O fetiță de nici 5 luni a murit a doua zi după ce a ajuns la policlinica pentru copii, acolo unde a fost consultată de medicul Mihaela Mihalache. Aceasta, alături de purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean, Alina Cosma, și de medicul pediatru Mariana Gruia, au dat detalii ieri despre caz, în cadrul unei conferințe de presă. Dr Gruia a precizat că medicii își dau tot interesul pentru pacienți. „Ar trebui să vedem întâi ce s-a întâmplat și apoi să comentăm. Nimeni nu-și dorește să moară un pacient și cu atât mai puțin un copil!”, a spus dr. Gruia. Fetița a fost ieri înmormântată.
Sesizare în urma unei postări pe Facebook
Totul a pornit de la un bărbat, care a postat pe pagina sa de Facebook acuzații grave la adresa unui medic pediatru, de la Spitalul Județean Focșani. Lucian Constantin scrie că vineri, 6 decembrie, o tânără din Ciușlea, comuna Garoafa, a mers la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) cu fetița de cinci luni. „După ce i s-a făcut doar un control “în gât “ i s-a spus că fetița are roșu în gât și atâta, eliberându-i-se doar o rețetă de Tantum Verde. Când tânăra a cerut să fie internată, i s-a spus că nu sunt locuri în spital și că nu e grav.. Până a doua zi de dimineață un îngeraș de numai 5 luni și-a primit perechea de aripi trecând la cele sfinte având PNEUMONIE în certificatul de autopsie. “Nici măcar un control cu stetoscopul nu i s-a făcut“. Nu vreți să știți cum e să îți pierzi primul copilaș, să te bucuri că ți s-a umplut casa de lumină, iar din neglijența sau incompetența unora să se dărâme lumea pe tine”, scrie Lucian Constantin. Bărbatul îndeamnă la distribuirea postării sale și la transmiterea informațiilor către presă.
„Fetița respira bine și avea un tonus bun!‟
Medicul Mihalache a precizat că la examenul clinic nu a depistat simptomatologie respiratorie, fetița de 4 luni și jumătate fiind consultată pe îndelete și având temperatura corporală 36,8. Fetița avea „faringe hiperemic”, dar respira bine și avea tonus bun. Doctorița a precizat că nu era cazul de internare, copilul fiind febril, dar neavând alte semne clinice de boală. Dr Mihalache a precizat că, de vreme ce copilul, conform declarațiilor mamei, a mâncat la ora 5, nu putea avea insuficiență respiratorie pentru că nu ar fi putut să sugă, ar fi fost agitat. „La examenul clinic nu am depistat simptomatologie respiratorie, semne de insuficiență respiratorie, copilul respira bine, era bine colorat, avea tonus bun. Copilul a fost consultat pe îndelete, dezbrăcat la pampers așa cum consultăm toți copiii sugari, temperatura intrarectală a fost 36,8, am administrat antitermic. La examenul clinic am găsit un faringe hiperemic, îm rest fără alte modificări vizibile. Copilul a primit o rețetă acasă cu antitermic și simptomatice. Orice copil febril sub vârsta de 6 luni care are doar febră fără alte semne clinice de boală, fără semne de gravitate, poate fi tratat acasă sub supraveghere 24/48 de ore cu antitermice. Copilul a mâncat, după care a dormit liniștit, nu știm ce s-a întâmplat în timpul acesta. În cabinet, după ce a primit antitermicul, am lăsat mama să-l alăpteze, timp în care noi am eliberat rețeta compensată. Copilul a supt bine și nu dădea semne de insuficiență respiratorie. Mă gândesc că s-a întâmplat ceva între ora 5:00 și 6:00: dacă copilul a fost alăptat, dacă a fost ridicat în poziție, dacă a fost bătut pe spate, dacă a fost pus pe o parte ca eventuala vărsătură să nu o aspire‟, a spus dr. Mihaela Mihalache. Aceasta a spus că fetița ar fi fost vaccinată cu trei zile înainte de consultație, dar informația trebuie verificată la medicul de familie.
La rândul ei, dr. Gruia a declarat faptul că nimeni nu-și dorește să moară un pacient, cu atât puțin un copil. Cu toate acestea, nu a putut explica de ce copilul a murit subit. „Chiar ne dăm interesul pentru ei, dar se mai întâmplă și lucruri neprevăzute, sunt și situații care evoluează altfel decât ne-am așteptat, există și cazuri în care se întâmplă o nenorocire cum s-a întâmplat acum și o să vedem până la urmă care este cauza. Ar trebui mai întâi să vedem exact ce s-a întâmplat și apoi să comentăm pe margine. Nimeni nu-și dorește să moară un copil, nimeni nu-și dorește să-i moară un pacient și cu atât mai puțin un copil‟, a spus dr. Mariana Gruia.
Conform purtătorului de cuvânt Alina Cosma, diagnosticul de pneumonie de la Medicină legală este unul prezumtiv, fiind luate probe care au fost trimise la Iași pentru analize. Alina Cosma a mai spus că la nivelul spitalului a fost constituită o comisie „pentru a verifica dacă, din punct de vedere administrativ, au fost respectate toate protocoalele și toate procedurile de consultație”.
Dosar penal pentru ucidere din culpă
Polițiștii vrânceni au fost sesizați sâmbătă dimineață, prin 112, de un reprezentant al Serviciului Județean de Ambulanță, în cazul fetiței de 5 luni, din comuna Garoafa, care a murit acasă, după ce ar fi fost diagnosticată greșit, vineri, de un medic pediatru, ce a consultat-o în policlinica pentru copii a Spitalului județean Focșani. Oamenii legii au întocmit dosar penal, cercetările fiind efectuate de de Secția de poliție rurală Golești. Corpul neînsuflețit al fetiței a fost dus sâmbătă dimineață la Serviciul de Medicină Legală (SML). Rețeta de la medicul care a consultat copila a ajuns la polițiști, care vor avea în vedere și rezultatul necropsiei de la SML. Cercetările sunt efectuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă. „La data de 7 decembrie, ora 7:31, am fost sesizați prin 112 de către un reprezentat al Serviciului de Ambulanță Județean Vrancea cu privire la faptul că în comuna Garoafa, satul Ciușlea, un bebeluș de aproximativ 4 luni a fost găsit decedat la domiciliu. În urma acestei sesizări, colegii din cadrul secției de poliție rurale Garoafa au întocmit un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă. Cadavrul a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală Vrancea, iar în funcție de rezultatul raportului de expertiză se vor continua cercetările în cauză‟, a declarat inspector principal Cătălina Murariu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Vrancea.
Ce spun părinții
Mama fetiței spune că a ajuns vineri la UPU, de unde a fost trimisă direct la Policlinica pentru copii. Aici, doctorița i-ar fi spus că bebelușul are „început de roșu în gât”, i-a fost prescris tratament și a plecat acasă. Sâmbătă dimineață la ora 5 a hrănit fetița, apoi la 6 s-a trezit să-i dea tratamentul, dar…„nu am mai avut cui”. Tatăl fetiței a precizat că la SML i s-a spus că aceasta a murit pentru că a avut „pneumonie acută și insuficiență respiratorie acută”, nu ar fi avut nimic în gât. Tatăl mai spune că vrea să li se facă dreptate și să nu mai pățească și alți copii ce li s-a întâmplat bebelușului lor.