Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Angajații instituțiilor de cultură cer majorarea salariilor


Angajații Direcției pentru Cultură au cerut să participe la negocierile desfășurate la Ministerul Muncii și Justiției Sociale privind salarizarea unitară după ce salariile nu le-au fost majorate în ultimii șapte ani. Un memoriu asumat de funcționarii din 32 direcții județene a fost trimis către Ministerul Muncii și solicită echitate salarială pentru angajații din serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii și Identității Naționale. Oamenii care lucrează aici au salarii care încep de la o mie de lei și ajung, cu indemnizație de conducere, la nivelul unui salariu mediu pe economie. Din cauza salariilor mici, un funcționar a solicitat deja transferul în altă instituție publică, unde aceeași funcție este plătită mult mai bine. Este o situație similară cu ceea ce se întâmplă în ultimele zile la instituțiile de mediu, unde funcționarii au protestat față de discriminarea în ceea ce privește salarizarea față de alte instituții ale statului.
    Cei de la Cultură, arată salariații instituției, gestionează Patrimoniul Cultural Național, ca element identitar, care figurează și în Strategia Națională de Apărare a Èšării pentru perioada 2015 – 2019 iar anul trecut au fost majorate salariile din aparatul central cu 70%. Când s-a discutat despre majorarea salariilor pentru funcționarii din teritoriu s-a invocat faptul că nu mai sunt bani la buget. „În 2016, Guvernul a majorat cu 70%, prin ordonanțe repetate (OUG 57/2015 si OUG  20/2016), salariile în aparatul central de stat. De această majorare au beneficiat doar angajații din aparatul central ai Ministerului Culturii și Identității Naționale nu și cei din direcțiile județene pentru cultură care fac aceeași muncă. Așadar, demersul Guvernului României a accentuat inechitățile salariale și a generat un proces de demotivare accentuată a angajaților. Această soluție discriminatorie a fost justificată cu argumentul că efortul financiar ar fi prea mare, argument subiectiv, neconstituțional în spirit și greu de susținut practic in condițiile în care numărul angajaților din teritoriu este deosebit de redus”, se arată în memoriul celor de la Direcția de Cultură.
    Aceștia arată că majorarea salariilor angajaților direcțiilor pentru cultură nu înseamnă un efort bugetar foarte mare, raportat la creșterile salariale de 50% aprobate, de exemplu, pentru artiști. În condițiile în care, la nivelul întregii țări, în cadrul direcțiilor județene pentru cultură își desfășoară activitatea un număr de 254 de funcționari publici, respectiv un total de 308 posturi împreună cu personalul contractual, o majorare a salariilor  tot cu 50% ar avea un impact bugetar de circa 2,4 milioane lei, adică 10% din efortul bugetar pentru artiști. „Direcțiile județene pentru cultură, ca servicii publice deconcentrate ale Ministerului Culturii și Identității Naționale, sunt singurele instituții cu atribuții în protejarea și conservarea patrimoniului cultural național mobil și imobil, fiind create pentru a asigura protecția Patrimoniului Cultural Național în teritoriu. Misiunea este generoasă, mijloacele sunt însă ridicole, deoarece direcțiile județene pentru cultură sunt subfinanțate până sub limita de supraviețuire, lunar fiindu-le alocate bugete familiale, care asigură doar supraviețuirea acestora. La nivel național, Lista Monumentelor Istorice conține cca. 30 000 obiective. Protejarea acestora, plus sutele de mii de bunuri culturale clasate în categoriile Tezaur și Fond ale Patrimoniului Cultural Național mobil și cele susceptibile a face parte din acesta, constituie obiectul principal de activitate al direcțiilor județene pentru cultură. De gestionarea protecției bunurilor culturale mai sus amintite se ocupă astăzi în teritoriu un număr incredibil de mic de persoane, care, din cauza inechităților salariale generate de Ministerul Culturii și Identității Naționale își caută locuri de muncă mai bine plătite tot în instituțiile de stat! Vă informăm, Doamnă Ministru, că ultima majorare a salariilor a avut loc în anul 2008 și există în toate direcțiile județene consilieri asistenți plătiți cu salariul minim pe economie și posturi de contabil scoase la concurs cu 1.200 lei, net. În aceste condiții nu pot fi nici recrutați și nici păstrați specialiștii în protecția patrimoniului”, avertizează salariații din Direcția de Cultură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?