Duminică, 3 noiembrie, au avut loc, la Ateneul Popular din Focșani, o conferință susținută de pr. prof. dr. Gheorghe Holbea și de scriitorul Mihai Gheorghiu despre Jertfă și Memorie, și vernisajul unei expoziții de excepție cu chipurile mărturisitorilor români care au pătimit în temnițele comuniste, realizate de graficiana Aida Șușter-Boțan. Evenimentul a fost organizat de Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, cu sprijinul Protoieriei 2 Focșani, de platforma civică apolitică „Împreună‟ și de Asociația „Sfinții Doctori fără de arginți‟. Cu această ocazie, Înalt Prea Sfinția Sa Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a venit la Focșani.
Sfinții neștiuți ai României
Sala de spectacole a Ateneului Popular „Mr. Gh. Pastia‟ din Focșani s-a umplut încă de la ora 16:30, înainte cu jumătate de oră ca evenimentul să înceapă. Printre fețele bisericești și oameni de toate vârstele, ÎPS Ciprian, arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a venit însoțit de un sobor de preoți, moment observat cu încântare de chipurile credincioșilor. „Asociația femeilor ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei este gazda acestui eveniment, Ateneul Popular este spațiul în care el se derulează. Invitații noștri sunt graficiana, doamna Aida Șușter-Boțan, cea care a realizat aceste chipuri, scriitorul Mihai Ghiorghiu, președintele platformei civice apolitice “Împreună” și părintele profesor Gheorghe Holbea. Evenimentul își propune, în zilele acestea, să aducă în fața românilor modelele de jertfă pe care acești sfinți mărturisitori le-au reprezentat, modele care, atenție, în opinia noastră, a Asociației care organizăm acest eveniment, nu sunt doar niște modele exterioare nouă care ne încălzesc din când în când inimile, care ne mângâie din când în când tristețile, durerile, dilemele, neînțelegerile acestui veac, ci sunt modele care ar trebui să ne definească sub aspectul identității noastre, sun aspectul puterii și al tăriei noastre de a ne apăra valorile. Adevăratul scop al evenimentului este acela de a transmite aceste valori mai departe generației următoare‟, a spus, în deschiderea conferinței, avocata Ana-Corina Săcrieru, președintele Asociației Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei.
Chipurile mărturisitorilor
Unul după altul, tablourile cu chipurile mărturisitorilor, care au suferit în închisorile comuniste, au putut fi admirate pe scena sălii de spectacole a Ateneului Popular. Cea care, cu ajutorul luminii dumnezeiești a reușit să transforme tablourile cu cei care au pătimit în lagărele comuniste în adevărate icoane este graficiana Aida Șușter Boțan. „Această expoziție mi-a dat un sens vieții mele. Inițial s-a dorit a fi o expoziție itinerantă și a devenit una, a călătorit în mai multe județe precum Botoșani, Suceava, Buzău, București , în diferite muzee și galerii de artă și seminarii chiar, și cu ajutorul lui Dumnezeu sperăm să nu se oprească drumul ei. A fost de la început un proiect curajos, drag mie, Dumnezeu mi-a dat putere să-l înfăptuiesc și sper ca și în continuare acest proiect să aibă continuitate. Le mulțumesc tuturor pentru că fără cei apropiați nu aș fi ajuns aici‟, a spus graficiana Aida Șușter Boțan.
Îngerii închisorilor comuniste au reușit să-și păstreze sufletul pur prin rugăciune și smerenie. Credința neclintită în Dumnezeu a fost hrană pentru sufletul îngenunchiat de durerile trupului. Pr. prof. dr. Gheorghe Holbea le-a împărtășit tuturor celor prezenți o poveste, din păcate, adevărată, despre 7 prizonieri lăsați în frig, aproape dezbrăcați, fără hrană și fără apă timp de mai multe zile. Deși toată lumea se aștepta ca cei 7 prizonieri să fie găsiți înghețați, mare le-a fost mirarea că i-au găsit teferi și, mai mult, senini. Rugăciunea lui Iisus i-a ajutat pe prizonieri să supraviețuiască. „Doamne Iisuse Hristoase, Tu care ai pătimit pentru întreg neamul omenesc și pe toți cei care s-au căit pentru păcatele lor i-ai iertat, fă ca niciunul din cei ce ne urăsc și ne prigonesc pe noi să nu pătimească ceva rău din pricina noastră la Judecata Ta, ci întoarce sufletele lor spre conștiința adevărului și Dă-le lor pocăința adevărată. Ca și prin ei să se preamărească Prea Sfânt Numele Tău, iar pe noi ne învrednicește să te mărturisim pe Tine, Dumnezeul cel adevărat. Tatăl, fiul și Duhul Sfânt! Spre slava Numelui Tău și mântuirea sufletelor noastre, Amin!‟, a citit preotul Gheorghe Holbea.
„Nu puteai să supraviețuiești acelui iad decât cu credință în Dumnezeu!‟
Atrocitățile perioadei comuniste sunt cunoscute de majoritatea oamenilor care au trăit și s-au născut în acea vreme. Sunt însă câteva aspecte pe care Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei vrea să le aducă în atenția tuturor oamenilor, respectiv poveștile și chipurile mărturisitorilor care au fost chinuți și omorâți în lagărele comuniste. „Să ne amintim de cuvintele părintelui Steinhardt: «Misterul libertății este curajul fizic împotriva morții!» Curaj de care ei, mărturisitorii, eroii, martirii au dat dovadă. Aceasta este lecția lor. Adevărul și libertatea întru Hristos trebuie apărată, trebuie apărată nu numai în conjuncturi speciale, tragice, sau revoluționare… trebuie apărată zi de zi. În 14 Martie 1948, au fost luați, arestați în miez de noapte sau în miezul zilei, luați din case de lângă familii, și aruncați în închisori. În 1948, o parte din elita politică a României încă își închipuia că România va fi salvată de anglo-americani cum se numeau atunci. Nimeni nu aflase de peticul de hârtie dintre Churchill și Stalin, vom afla de-abia peste 50 de ani ( s.n. «Documentul scandalos», așa cum a rămas cunoscută în istorie bucata de hârtie pe care Winston Churchill i-a dat-o, pe ascuns, lui Stalin stabilea că România va fi dată Uniunii Sovietice în 1944). România nu a fost salvată, nu a fost extrasă din lagărul unde a fost aruncată, ea și poporul său, iar acești oameni tineri atunci, unii dintre ei chiar aproape copii au trebuit să suporte acestă ordalie, și au făcut-o în acest mod teribil în care noi învățăm citindu-le memoriile sau citind mărturiile celor care au fost acolo și înțelegând acest miracol. Nu puteai să supraviețuiești acelui iad decât cu credință în Dumnezeu‟, amintește scriitorul Mihai Gheorghiu.
Copiii trebuie să învețe despre mărturisitori
Este bine să cunoaștem toate aspectele istoriei, nu numai pe cele frumoase. Poveștile mărturisitorilor care au fost bătuți până au ajuns să îi aducă cuvinte de ocară chiar și lui Dumnezeu nu ar trebui să le fie străine românilor. „Aveți aici, în fața dumneavoastră, chipurile luminoase ale mărturisitorilor din timpul regimului comunist. Aș vrea să o felicit pe doamna Aida Șușter-Boțan pentru că s-a străduit, și Dumnezeu a inspirat-o să redea într-adevăr lumina acestor chipuri care, deși, inspirată din fotografii sau tablouri, au căpătat o aură de icoană. Mă număr și eu printre aceia care au cunoscut personal cel puțin 10 din eroii credinței neamului românesc și de aceea am sufletul plin de bucurie să văd, unul după altul, aceste chipuri dătătoare de lumină și putere. În al doilea rând mă bucur să-l reîntâlnesc pe domnul profesor Mihai Gheorghiu care vine cu plăcere la Buzău, aici în Focșani, în Eparhia noastră, și care cooperează minunat cu doamna avocat Ana Corina Săcrieru, președinta Asociației femeilor ortodoxe‟, a spus ÎPS Ciprian, arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.
Vernisajul a început și s-a încheiat cu o rugăciune rostită de toți cei prezenți în sală: preoți și credincioși, iar la final, Înalt Prea Sfinția Sa Ciprian, arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a cântat, alături de toți cei prezenți un cântec bisericesc, moment în care toată lumea s-a ridicat în picioare.