CFR Călători a emis studenților, în primele 20 de zile din februarie 2017, peste 240.000 de bilete gratuite și mai mult de 3.000 de abonamente lunare, valoarea de decont a acestor călătorii depășind 10,8 milioane de lei, informează vineri compania. În comparație, în intervalul 1 â 19 februarie 2016, studenților le-au fost emise peste 132.000 de bilete cu reducere și peste 250 abonamente.
Potrivit sursei citate, în perioada menționată, gradul de ocupare a trenurilor, la clasa a 2-a, a crescut în medie cu 20%. În unele zile (de exemplu în weekend-uri), la anumite trenuri (dinspre București către Valea Prahovei, Brașov, Constanța, Craiova, Cluj, Iași, Buzău, Timișoara și retur, unde este afluență mai mare de călători), gradul de ocupare este și de peste 100%, acest lucru presupunând emiterea biletelor „fără loc”, în limita maximă admisă pe vagon. „În prezent, CFR Călători ia toate măsurile pentru a acoperi solicitările de transport ale pasagerilor. În primele 20 de zile, capacitatea de transport a fost suplimentată în fiecare zi de week-end (vineri, sâmbătă, duminică), cu un număr de la 30 până la 80 vagoane”, a precizat compania.
CFR Călători recomandă studenților achiziționarea din timp a biletelor gratuite de tren, în vederea evitării unor situații neplăcute. În acest sens, CFR Călători a subliniat necesitatea achiziționării biletului de călătorie gratuită pentru studenți. „Călătoriile gratuite acordate studenților presupun costuri pentru companiile feroviare. Aceste costuri sunt asumate de statul român și sunt decontate de la bugetul de stat, prin Ministerul Transporturilor. Monitorizarea numărului de călătorii este obligatorie atât pentru evitarea unor situații neplăcute”, atrage atenția CFR Călători.
Pentru reducerea aglomerației de la casele de bilete, reprezentanții Ministerelor Transporturilor și Educației au avut, joi, o reuniune pentru finalizarea protocolului prin care toți operatorii de transport feroviar de călători vor intra în posesia Registrului Matricol Unic cu evidența Studenților, acest demers facilitând cumpărarea biletelor atât online, cât și de la automatele de vânzare bilete. „În acest fel, se va diminua neajunsul privind aglomerația de la casele de bilete”, afirmă compania.
La controlul în tren, studenții sunt obligați să aibă următoarele documente: biletul de călătorie, legitimația de student pentru reducere/gratuitate la transport și actul de identitate (carte de identitate sau pașaport). „Legitimația de student pentru reducere/gratuitate la transport nu ține loc de bilet în tren! Dacă studentul nu are asupra lui biletul de călătorie și toate actele aferente, conform Regulamentului, acesta va fi considerat călător fără bilet și sancționat ca atare”, avertizează CFR Călători.