Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Două zile pentru degustarea vinurilor produse în Vrancea anul trecut


Astăzi și mâine vor avea loc degustări de vinuri vrâncene pentru încadrarea în categoriile vinuri cu Denumire de Origine Controlată, Indicație Geografică și varietale. Degustările vor avea loc, ca în fiecare an, la producători de vinuri din județ. Anul acesta au fost selectate Casa Panciu și Vincon. 
    Degustările se vor desfășura timp de două zile, datorită numărului mare de probe înscrise. Zilnic se vor analiza aproape o sută de probe de vinuri. Acțiunea este organizată de Oficiul Național al Viei și Produselor Vitivinicole, prin inspectoratul teritorial din Vrancea. Comisiile de degustare sunt formate din reprezenanți ai asociațiilor de profil și degustători membri ai Asociației Degustătorilor Autorizați din România. „Controlul vinurilor reprezintă o etapă obligatorie în asigurarea trasabilității vinurilor cu DOC/ IG/ varietale produse în România, iar ONVPV, în calitate de autoritate responsabilă,  asigură aplicarea și respectarea prevederilor legale în ce privește producerea și comercializarea vinurilor DOC/ IG/ varietale prin personalul de specialitate. ONVPV derulează acțiuni împreună cu reprezentanții asociațiilor de profil de pe filiera de producție vitivinicolă și cu sprijinul Asociației Degustătorilor Autorizați din România (A.D.A.R.) pentru a duce la îndeplinire aceste atribuții”, precizează ONVPV.
    În cadrul comisiilor de degustare sunt prezentate probe din loturile de vin prelevate și prezentate de către producători, iar ordinea de degustare va cuprinde vinurile albe, vinurile roze și vinurile roșii ordonate pe soiuri, în funcție de conținutul în zaharuri. Degustarea se face în orb, probele fiind secretizate. ONVPV precizează că, pentru a putea fi încadrate la categoria solicitată, vinurile notate conform fișei de degustare trebuie să se încadreze într-un punctaj minim. Vinurile cu DOC trebuie să aibă minim 75 puncte, cele cu IG minim 70 puncte, iar vinurile varietale să nu obțină mai puțin de 65 puncte.
    Vinurile care în urma evaluării, nu se încadrează în categoria pentru care au fost prezentate pot să fie încadrate, cu acordul solicitantului, la categoria pentru care s-au calificat. De exemplu, dacă o probă de vin prezentată la categoria DOC a obținut 72 de puncte, poate fi reîncadrată la categoria IG. Probele care nu au obținut punctajul minim pot fi reevaluate, la cererea solicitantului, într-o ședință viitoare sau pot fi reevaluate, în urma contestației depusă de către solicitant în termen de 15 zile de la comunicarea rezultatelor, de către Comisia de Contestații constituită la sediul central al ONVPV. Rezultatele comisiilor sunt prezentate producătorului de vinuri, prin notificare scrisă, în maxim 15 de zile de la întrunirea comisiei. Producătorul va primi și procesul verbal de degustare și luare în evidență a vinurilor propuse a fi încadrate ca vinuri și a anexei acestuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?