ENET se află oficial în insolvență, după ce magistrații Tribunalului Vrancea au admis solicitarea Primăriei Focșani. Magistrații au stabilit ca administrator judiciar pe practicianul Ștefan Bordea, care va controla deciziile luate de conducerea societății ENET, respectiv dreptul de conduce activitatea sau de a administra bunurile. Administratorul judiciar va avea un onorariu de 15 mii lei lunar/net dar și „un onorariu de succes de 5 % din sumele ce se vor distribui în cursul procedurii”.
Intrarea în insolvență era ultima soluție pentru a salva producătorul de energie termică în sistem centralizat din municipiu și a asigura căldură și apă caldă pentru locuitorii Focșaniului. S-a ajuns în această situație din cauza datoriilor istorice acumulate către Fondul de risc al Ministerului Finanțelor Publice pentru credite cu garanția statului pentru plata combustibililor achitate în locul ENET și la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului. Aceste datorii generează penalități imense și care afectează situația financiară a acestei societăți. Totalul datoriilor acumulate de ENET depășește 120 milioane lei, din care mare parte o reprezintă penalitățile acumulate în timp.
Ori, în cazul declanșării procedurii de insolvență, cei de la Fisc nu vor mai putea bloca toate conturile societății astfel încât banii plătiți de focșăneni pentru serviciile primite vor ajunge la ENET, nu în contul datoriilor istorice. De altfel, soluția procedurii de insolvență și restructurare a datoriilor societății, după modelul de la Hidroelectrica, a fost agreată de toate părțile implicate.
Nu trebuie uitat că cei de la ENET au mai încercat să rezolve problema datoriilor istorice, fiind purtate numeroase discuții la Ministeul Economiei pentru a reuși o reconversie a datoriilor în acțiuni, însă fără succes. Astfel că intrarea în insolvență a rămas singura soluție care ar permite restructurarea datoriilor către MFP, transformarea lor în acțiuni și plata la timp a furnizorului de gaze naturale. De altfel, funcționarea societății ar fi singura soluție pentru ca statul să își mai recupereze din bani, atât timp cât ENET doar folosește centrala termică și rețelele de distribuție a agentului termic, care aparțin municipiului Focșani.
„În temeiul dispozițiilor art.72 alin.6 din Legea nr.85/2014 dispune deschiderea procedurii insolvenței în formă generală față de debitoarea SC ENET SA , cu sediul în FOCŞANI , bd. Bucureşti, nr. 4, JUD. VRANCEA , CUI 8123890. În temeiul dispozițiilor art.73 din Lege numește provizoriu administrator judiciar practicianul Bordea Ștefan, forma de organizare CII Bordea Ștefan, Focsani, cu un onorariu in suma de 15.000 lei net/lunar si un onorariu de succes de 5 % din sumele ce se vor distribui in cursul procedurii, pentru care stabilește si atribuțiile de la art.58 din lege; Nu-i ridica dreptul de administrare al debitoarei, dar exercitarea acestui drept , respectiv dreptul de a-si conduce activitatea, de a-si administra bunurile din avere si de a dispune de acestea se va face cu controlul prealabil al administratorului judiciar. Constata potrivit art.75 din Lege ca de la data deschiderii procedurii se suspendă de drept toate acțiunile judiciare, extrajudiciare sau măsurile de executare silită pentru realizarea creanțelor asupra averii debitorului”, se arată în decizia magistraților focșăneni.