Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

GALERIE FOTO: Șah – Aviatorii au fost la înălțime în Cupa Ziua Armatei!

Ziua Armatei este sărbătorită în fiecare an la 25 octombrie ca semn de recunoștință pentru jertfa ostașilor români în Al Doilea Război Mondial când în această zi a anului 1944 a fost eliberată ultima brazdă a teritoriului patriei noastre de sub ocupația străină.

În cadrul numeroaselor activități dedicate Zilei Armatei, Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere „Alexandru Ioan Cuza“, filiala Vrancea, a organizat și în acest an la Cercul Militar Focșani competiția de șah rapid CUPA ZIUA ARMATEI, ajunsă la ediția XIV-a. Desfășurarea activității s-a realizat în colaborare cu Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria“, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Vrancea, Asociația Județeană de Șah Vrancea și CSM Focșani 2007. Din nou, ca de fiecare dată când această locație a putut fi pusă la dispoziție, competiția a fost benefică și bine apreciată de șahiști, toți plecând cu satisfacție dar și cu regretul că nu au astfel de ocazii mai des. De câte ori s-a jucat la Cercul Militar Focșani (în 8 dintre cele 14 ediții) șahiștii au avut condiții optime de joc, totul a decurs cât se poate de bine iar obiectivele organizatorilor au fost atinse.

Caracteristicile, participanții și structura competiției

În acest an s-a jucat în sistem elvețian, 7 runde, șah rapid cu timp de joc 10 minute+5 secunde /mutare/jucător. Au participat seniori legitimați și nelegitimați cadre militare active, cadre militare în rezervă de la mai multe componente ale sistemului național de apărare din județ, juniori legitimați și nelegitimați. Competiția a fost organizată pe două turnee: Turneul A rezervat seniorilor legitimați și nelegitimați, juniorilor mari, juniorilor mici și copiilor legitimați; Turneul B rezervat juniorilor mici și copiilor nelegitimați.

Arbitrajul, baza materială și buna desfășurare a concursului au fost asigurate de Mihai Strîmbu și Anton Soare.

Ierarhia finală și premiile

Au fost oferite 11 cupe, dintre care 9 la Turneul A pentru: primele trei locuri în clasamentul general (Aurelian Grigore, Cristian-Eduard Șimon și Mihnea-Iustin Baciu) primul loc de la următoarele grupe: cadrele militare în rezervă (Toader Gurguiatu), cadrele militare active (Valentin Zăușilă), juniori legitimați U 14 (Marius Atanasiu), juniori legitimați U 12 (David-Mihai Andrei), juniori legitimați U 10 (Andrei Neagu), primul loc la fete legitimate (Elena Lupu). Tot la Turneul A au mai fost oferite două cupe celui mai tânăr participant legitimat (Patric Făcîlă) și celei mai tinere participante (Ana-Maria Apostu). La Turneul B au fost oferite două cupe: celui mai bun băiat (Denis Pilă) și celei mai bune fete (Giulia Lungu). Ocupanții locurilor 1, 2 și 3 au primit 27 de medalii, ocupanții locurilor 4 din fiecare grupă au primit table cu piese de șah dar nu vom prezenta locurile ocupate și grupa decât la Turneul B fiindcă la Turneul A la grupele cu puțini participanți s-a ocupat un loc 2 sau 3 foarte ușor și cu puncte puține, iar la grupele cu mulți participanți un ocupant al locului 4 sau 5 s-a clasat în clasamentul general mai sus decât unul de pe locul 2 sau 3 de la o grupă cu puțini clasați. De aceea vom continua nominalizările nu în funcție de locul obținut în grupa lui, ci de modul cum s-a remarcat fiecare. În afara celor care au primit cupe, prezentăm în continuare pe cei mai buni de la Turneul A: Mirel Lepădatu, Gheorghe Toader și Virgil Trifan, aceștia clasați peste unii dintre juniorii care au primit cupe la categoria lor de premiere. S-au mai remarcat în mod deosebit Radu Tatar, Iulian Baștiurea, Andrei Cucoaneș și Gheorghe Nedelcu. Demni de menționat, chiar dacă au obținut un punctaj mai mic, sunt Cătălin Cătană, Gheorghe Năstase etc. care pot progresa mult fiindcă au potențial.

La Turneul B nelegitimați clasamentul băieților se prezintă astfel: Denis Pilă, Ștefan-Daniel Ursu, Robert-Andrei Mureșan, Filip-Andrei Toia, Ștefan Cristudor, Cosmin Mihu și David Balaban. În clasamentu fetelor ordinea este Giulia Lungu (care în clasamentul general al nelegitimaților a ocupat locul al II-lea), Bianca Beșleagă și Maria-Sandu Sara.

Toți participanții au primit câte două diplome și câte o carte sau revistă la alegere. Prima care s-a epuizat, deși au fost 10 exemplare, a fost Revista „Șah“ a Uniunii Cluburilor de Șah din România.

Aviația la înălțime, copiii și juniorii mici demni de remarcat

În fiecare an concurența nu este doar individuală ci și între anumite categorii de militari, între categorii de vârstă cât și între cadrele active și cele în rezervă. Au fost mulți ani în care pompierii s-au situat printre primii, indeosebi în anii în care colonelul Viorel Balla era locomotiva lor, au fost ani în care s-au remarcat fie polițiștii, fie cadrele de la armată, fie cele de la Penitenciarul Mândrești. Printre cei mai buni s-au strecurat uneori cei din trupele de jandarmi.

Anul acesta aviatorii au fost la înălțime. Primul loc în clasamentul general a fost ocupat de aviatorul Grigore Aurelian și alți doi colegi din această armă de elită, Iulian Baștiurea și Gheorghe Nedelcu, s-au aflat printre premianți. Un al patrulea aviator, directorul de turneu, comandor Aurelian Chirică, și-a serbat avansarea în grad printr-o organizare perfectă, incluzând în aceasta un număr mare de premii oferite participanților.

Din punctul de vedere al vârstei până acum se remarcau de regulă seniorii dar uneori juniorii mari sau veteranii. Anul acesta, după criteriul prezenței și al rezultatelor pe categorii de vârstă, copiii și juniorii mici s-au prezentat foarte bine, seniorii și veteranii bine dar juniorilor mari cu greu li s-ar putea da un calificativ mai mult decât satisfăcător. Juniorii mici Cristian-Eduard Șimon și Mihnea-Iustin Baciu au terminat pe locurile al II-lea și respectiv al III-lea în clasamentul general, fiind devansați de un singur senior, Grigore Aurelian, la criteriile de departajare, deoarece toți trei au obținut în final același număr de puncte.

Între cadrele militare active și cele în rezervă mulți ani a fost un echibru constant. De câțiva ani, îndeosebi în acest an, cadrele militare în rezervă s-au detașat și ca prezență și ca rezultate. Dintre cadrele active cele mai multe au fost din armată urmate de cele de la pompieri. Dintre cadrele militare în rezervă cele mai multe au fost din armată (iar în cadrul armatei, cele mai multe de la aviație) urmate de penitenciare.

Colonel, Anton SOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?