Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a anunțat că acțiunile care se vor derula în perioada 28 noiembrie – 7 ianuarie vor fi intensificate cu scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare și răspândirii virusului Pestei Porcine Africane (PPA). În acest sens vor fi constituite comisii mixte, în colaborare cu Inspectoratul Județean de Poliție și vor fi inclusiv controale în trafic pentru a se verifica dacă sunt respectate condițiile legale pentru transportul animalelor, cărnii și produselor din carne. Inspectorii veterinari vor verifica modul de sacrificare a porcilor în abatoare dar și dacă sunt respectate cerințele legislative referitoare la comerțul cu porcine, carne de porc și produse din carne de porc, precum și măsurile privind restricționarea mișcărilor de porci, ca urmare a apariției și evoluției focarelor de PPA. „Se va verifica modul în care operatorii din sectorul alimentar respectă măsurile privind combaterea pestei porcine africane (PPA), a condiţiilor sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la trasabilitatea, ambalarea, transportul, depozitarea și comercializarea cărnii proaspete de porc, precum și a modului de marcare şi certificare a cărnii proaspete, a cărnii tocate, a cărnii preparate şi a produselor din carne de porc, sau care conţin carne de porc”, arată ANSVSA. Veterinarii precizează că este interzisă comercializarea produselor şi alimentelor de origine animală în spaţii improvizate, respectiv în sistem de vânzare stradal, nesupuse controlului sanitar veterinar. Cu ocazia acestor controale, o atenție deosebită va fi acordată verificării condițiilor sanitare veterinare și de igienă existente în locurile organizate periodic de către autoritățile locale, în vederea comercializării unor alimente care prezintă caracteristici tradiționale, cum sunt târgurile de Crăciun. Persoanele care vor să reclame nerespectare normelor sanitare veterinare pot apela la serviciilor inspectorilor DSVSA și de la circumscripţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale unde va fi afişat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon. De asemenea, vor fi afișate locațiile în care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spiralis în carnea de porc.
Sursa foto: industriacarnii.ro