În structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea figurează 350 de angajați specializați ca asistenți maternali profesioniști, care poartă de grijă, în total, la 691 de copii pe care nu i-au vrut sau n-au mai putut să le poarte de grijă părinții lor. Cu toate că numărul asistenților maternali din județul nostru pare destul de mare, potrivit celor spuse de reprezentanți ai instituției, încă mai este nevoie de astfel de oameni care să aibă disponibilitatea sufletească să ofere dragoste și îngrijire puilor de om. În special, a spus Adina Lăscan, purtătorul de cuvînt al Direcției, este nevoie de asistenți maternali în regim de urgență care să aibă domiciliul cu precădere în Focșani. Este vorba despre acei asistenți maternali pregătiți special pentru primirea copilului cu vârsta între 0-3 ani. „În momentul de față avem doar 17 astfel de asistenți maternali, în Focșani și în Odobești, și ar fi nevoie de mai mulți, mai ales care să aibă domiciliul în Focșani”, a precizat Adina Lăscan.
Asistenții maternali în regim de urgență sunt, practic, profesioniștii din prima linie a asistenței maternale, care preiau copiii în perioada lor cea mai delicată. E vorba despre copii părăsiți imediat după naștere, bebeluși sau prichindei până în trei ani abandonați în spitale și nu numai, abuzați, neglijați și care au nevoile speciale aferente categoriei de vârstă din care fac parte. Și, pentru că aceste nevoi includ și accesul cât mai facil la servicii medicale, e de preferat ca asistenții maternali în regim de urgență să aibă domiciliul în localități cât mai apropiate de unitățile spitalicești, dar și de specialiștii DGASPC Vrancea.
Utilitatea și serviciile de neprețuit ale asistenților maternali în regim de urgență s-au putut constata recent, după încă o întâmplare nefericită. „În data de 25.01.2017 Spitalul Județean de Urgență «Sfântul Pantelimon» din Focșani a sesizat DGASPC Vrancea asupra situației de risc în care se află un nou-născut, a cărui mamă l-a părăsit în secția de Neonatologie a Spitalului Județean. În acest caz a fost necesară instituirea măsurii de protecție specială întrucât, din evaluarea detaliată a acestui caz, s-a constatat că mama copilului nu își putea asuma responsabilitatea creșterii, îngrijirii și educării nou-născutului”, a arătat Adina Lăscan, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vrancea.
Salariu, spor de încordare psihică și sporuri
Programul de lucru al asistentului maternal nu este, practic, limitat, el fiind nevoit să poarte de grijă copilului pe care-l are în plasament 24 de ore din 24. Un asistent maternal profesionist poate să aibă în grijă chiar câte trei copii, din care unul sau doi cu dizabilități, și trebuie să fie capabil să le ofere acestora nu doar hrană și adăpost, ci foarte multă dragoste. Să-i crească și să-i educe ca pe proprii copii până când aceștia fie vor fi adoptați, fie vor merge să studieze la liceele din județ și atunci, vor locui la internate sau la Modulele Familiale din structura DGASPC Vrancea. Profesia de asistent maternal nu seamănă cu nicio alta din lume pentru că aici, performanța se măsoară în recuperarea, șlefuirea și construirea unor vieți omenești care le vor rămâne mamelor și taților de profesie, în suflet, pentru totdeauna. Iar pentru toate astea, sunt și plătiți. „Începând cu luna ianuarie 2017, salariile pentru părinte social, îngrijitor la domiciliu, asistent personal, asistent maternal profesionist, asistent personal profesionist în funcție de vechimea în muncă sunt de la 1062 lei net până la 1302 lei net lunar, la care se adaugă sporuri”, a declarat Adina Lăscan.
Mai exact, pentru asistentul maternal cu: gradația 0, adică o vechime cuprinsă între 0 și 3 ani, salariul net este de 1062 lei (1450 lei brut); gradația 1, adică vechime între 3 și 5 ani, salariul net este de 1137 lei net (1554 lei brut); gradația 2, adică vechime de la 5 la 10 ani, salariul net este de 1190 net (1632 lei brut); gradația 3, adică o vechime de la 10 la 15 ani, salariul net este de 1244 lei (1714 lei brut); gradația 4, adică vechime de la 15 la 20 de ani, salariul net este de 1272 lei net (1757 lei brut); gradația 5, adică vechime de peste 20 de ani, salariul net este de 1302 lei net (1801 lei brut).
La acest salariu se adaugă facilități financiare și anume: spor de încordare psihică de 15%; spor de 15% pentru al doilea copil dat în plasament; spor de 25% pentru plasamentul unui copil cu dizabilități. În plus, pentru fiecare copil se acrodă alocație lunară de plasament în cuantum de 600 lei, iar dacă copilul este încadrat în grad de handicap beneficiază de alocație lunară de plasament majorată cu 50%, respectiv 900 lei. Bine-nțeles, fiecare copil primește alocație lunară de stat, în cuantum de 200 de lei pentru copilul de până la 2 ani, 84 lei pentru copilul cu vîrsta peste doi ani și 200 lei lunar pentru copilul cu dizabilități.
Asistenții maternali, calificați prin cursuri de formare profesională
Persoanele care doresc să devină asistenți maternali profesioniști trebuie să îndeplinească o serie de condiții strict reglementate de lege și să urmeze cursuri de formare profesională organizate de DGASPC Vrancea. „În cursul anului 2016 s-au efectuat cursuri de formare profesională pentru 61 de solicitanți care au obținut atestat de asistent maternal profesionist”, a precizat Adina Lăscan, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vrancea.
Potrivit HG 679/2003 privind condițiile de obținere a atestatului, procedurile de atestare și statutul asistentului maternal profesionist, pot fi atestate ca asistent maternal profesionist persoanele care îndeplinesc următoarele condiții: au capacitate deplină de exercițiu; prin comportamentul lor în societate, starea sănătății și profilul lor psihologic, prezintă garanții pentru îndeplinirea corectă a obligațiilor care revin unui părinte, referitoare la creșterea, îngrijirea și educarea copiilor săi; au în folosință o locuință care acoperă necesitățile de preparare a hranei, igiena, educație și odihna utilizatorilor săi, inclusiv cele ale copiilor care urmează a fi primiți în plasament sau încredințare; au urmat cursurile de formare profesională necesare.
Legea prevede și persoanele care nu pot face această meserie, și anume: persoana care a suferit o condamnare prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru săvârșirea unei infracțiuni; părintele decăzut din drepturile părintești sau cel al cărui copil a fost declarat abandonat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă; persoana care suferă de boli cronice transmisibile.
Persoana care desfășoară o activitate salarizată poate deveni asistent maternal profesionist numai cu condiția încetării contractului individual de muncă pe baza căruia își desfășoară activitatea salarizată.
Actele necesare care se depun la DGASPC Vrancea
Persoanele care solicită să devină asistent maternal profesionist trebuie să adreseze o cerere de evaluare a capacității lor către DGASPC Vrancea. În cerere trebuie să menționeze numărul de copii pentru care consideră că poate asigura simultan condiții optime de îngrijire, grupa de vârstă și sexul acestora, disponibilitatea de a îngriji copii cu handicap, infectați HIV sau bolnavi SIDA. Cererea va cuprinde CV-ul solicitantului, precum și motivele pentru care dorește să devină asistent maternal profesionist.
La cererea de evaluare vor fi anexate: copii legalizate de pe actele de stare civilă și de pe actele de studii ale solicitantului; o scurtă prezentare a persoanelor cu care locuiește solicitantul, în care să se menționeze numele, prenumele și data nașterii acestora, precum și, după caz, gradul lor de rudenie cu solicitantul; certificate medicale eliberate de policlinica de care aparțin, care să prezinte o evaluare completă a stării de sănătate a solicitantului și persoanelor cu care locuiește; certificate de cazier judiciar ale solicitantului și colocatarilor acestuia; un document care să ateste dreptul de folosință al solicitantului asupra locuinței, respectiv copie legalizată de pe titlul de proprietate sau de pe contractul de închiriere, declarație autentificată a titularului dreptului de proprietate sau al contractului de închiriere prin care acesta recunoaște solicitantului un drept de folosință asupra locuinței, cunoscând specificul activității pe care solicitantul urmează să o desfășoare ca asistent maternal profesionist sau, după caz, copie legalizată de pe contractul de închiriere.
Pe lângă toate aceste documente, solicitantul trebuie să aibă o serie de calități: răbdare, înțelegere, altruism, disponibilitate afectivă, flexibilitate, înțelegerea necesităților copiilor, disponibilitate pentru joc, îngrijire, educație, capacitate de stimulare psihomotrică și cognitivă a copiilor, capacitate de relaționare și comunicare. „Solicitanții trebuie să aibă o experiență anterioară cu proprii copii sau experiență în ocrotirea altor copii, bătrâni, bolnavi, persoane cu handicap. În plus, trebuie să dețină cunoștințe teoretice și practice de bază pentru îngrijirea, educarea și socializarea copiilor. Solicitantul și persoanele care locuiesc cu acestea trebuie să dovedească trăsături pozitive de caracter, relații sociale bune în comunitate, precum și faptul că nu au suferit condamnări rămase definitive prin hotărâre judecătorească, pentru săvârșirea cu intenție a unei infracțiuni care i-ar face incompatibili cu exercitarea profesiei de asistent maternal profesionist. Totodată, trebuie să dovedească maturitate și spirit de înaltă responsabilitate pentru copil”, a detaliat Adina Lăscan, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vrancea.
Doresc sa devin asistent maternal dar nu stiu de ce mi ae pare ca e o întreagă încrengătură de acte .macar dacă motivul ar fi doar grija pt. copil si nu altceva.
Buna ziua. Doresc sa stiu daca s-a schimbat ceva in legislatie cu privire la cumularea veniturilor proprii cu cele ca asistent maternal? ..Asa cum stiam ,trebuia optat intre propriile venituri si cele oferite pentru a fi asistent maternal..Cumva este discriminatoriu , in conditiile in care efortul depus este acelasi iar aceasta masura incurajeaza incredintarea copiilor doar persoanelor fara ocupatie sau cu venituri mici….Doresc sa mai stiu cat se aloca in 2019 unui copil asistat ? Se mai ofera sprijin suplimentar precum haine, alimente? Un an nou cu bucurii si sanatate va doresc!!!