Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

VIDEO și GALERIE FOTO: Evenimente speciale dedicate Zilei Culturii Naționale, organizate de Școala Gimnazială „Ion Basgan‟ din Focșani

Proaspăt sosiți din vacanța de iarnă, elevii Școlii Gimnaziale „Ion Basgan‟ din Focșani au pregătit, sub atenta supraveghere a cadrelor didactice și a doamnei bibliotecar Margareta Tătăruș, sau Margo așa cum o cunosc majoritatea dintre ei, câteva momente speciale dedicate Zilei Culturii Naționale. Cei mai mici, elevii de la clasele 0 – IV, s-au adunat în curtea Liceului de Artă „Gh. Tattarescu‟ din Focșani acolo unde au format conturul României și au rostit în cor câteva versuri din poezia Luceafărul scrisă de Mihai Eminescu, dar și alte poezii celebre ale îndrăgitului poet. În cea de-a două parte a evenimentelor dedicate zilei de 15 ianuarie, elevii de la clasele V – VIII și-au dat întâlnire în curtea Colegiului Tehnic „Gh. Asachi‟ pentru a aduce un omagiu unor nume mari din cultura românească precum Mihai Eminescu, Constantin Brâncuși, Nichita Stănescu sau pictorul Vladimir Zamfirescu. Deși vremea de afară nu a fost una întocmai prietenoasă, zumzetele copiilor au mai distins puțin atmosfera.

Educația, cartea, școala… sunt elementele de bază ale societății românești!‟

Ziua Culturii Românești nu îi este dedicată numai poetului Mihai Eminescu, ci tuturor personalităților culturale care au reușit, prin intermediul operelor cărora le-au dat viață, să ducă mai departe în lume numele României. Ideea organizării unor serii de evenimente menite să omagieze cei 170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu și, totodată, să marcheze Ziua Culturii Naționale, îi aparține doamnei biliotecar Margareta Tătăruș cea care, cu ajutorul profesorilor, a reușit să-i pregătească pe elevii Școlii Gimnaziale „Ion Basgan‟ din Focșani într-un timp foarte scurt: doar două zile. Astfel de activități au scopul de a le însufleți elevilor ideea că prin intermediul cărților și a educației au șansa de a deveni oameni mari, oameni care vor reuși să pună o cărămidă la fundația culturii românești și nu numai.

„Ideea a venit simplu: 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale…. copiii erau în vacanță, profesorii erau în vacanță, eu eram în activitate și am zis ce ar fi să ieșim cu toții în curtea școlii pentru că nu avem din păcate în acest an un spațiu care să ne permită să fim cu toții împreună. De la a ieși în curtea școlii, în prima zi de școală, în urma discuțiilor cu învățătorii și profesorii, am creionat o idee comună prin care să putem sărbători, în felul nostru, Ziua Culturii Naționale și aniversarea a 170 de ani de la nașterea poetului național, Mihai Eminescu. Bucuria noastră a fost legată de faptul că toți copiii au fost entuziasmați să învețe câte o strofă și fiecare clasă să recite cu voce tare din poezia «Luceafărul» formând un contur al României cu stegulețe și unul al cărții pentru că, nu-i așa, cartea este cea care ne crește mari, cartea este cea care ne învață, cartea este cea care produce personalități. Educația, cartea, școala sunt elementele de bază ale societății românești. Este Ziua Culturii Naționale, nu îl sărbătorim doar pe Mihai Eminescu, ci pe toate personalitățile românești care au dus cultura mai departe de granițele țării.

La Liceul nr. 2 avem clasele V-VIII, vom proceda la fel și acolo, ne vom aduna în curtea școlii și vom citi despre Constantin Brâncuși, Eminescu, dar îi vom pune în valoare și pe Sorescu sau Alexei Mateevici pentru că sunt oameni care au format cumva ceea ce suntem noi astăzi și ne-au acordat prilejul de a ne crește copii având sădită în suflet ideea potrivit căreia tradiția, obiceiurile, cultura, muzica, sculptura, teaturl și celelalte arte sunt cele care ne fac unici în lume, a spus Margareta Tătăruș, bibliotecar în cadrul Școlii Gimnaziale „Ion Basgan‟ Focșani.

În pofida frigului aprig de afară, elevii au reușit să-și ducă la bun sfârșit activitatea. Dacă unii dintre ei au rostit în cor poeziile, alții au fost mai viteji și au ieșit în fața tuturor colegilor, dar și a profesorilor de la clasă pentru a recita câte o poezie. Iosif Grigore, elev în clasa a III-a, a recitat poezia „Limba noastră‟ scrisă de Alexei Mateevici cu foarte mult patos și fără să se încurce.

Cerc al prieteniei

Prof. Alina Dima, directorul Școlii Gimnaziale „Ion Basgan‟ Focșani, le-a vorbit elevilor despre importanța lecturii și despre sacrificiile pe care marile nume ale culturii române le-au făcut pentru ca noi să ne putem mândri că suntem urmașii lor. Probabil un alt Mihai Eminescu nu se va mai naște prea curând și de aceea, profesorii consideră că este necesar să li se vorbească elevilor despre operele lui. Cu fiecare poezie pe care Mihai Eminescu a scris-o, cultura română a mai adăugat în tolba ei o piesă care i-a dat valoare. În urmă cu 170 de ani se năștea un băiețel pe nume Mihai, într-o familie din județul Botoșani care urma, prin muncă, dibăcie și inteligență să devină un mare poet – poetul neamului românesc. Mihai Eminescu se numea, se numește și se va numi peste veacuri pentru că Mihai Eminescu este poetul fără pereche a cărui operă dăinuiește și va răzbi peste timp. În 2010, Parlamentul României a hotărât ca această zi, 15 ianuarie, să fie numită Ziua Culturii Naționale, iar noi, românii, să sărbătorim cultura noastră care ne definește și care ne reprezintă. Suntem aici cu toții și, dacă ați observat, conturul este al României, al țării noastre, iar pe mijloc îi avem pe prichindeii care au format o carte și vă îndemn la lectură. Poetul nostru național a scris și pentru voi, copii, și pentru noi, adulți de toate vârstele și ne place să citim din opera lui indiferent de ce vârstă avem. În acestă zi, și nu numai, avem prilejul să conștientizăm valorile culturii noastre de care trebuie să fim mândri, noi ca români și să nu uităm că trebuie să sărbătorim cartea și lectura în fiecare zi, a spus prof. Alina Dima, directorul Școlii Gimnaziale „Ion Basgan‟ Focșani.

Elevii de la clasele V-VIII au format un cerc al prieteniei în curtea Colegiului Tehnic „Gh. Asachi‟ din Focșani și au recitat cu toții câteva versuri din poezia „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie?!‟ scrisă de Mihai Eminescu. Ce i-au dorit României?! Să nu uite de valorile neamului românesc și să le ofere posibilitatea de a se dezvolta armonios. Ziua de ieri nu ar fi putut trece fără ca elevii să nu depună câteva flori la bustul lui Mihai Eminescu amplasat în zona Teatrului Municipal „Mr. Gh. Pastia‟ din Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?