare liturghie dedicându-i o stare de înălţare sufletească cum rar s-a pomenit.

În seara aceasta, Bucureştiul este gazda unui fenomen coral de excepţie care ne aduce un repertoriu foarte bogat aşa cum rezultă din programul edificator al «Pastoralei», şi anume muzică bisericească, laică şi patriotică de autentică valoare. Felicit Primăria din Focşani, felicit şi Ateneul Popular care găzduieşte o asemenea comoară spirituală şi sper ca activitatea «Pastoralei» să fie neîntreruptă.

Omul fără sunet, nu poate trăi, iar sufletul fără muzica dedicată funcţiilor noastre spirituale, nu se poate împlini, deci muzica este o valoare spirituală transmisă prin vibraţii sonore, întruchipată de oameni care au pasiune şi pricepere pentru acest domeniu.“

Prof. Ioan Golcea le-a ţinut un mic discurs înainte de concert membrilor „Pastoralei“, atrăgându-le atenţia asupra emoţiilor pe care ar trebui să le lase deoparte. Acesta l-a felicitat totodată şi pe prof. Dumitru Săndulachi, dirijorul fondator al corului pentru cei aproape 44 de ani de activitatea neîntreruptă.

Este o părticică din inima României, Focşaniul!“

La Biserica „Sfântul Elefterie Nou“ din Bucureşti, gazdă ne-a fost pr. Mihai Dragomir, unul dintre cei patru preoţi care slujesc aici. Gazda a fost mai mult decât încăntată de prestaţia corului din Focşani şi a mărturisit că oraşul nostru ocupă un loc special în cămara sufletului său. „Ne aflăm în Biserica «Sfântul Elefterie Nou» din capitală, Sectorul 5, o biserică-catedrală, o biserică monumentală, şi destul de nouă pentru că a fost începută în 1935, dar este un lăcaş de cult cu un stil arhitectural special pentru că, aşa cum puteţi observa, tot spaţiul este liber, nu există coloane, există numai arce care se susţin între ele, iar acest lucru a dat spaţialitate bisericii.

Datorită acestei spaţialităţi, biserica are un ecou natural extraordinar. Avem şi balcoane, iar la al doilea balcon cântă corul bisericii în fiecare duminică, este un cor de tradiţie, cei mai mulţi membri fiind de la Filarmonică, Radio, Operă şi Operetă. Aici s-au desfăşurat foarte multe concerte, ca dovadă şi concertul din această seară, susţinut de corala «Pastorala» de la Focşani s-a înscris în acest festival al Asociaţiei Corale. Corul de la Focşani a cântat foarte frumos, este un cor de mare sensibilitate, cu un repertoriu religios, adaptat şi momentului pentru că ne aflăm în perioada care ne pregăteşte de începutul Sfântului şi Marelui Post.

Vorbim despre un cor de tradiţie, de suflet cu semiprofesionişti. Cu toate că membrii coralei nu sunt, poate, absolvenţi de Conservator sau de vreo şcoală de muzică, din câte am înţeles, sunt profesori, învăţători, intelectuali, deci oameni de suflet. Mă gândeam în timpul concertului că este o muncă extraordinară să vii de la serviciu la repetiţii, să înveţi… spun acest lucru pentru că şi eu am cântat ani de zile într-un cor de studenţi, se numea Corala «Te Deum Laudamus», şi ştiu ce înseamnă această muncă benevolă. Să vii de la Focşani până la Bucureşti nu este aşa la îndemână. Drept dovadă, acolo la Focşani, oamenii se organizează foarte bine.

Fac o mărturie personală, ţin foarte mult la oraşul Focşani, am avut un fin lângă Focşani, la Dragosloveni, şi veneam în zonă cu mare plăcere şi este o părticică din inima României, Focşaniul “, a spus pr. Mihai Dragomir.

Măgulit de reacţia publicului prezent în „casa“ Domnului, prof. Dumitru Săndulachi a ţinut să adauge câteva cuvinte înainte de a-şi lua la revedere de la gazde: „Îi mulţumim maestrului Voicu Enăchescu, preşedintele Asociaţiei Corale din România pentru faptul că ne-a dat posibilitatea să cântăm în această minunată biserică. Eu, cel puţin, am rămas fără glas, n-am intrat niciodată aici, am făcut Conservatorul la Iaşi, aşa că Bucureştiul mi-a fost mai puţin cunoscut, şi mai ales această capodoperă, o minunăţie care îţi dă emoţie, putere, lucruri pe care, mărturisesc că ni le-a dat şi nouă în această seară.

Am dori să mai cântăm aici şi altădată! Îi mulţumesc doamnei secretar Alina Pârvulescu care ne-a însoţit în seara aceasta şi care este „cureaua de transmisie” între Asociaţia Naţională Corală şi toate corurile din ţară, pentru că suntem o familie mare. Părintelui Dragomir, gazda noastră deosebită din această seară, dorim să-i dăruim o icoană pe spatele căreia am scris: «Corul Pastorala din Focşani vă urează păstorire binecuvântată!»“, a încheiat prof. dr. Dumitru Săndulachi.

După concert, atât gazdele, cât şi publicul au rămas la un pahar de vorbă, delectându-se cu un vin produs pe plaiurile vrâncene. Concertul a fost, de asemenea, şi un prilej pentru unii dintre corişti să se regăsească cu câţiva membrii ai familiei stabiliţi în capitală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?