Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

GALERIE FOTO: Proiectul ”Dicționar etic”: acțiuni de tip club de tineret în trei instituții vrâncene

Dicționar etic”

Prioritate a Programului de susținere a acțiunilor de tineret al Ministerului Tineretului și Sportului, susținerea inițiativelor de integrare socială a tinerilor se realizează prin inițierea de dezbateri privind educația și dezvoltarea personală, în Anul Cărții-2019.

Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Vrancea a organizat în perioada 20 septembrie – 10 octombrie 2019, acțiuni de tip club de tineret, în cadrul proiectului ”Dicționar etic” în trei instituții vrâncene.

25 de tineri de la Școala Gimnazială Suraia, Colegiul Economic ”Mihail Kogălniceanu”, DGASPC Vrancea, CT”I. Mincu” au făcut o vizită bunicilor, de Ziua Mondială a Persoanelor Vârstnice – 1 octombrie, la invitația doamnei asistent social, Mirela Poenaru. Bunicii rezidenți la Cămin s-au întreținut cu tinerii într-un dialog călduros ce s-a concentrat pe câteva sfaturi etice, considerate de către sărbătoriți, definitorii pentru un tânăr, în viitor: să fie cinstiți și morali, atenți față de părinți, să aleagă totdeauna binele, să aibă credință, să se educe continuu, să aibă respect pentru cei din jur, să-și păstreze sănătatea. Treptele Scării Valorilor de la ”Căminul bunicilor” din Focșani au oferit o lecție de etică, tinerilor veniți în vizită, cu flori și bomboane. Cuvintele scrise în piatră, reprezintă valorile pe care bătrânii le transmit tinerilor, ca pe o datorie, parte din ”Dicționarul etic”. La această întâlnire specială, au fost alături de tineri, doamnele cms. Monica Manolache, prof. Camelia Sandu, prof. Tatiana Duță si asist. soc. Mihaela Lovin, reprezentând parteneriate în acest proiect de tineret.

Înainte de Ziua Educației, pe 4 octombrie, proiectul de tineret ”Dicționar etic” a fost găzduit, în cadrul Zilelor Educației, de către Școala Gimnazială Suraia. Tinerii participanți au fost sprijiniți în dezbaterile etice, de către doamnele Sina Calotă, cms. DGA/SJ Anticorupție Vrancea și Camelia Sandu, prof. Școala Gimnazială Suraia. 28 de tineri, elevi în clasele VII-VIII au contribuit la creșterea volumului de idei al Dicționarului etic, cu multă plăcere și bună dispoziție, la final declarându-se încântați de experiența implicării, pentru prima dată, într-un proiect de tineret.

În parteneriat cu Biblioteca Județeană ”Duiliu Zamfirescu” Vrancea și Direcția Generală Anticorupție, prin Serviciul Județean Anticorupție Vrancea, cu sprijinul echipei de profesori ai Școlii Gimnaziale Păunești, am organizat pe 10 octombrie, o altă sesiune de dezbateri destinată formării tinerei generații, în spiritul dezvoltării unei conștiințe ce are drept fundament valori etice și morale care să le asigure pe termen lung, relaționarea armonioasă și corectă în școală, familie și societate. Totodată, cu această ocazie, profesorii Școlii Gimnaziale Păunești au fost informați cu privire la campania anticorupție ” Tu poți face lumină” care promovează linia Call Center anticorupție 0 800 806 806 a DGA, prin intermediul căreia cetățenii pot apela gratuit, din orice rețea de telefonie mobila sau fixă, pentru a sesiza faptele de corupție săvârșite de către angajați ai Ministerului Afacerilor Interne.

      Întâlnirea reprezentanţilor de la DJST Vrancea, BJ„D.Zamfirescu” şi DGA/SJA Vrancea cu tinerii de la Şcoala Gimnazială Păuneşti, a avut ca scop inițierea de dezbateri privind educația tinerilor cu incidență în dezvoltarea personală, în Anul Cărții-2019. La dezbatere au participat 28 de elevi din clasele terminale, care au dorit să se implice în activități de consolidare a unui comportament social corect şi sigur, și care consideră Cartea, un prieten. Au contribuit la aceste activități non formale, domnul consilier educativ, profesor, Liviu-Iulian Roman, doamna comisar Sina Calotă, domnul bibliotecar, Adrian Ţiglea, care afirmă că ”în Anul Cărţii, tinerii au identificat, ad-hoc, definiţii şi simboluri adecvate unor termeni din aria eticii, precum legitimitate, morală, sinceritate, asumare, curaj”. Expertul DJST Vrancea, Lia Cazacu, consideră îmbogățit, cu noi termeni și abordări, primul ”Dicționar etic” al tinerilor implicați și voluntari, document ce va contribui la îmbunătățirea lucrului cu tinerii și a planificării viitoarelor proiecte de tineret ale Direcției Județene pentru Sport și Tineret Vrancea.

Director, Daniel GONGU

Comunicat de presă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?