S. D., din comuna Gugeşti şi A. A., din Podgoria, judeţul Buzău, primul tehnician silvic şi cel de-al doilea pădurar în cadrul Ocolului Silvic Dumitreşti, au fost reţinuţi în seara zilei de luni într-un dosar în care se fac cercetări pntru săvârşirea mai multor infracţiuni silvice, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi uz de fals, dar şi abuz în serviciu şi şantaj. Ieri, cei doi au fost prezentanţi magistraților de la Tribunalul Vrancea cu propunere de arestare preventivă pentru câte 30 de zile, dar nu au primit mandate. Potrivit unor surse oficiale, magistraţii Judecătoriei Focşani au dispus măsura controlului judiciar pe numele celor doi pentru câte 60 de zile. Decizia instanţei nu este definitivă.
Dosarul care i-a băgat pe cei doi la răcoare în prag de sărbători, chiar şi pentru o noapte, este instrumentat de poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală Gugeşti, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea. Totul a început luni dimineaţă, atunci când anchetatorii au mers la locuinţele celor doi pentru a face percheziţii. În timpul acestora s-a găsit documente cu regim silvic şi alte înscrisuri utile anchetatorilor, care au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor. Oamenii legii au ridicat şi sume de bani de la locuinţele celor doi, respectiv peste 20 mii lei de la unul dintre ei şi peste 2.000 de euro de la celălalt. Odată cu bunurile ridicate, anchetatorii i-au luat şi pe cei doi la audieri, iar la finalul acestora nu au mai plecat acasă, ci au fost cazaţi în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul IPJ Vrancea, pe numele lor fiind emise ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore.
Conform informațiilor primite de la poliţie, tehnicianul silvic este cercetat pentru două infracţiuni de abuz în serviciu şi alte 12 infracţiuni incriminate de Codul silvic, iar pădurarul este cercetat pentru infracţiuni silvice, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelecual şi uz de fals, dar şi furt şi şantaj.
„La data de 09/10.12.2019 față de un tehnician silvic şi un pădurar de pe raza judeţului Vrancea s-a dispus măsura preventivă a reţinerii pe bază de ordonanţă, pentru o perioadă de 24 ore. În cursul zilei de astăzi (ieri-n.r.) cei doi vor fi prezentaţi instanţei, cu propunere de arestare preventivă. La data de 09.12.2019, în urma percheziţiilor domiciliare efectuate la imobilele celor în cauză, au fost ridicate documente cu regim silvic şi alte înscrisuri de interes, bunuri şi mijloace materiale de probă, precum şi sumele de 23.465 de lei și 2.150 de euro.Unul dintre bărbaţi este cercetat pentru două infracţiuni de abuz în serviciu şi alte 12 infracţiuni incriminate de Codul silvic, iar celălalt bărbat pentru 2 infracţiuni silvice, 8 infracţiuni de fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi uz de fals, furt şi şantaj”, a declarat inspector principal Cătălina Murariu de la Biroul de Presă al IPJ Vrancea.
Potrivit unor surse, pădurarul fusese angajat pe perioadă determinată şi avea în pază păduri private. Ar fi existat sesizări de la proprietari la condiţionarea marcării arborilor în schimbul unor sume de bani sau alltor servicii, dar şi sesizări referitoare la tăierea de arbori din pădurile private care nu erau preluate în pază. Toate aceste sesizări au fost trimise către poliţie. De asemenea, aceleaşi surse ne-au spus că cei doi, mai ales pădurarul, au mai primit sancţiuni şi cu toate acestea nu s-au liniştit.
Cu privire la activitatea infracţională a pădurarului, sau a unei mici părţi din ea, sursele noastre ne-au spus că în urma unor inspecţii făcute în zona de responsabilitate a pădurarului s-au găsit mai multe nereguli cu privire la tăierea ileaglă de arbori. Pentru a masca ilegalităţile şi pentru a justifica cumva numărul mare de cioate găsite la control, pădurarul ar fi întocmit procese verbale în fals, acte care au fost descoperite în timpul vertificărilor.
Ce au făcut cei doi, din perspectiva anchetatorilor
Anchetatorii spun că tehnicianul silvic, în luna ianuarie a acestui, cu ajutorul unui ciocan silvic, a pus în valoare arbori fără ca proprietrii suprafețelor de pădure să îi ceară acest lucru şi fără să existe înscrisuri în acest sens.” La data de 24.01.2019, un tehnician silvic ar fi folosit fără drept sau contrar dispozițiilor legale (mai multe acte materiale) un ciocan silvic, prin aceea că ar fi pus în valoare mai mulți arbori, în mai multe unități amenajistice din suprafețe private de pădure, fără ca în prealabil să existe cerere scrisă din partea proprietarilor și fără ca activitatea propriu-zisă de punere în valoare să fie materializată prin înscrisuri, respectiv carnete de inventariere-marcare”, au adăugat poliţiştii.
Tot el, la începutul lunii februarie a.c., a marcat peste 130 de arbori deşi pentru suprafaţa de pădure în care s-a făut marcarea nu exista amenajament silvic. Ulterior, a determinat mai multe persoane să taie copacii marcaţi. Prin activitatea sa a creat un prejudiciu de peste 20 mii lei. ”Totodată, acesta este cercetat pentru faptul că la data de 01.02.2018 ar fi efectuat o lucrare de punere în valoare a masei lemnoase într-o proprietate de pădure, marcând un număr de 138 de arbori, cu un volum total de 134 mc., iar ulterior ar fi întocmit documentația silvică, fără a exista pentru acea suprafață de pădure un amenajament silvic în vigoare. Ulterior, acesta ar fi determinat cu intenție anumite persoane să taie toți cei 138 de arbori, lăsând aparența că activitatea de tăiere este una legală, fiind astfel creat un prejudiciu în valoare de 21.976 de lei”, au mai precizat poliţiştii.
Cu privire la activitatea infracţională a pădurarului, oamenii legii susţin informaţiile primite iniţial pe surse, informaţii conform cărora, printre altele, acesta a întocmit în fals documente cu regim silvic pentru a justifica astfel tăierile ilegale de arbori din cantonul său. „De asemenea, în cauză sunt efectuate cercetări și cu privire la activitatea desfășurată de către un pădurar, privind întocmirea în fals a mai multor documente cu regim silvic, în vederea justificării tăierilor ilegale de arbori înregistrate în canton. Cercetările continuă, pentru documentarea și probarea întregii activități infracționale a acestora. Suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul Operațiuni Speciale”, a mai transmis ofiţerul de presă al Poliţiei.