Silvicultorii vrânceni au programat lucrări de regenerare a pădurilor pe o suprafață de peste 203 hectare în acest an. Cele mai multe lucrări vor fi de regenerare pe cale naturală, 180 hectare, iar împăduririle prin replantări se vor face pe o suprafață de 23 hectare. La aceste lucrări se adaugă un hectar de refaceri din calamități și 19 hectare de completări curente. Valoarea totală a lucrărilor care vor fi executate anul acesta de Direcția Silvică Vrancea a fost estimată la circa 1,2 milioane lei. Cel mai mare volum de împăduriri integrale va fi realizat la Ocolul Soveja – 9,62 hectare iar cel mai mare volum de completări la Ocolul Focșani, cu 7,01 hectare. Pentru împădurirea suprafețelor DS Vrancea se vor folosi 190 mii puieți, din care aproape jumătate sunt din specia molid. Vor mai fi folosiți puieți din speciile gorun, stejar pedunculat, salcâm, pin, fag, frasin, paltin de munte, cireș păsărescu, plop, sălcioară, ulm. În același timp, DS Vrancea va livra către alte direcții silvice din țară o cantitate de 135 mii puieți și alte 301 mii puieți către ocoalele silvice private.
Chiar și în aceste condiții, la pepinierele DS Vrancea mai rămâne un excendent de 432 mii puieți din specii precum salcâm, glădiță, plop, sălcioară, lemn câinesc, molid pentru care se caută beneficiari. Purtătorul de cuvânt al DS Vrancea, Titi Olteanu, a explicat că și anul acesta vor realizate colaborări cu unitățile școlare, cu diferite ONG-uri pentru realizarea lucrărilor de plantare a arborilor. Aceste acțiuni vor fi realizate în special în perioada 15 martie-15 aprilie, parte a manifestărilor care sunt organizate în toate ocoalele silvice în cadrul „Lunii plantării arborilor”. De asemenea, vor fi acordate sponsorizări în puieți pentru solicitanții care se încadrează în condițiile legale, în special administrații locale, ONG-uri. Procedura este clară, solicitările se depun la DS Vrancea, care trimite documentele la Romsilva, decizia fiind luată la București. „Aceste sponsorizări se fac cu respectarea prevederilor legale însă anul acesta, până acum nu am avut solicitări”, a explicat Titi Olteanu.
O noutate pentru DS Vrancea este producerea de puieți ornamentali pentru amenajarea spațiilor verzi. În solarii și în terenurile administrate de silvicultori sunt disponibile peste 40 de specii de puieți, la prețuri care încep de la un leu și ajung la 85 lei pentru specia Pinus negra. „Pentru a fi în concordanță cu cerințele pieței vom produce puieți ornamentali solicitați pentru crearea de spații verzi, într-o măsură mult mai mare cu rădăcini protejate, în ghivece sau recipienți. De asemenea, vom diversifica gama de puieți ornamentali cu valoare decorativă și economică ridicată…O preocupare majoră o avem pe linia producerii pomilor de Crăciun în culturi specializate, deținând în prezent peste 17 hectare, din care în anul trecut s-au valorificat 0,5 mii bucăți din specia brad și 0,75 mii bucăți din specia molid”, a precizat Titi Olteanu.