Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Primăria Focșani vrea să recupereze terenurile de la Mopaf


Primăria Focșani vrea să recupereze terenul fostului Mopaf de la cele două societăți falimentare, în contul datoriilor acestora către bugetul municipiului. Primarul Cristi Misăilă a anunțat, vineri, la dezbaterea publică a Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană a Focșaniului, că va merge la începutul lunii martie la Adunarea Creditorilor de la cele două societăți care dețin terenurile și restul bunurilor de la fostul Mopaf, pentru a găsi o soluție avantajoasă pentru municipalitate. Primarul a arătat că municipalitatea dorește să intre în posesia terenurilor care au aparținut fostei fabrici de mobilă și care sunt într-o zonă industrială ce nu poate fi transformată în cartier rezidențial. Primarul Cristi Misăilă a explicat că cele două firme care dețin patrimoniul Mopaf au datorii de circa 750 mii euro către bugetul local. „Vreau să merg și să discut personal cu reprezentanții societății de insolvență”, a spus primarul Cristi Misăilă, precizând că situația acestor terenuri este complicată și de un posibil dosar penal în ceea ce privește activitatea fostelor firme.
    Terenul fostului Mopaf este situat în zona industrială a municipiului, în jurul centralei termice de la ENET și este util pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere în oraș. Primarul Focșaniului a arătat că pe acest teren ar putea fi realizată legătura între străzile Militari și Anghel Saligny, decongestionând traficul de pe bulevardul București.
Dacă preluarea terenurilor va deveni realitate se va putea dezvolta zona industrială din jurul ENET, care va putea funcționa la capacitate și va mai reduce din costurile pentru consumatorii casnici din municipiu. Directorul ENET, Manole Merchea, a arătat că este nevoie de reabilitarea platformei din jurul centralei, zonă care se pretează pentru un parc industrial. „Poate fi un pol de coagulare pentru diverse industrii”, a subliniat directorul ENET.
    Fabrica de mobilă a fost înființată în urmă cu mai bine de 40 de ani. În vremurile bune fabrica era una dintre cele mai mari din Focșani, cu circa 1.200 de angajați. În 2006 a început declinul Mopaf după ce terenul și bunurile au ajuns la grupul de firme Avrig 35, al cărui administrator era Alexander Etienne Hergan, cetățean american-român. Combinatul de Prelucrea a Lemnului sau CPL-ul, cum se numea înainte de Revoluție, a fost construit de ingineri din Suedia. Neplata impozitului pe profit, care se ridica la 3,6 milioane de lei, a pus Mopaful pe chituci.

27 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?