Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

GALERIE FOTO: Monitorul vine pe strada ta – Inginer Ion Basgan

Vineri, am reluat călătoria în cadrul rubricii „Monitorul vine pe strada ta‟ cu o vizită pe strada Inginer Ion Basgan, cea care, după cum afirmă primarul Cristi Misăilă, nu a făcut niciodată obiectul unor lucrări de modernizare. Continuăm lucrările de asfaltare cu un alt proiect ce vizează modernizarea infrastructurii rutiere din municipiul Focșani. Pe Ion Basgan, o stradă ce nu a făcut niciodată obiectul unor lucrări de modernizare, a fost turnat astăzi primul strat de asfaltat. Deocamdată lucrările vizează zona de case cuprinsă între străzile Mare a Unirii și Mihai Eminescu, urmând ca după turnarea stratului de uzură să continuăm și pe celălalt tronson aflat în zona blocurilor, începând de la intersecția cu strada Mare a Unirii până la ieșirea înspre Bulevardul Independenței‟, anunța, la începutul aceste luni, Cristi Misăilă, primarul Municipiului Focșani pe o pagină de socializare.

Ne place, dar mai au de lucru!

Vineri a fost o zi mohorâtă, a plouat de dimineață, iar soarele s-a ascuns printre nori ca o fată mare ieșită pentru prima dată la horă-n sat. Pe strada Inginer Ion Basgan nu prea era agitație. După ce a fost turnat primul strat de asfalt, muncitorii au început lucrările la gurile de canalizare, iar oamenii spun că este mult mai bine decât înainte. „Dacă veneați în anii trecuți după o ploaia ca asta de dimineață, stăteați să vă spălați încălțămintea de noroi tot în băltoacele de pe mijlocul drumului. Ca la țară… Acum este puțin deranj cu gurile astea de canal, dar trebuie să lucreze, așa-i normal. Rău că fac, rău că nu fac. Dar când îți renovazi casa, nu tot la fel este?! Mai întâi faci acoperișul și după aia continui prin camere‟, spune un bătrân care ieșise la poartă din curiozitate. „Nu știam de ce pozați pe aici… Ne dați la ziar?!‟, mai adaugă bărbatul sprijinit de gard.

„Este o stradă foarte liniștită și ar fi fost și păcat să ne mai prindă încă un an fără asfalt, ne-am chinuit destul, copiii s-au chinuit destul prin gropi și noroaie… Vorba aia, stăm totuși la oraș, nu-i centru dar suntem și noi importanți, vin rude în vizită de prin alte orașe și se duce vorba de cum arată orașul nostru‟, spune doamna Margareta.

„Domne’, nu-i cine știe ce, dar măcar a făcut ceva. Acum nu mai purtăm cizme de gumă, scoatem și noi pantofii de la naftalină fără să ne mai gândim că-i murdărim cu noroi. Până acum îi scoteam numai duminica și în zilele de sârbătoare când ne duceam la biserică, spune, râzând, un domn venit să cumpere pâine de la brutăria din capătul străzii.

Ce găsim în zonă?

Cum ne orientăm să ajungem pe str. Ing. Ion Basgan? Trecem de Piața Moldovei, mergem înainte până ajungem în fața Bisericii „Proorocul Samuil‟, trecem și de Școala Gimnazială „Ion Basgan‟, cunoscută și sub denumirea de Școala nr. 2, cea care în acest a intrat în reabilitare datorită proiecului „Creștere eficiență energetică pentru imobilul corp școală, inclusiv lucrări anexe, pentru Școala Gimnazială – Ion Basgan‟. Continuăm drumul până în fața primei treceri de pietoni imediat după Școala nr. 2 spre Obor și facem dreapta pe partea cu o școală de șoferi. Pe colț este o brutărie pe care nu ai cum să nu o observi pentru că aproape în fiecare dimineață este plină, oamenii stau chiar și pe trotuar la rând pentru gustoasele pâinici și produse de panificație.

Spre ieșirea care duce spre Spitalul Județean se află și o fabrică de confecții… se văd luminile aprinse la majoritatea geamurilor din clădire semn să se muncește. Și, uite așa, am ajuns pe strada Ion Basgan. Copii nu prea sunt, și nici locuri de joacă, după cum ne spun locuitorii, însă au unde să-și petreacă timpul liber pentru că în zonă sunt mai mult case, iar majoritatea oamenilor au curți spațioase în care au loc să-și parcheze mașinile și să-i lase pe cei mici să se joace. „Aici este bine pentru că oamenii mai au cât de cât loc în curte să parcheze mașina. Mai sunt și din ăștia care au câte două, trei mașini… mai vin rude cu mașina personală, na… ca la tot omul. Copiii nu merg în parc pentru că majoritatea stau prin curte, acum este și frig și nu prea o să-i vedeți‟, spune Sanda.

Cine a fost Ion Basgan?

Profesorul Dr. Ing. Ion Șt. Basgan (n. 24 iunie 1902, Focșani – d. 15 decembrie 1980, București), a fost un inginer și inventator român, tatăl său a fost preotul ortodox Ștefan Basgan, iar mama sa, Maria, era casnică și provenea dintr-o familie veche de păstori ardeleni. Potrivit surselor online, Ion Basgan a devenit celebru datorită invenției sale: forajul cu aplicația sonicității, dar și pentru descoperirea efectului care-i poartă numele: „efectul Basgan”. Cercetările lui Ion Basgan în domeniul forajului petrolier prin combinarea sonicității cu „efectul Basgan” au început încă din 1932. Primele brevete n-au întârziat să apară, iar printre cele mai importante se regăsesc: „Metoda pentru îmbunătățirea randamentului și perfecționarea forajului rotativ, prin rotație percutantă și prin amortizarea presiunilor hidromecanice”, brevetată în România, și mai apoi în SUA; „Rotary Well Drilling Apparatus”, brevetat în SUA și perfecționat mai târziu în România: „Forajul prin ciocan Rotary”. Toate aceste invenții au revoluționat tehnica forajului de la acea vreme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?