Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, va participa azi la inaugurea lucrărilor în cadrul contractului „Înființare sistem de alimentare cu apă și canalizare în Lepșa – Greșu UAT Tulnici; Stație de epurare Gugești; Înființare sistem apă în Sihlea, UAT Sihlea și completare sursă în Soveja“. Populația deservită este de aproximativ 38.000 locuitori. Contractul face parte din proiectul „Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare, județul Vrancea – Vranceaqua, etapa a II-a”, finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare. Valoarea totală a contractului este de 103.104.217.21 lei. Lucrările vor fi executate de societatea Hidroconstrucția SA București, iar perioada de execuție este de 28 luni, iar 36 de luni perioada de garanție a lucrărilor.
În Soveja vor fi efectuate lucrări de extindere a captării de suprafață cu un dren în lungime de cca. 500 metri și se va realiza o stație de pompare captare. De asemenea, va fi înființată o conductă de aducțiune, în lungime de cca. 3.262 metri și vor fi înființate branșamente la rețeaua existentă de alimentare cu apă.
În Lepșa-Greșu va fi înființată o captare de suprafață cu un dren de cca.1000 metri și o stație de pompare captare. De asemenea, va fi înființată o conductă de aducțiune, în lungime de cca. 1.466 metri. La gospodăria de apă din Greșu se vor realiza stații de tratare a apei, inclusiv un pavilion de exploatare și un rezervor de înmagazinare cu o capacitate de 1.000 metri cubi. Vor fi realizate lucrări și la rețetele de distribuție a apei si rețele de canalizare în Lepșa și Greșu, și anume va fi înființată rețeaua de distribuție si branșamente, în lungime de cca. 12.118 metri, rețeaua de canalizare menajeră și racorduri, în lungime de cca.11.590 metri, stații de pompare apă uzată și conducte de refulare. Va fi înființată și o stație de epurare în Lepșa care va deservi populaței echivalente de 6.100 locuitori.
În comuna Sihlea va fi înființat un front de captare alcătuit din 5 foraje noi și o conductă aducțiune, în lungime de cca. 1.827 metri. La gospodăria de apă din Sihlea vor fi efectuate lucrări privind realizarea unei stații de pompare rețea, realizarea unui rezervor de înmagazinare cu o capacitate de 600 metri cubi și realizarea unei stații de tratarea apei, inclusiv un pavilion de exploatare.
În Gugești va fi realizată stația de epurare, unde se vor descărca apele uzate menajere colectate din UAT-urile Gugești, Dumbrăveni, Urechești, Popești, Bordești, Tâmboiești, Slobozia-Bradului, Obrejița și Sihlea. „«Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare, Județul Vrancea – etapa a II-a» este un exemplu la nivel național, fiind primul proiect de acest gen implementat în România, finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare. Este un proiect de amploare, prin care un mare număr de vrânceni vor beneficia de apă curentă și canalizare la standarde europene. Perioada de implementare a proiectului regional este de 4 ani, între 2018 – 2022, iar valoarea totală a investiției este de 941 milioane de lei, respectiv 207 milioane de euro. Am mai spus acest lucru și o repet: acest proiect de mare importanță plasează județul Vrancea printre cele mai evoluate județe ale României în ceea ce privește alimentarea cu apă și trebuie să fim mândri de acest lucru!“, a precizat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.