Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Scad prețurile pentru lemnul din Vrancea

Direcția Silvică Vrancea a reușit să vândă doar 18 mii metri cubi de lemn la primele licitații pentru masa lemnoasă care va fi exploatată în acest an. Lemnul a fost vândut la un preț mediu de 160 lei/mc, mai mic decât în anii trecuți. Silvicultorii spun că suprafața scoasă la licitație este mai mică decât posibilitatea de exploatare a pădurilor de stat din Vrancea. Anul acesta se propune exploatarea unei cantități de 115 mii metri cubi de lemn, produse principale și secundare, mult mai puțin decât posibilitatea de creștere a pădurii. Un calcul simplu arată că dacă se ține cont doar de posibilitatea de creștere a pădurii, estimată la 5 metri cubi anual/hectar, cantitatea de masă lemnoasă scoasă la licitații reprezintă mai puțin de jumătate decât lemnul care poate fi tăiat în pădurile de stat. Mai mult, se estimează că nici vânzările lemnului de foc nu vor fi foarte mari în acest an. Temperaturile ridicate din această iarnă au redus consumul de lemn, ceea ce se va regăsi în achizițiile pentru iarna următoare.

Prețurile de vânzare a lemnului au scăzut constant în ultimii ani și diminuează profiturile silvicultorilor. Oferta mare pe piața internațională și lipsa unei cereri pe măsură din partea țărilor arabe, a Chinei, a făcut ca depozitele să aibă stocuri mari de lemn rămas nevândut. În aceste condiții, firmele de exploatare se feresc să cumpere și să plătească mai mult decât contractele ferme pe care le au încheiate.

O analiză Fordaq arăta anul trecută că exista un surplus de aproximativ 100 milioane mc masă lemnoasă pe piața europeană a lemnului în 2019, preponderent în Europa Centrală. Acest surplus a pus presiune pe scăderea prețurilor lemnului în ultimii doi ani iar seceta, temperaturile ridicate din 2020 vor avea ca efect o creștere în continuare a surplusului de lemn în aceată regiune. De altfel, unul dintre cei mai mari cumpărători de lemn, Schweighofer România, cumpără jumătate din materia primă din alte țări, Cehia, Ucraina, Bulgaria. Reprezentanții companiei austriece arătau la finele anului trecută că preţul cerut de furnizorii români de materie primă lemnoasă este mai mare decât în alte țări din Europa. Dacă în România se ajungea la 86 euro/metru cub buștean, în Cehia era 50 euro, în Slovacia 65 euro iar în Germania 55 euro. Astfel, din start, costurile sunt mai mari cu 30% în România decât celelalte țări europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?