La sfârșitul acestei săptămâni (săptămânii trecute-n.r.), când elevii spuneau bun venit! vacanței, voluntarii cuziști, înscriși în proiectul A doua șansă pentru viață, au reușit să le dăruiască bucurie prietenilor de la Centrul Sfânta Maria din Golești, organizând o excursie la Mănăstirea Valea Neagră de la Nistorești.
Bineînțeles că totul a fost minunat. Chiar și drumul, străjuit de verdeață, i-a întâmpinat cu răcoare și i-a emoționat, căci, de pe margine, le-au făcut cu mâna copii îmbrăcați în port popular, venind de la serbarea școlară. La mănăstirea aceasta micuță, parcă desprinsă din cărțile cu povești, trăiesc și se roagă doar șase măicuțe și un preot. Tinerii de la Centrul „Sf. Maria” au fost primiți cu atâta bucurie, încât s-au simțit ca acasă. Preotul de la Valea Neagră i-a poftit în biserica veche, de lemn, în care este adăpotită și o icoana făcătoare de minuni. Mai întâi de toate, s-au rugat împreună pentru sănătate. Apoi au plecat în căutare de veverițe și, la sfârșit, i-a așteptat o masă copioasă. Mare le-a fost mirarea când au văzut că măicuțele le pregătiseră aperitiv, ciorbă, sarmale învelite în foi de podbal și gogoși ornate cu multe căpșuni. Măicuțele au fost fericite că au avut astfel de oaspeți încântați de minunile pe care le-au pregătit, iar tinerii de la Centru au simțit bunătatea omenească exprimată în gesturi simple, cum ar fi binecuvântarea și mângâiatul părintesc.
Această excursie de basm reprezintă o altă etapă a proiectului „A doua șansă pentru viață”, derulat în anul școlar 2017-2018 și coordonat de profesorii Teodora Bentz, Loreadana Diac, Melania Pătrășcanu, Adrian Canae, Gabriela Obodariu și Ion Èâțu. Surpriza pregătită de către elevii voluntarii de la clasele a IX-a E, a IX-a F și a X-a B n-ar fi fost posibilă fără sprijinul Asociației Sfântul Stelian, ocrotitorul copiilor, dar și a reprezentanților Direcției Județene de Asistență Socială și Protecție a Copilului, care au pus la dispoziția tinerilor mijlocul de transport.
„Colaborarea noastră cu voluntarii cuziști a devenit, an de an, o tradiție. Avem încredere în ideile lor frumoase, în modul cum le transformă în acțiuni de succes. E datoria noastră să susținem astfel de proiecte, căci dau curaj și speranță beneficiarilor și reprezintă un model de bună practică”, a declarat d-na Daniela Nicolaș, director al DGASPC Vrancea.