Primăria Focșani intenționează să contracteze un credit de maxim 133 milioane de lei pentru finanțarea investițiilor din municipiu. Primarul Cristi Misăilă a arătat, în ședința Consiliului Local de ieri, că la acest moment municipiul Focșani are unul dintre cele mai mici grade de îndatorare din țară, de doar 4,21%, iar sumele împrumutate vor fi folosite pentru investițiile de care este nevoie în municipiu.
Anual, primăria achită o rată de 1,2 milioane lei la creditele contractate anterior, iar suma poate crește până la 7,3 milioane lei. La acest moment, municipalitatea are zeci de proiecte de investiții în diferite stadii de implementare, iar sumele de care are nevoie pentru finalizarea proiectelor propuse sunt foarte mari. Locuitorii municipiului vor condiții mai bune de trai, iar Focșaniul trebuie să se dezvolte acum, spune reprezentanții administrației locale. „Vrem să facem aceste proiecte de investiții acum, nu peste 10 ani”, a spus primarul Misăilă, care a arătat că a te opune unui împrumut pentru investiții este ca și cum ai spune managerului unei firme să nu își dezvolte afacerea printr-un credit bancar.
Primarul a dat câteva exemple de investiții care vor fi finanțate prin creditul ce urmează a fi contractat, printre care amenajarea locurilor de joacă de la grădinițe, reabilitarea și modernizarea străzilor Căpitan Stoenescu, Panduri, Ion Basgan sau extinderea sălilor de clasă de la Școala „Oana Diana Renea“. Banii care sunt alocați acum pentru aceste investiții vor putea fi utilizați pentru alte proiecte, absolut necesare și care sunt solicitate de cetățenii care au participat la dezbaterile ce au avut loc în cartierele municipiului. În paralel, municipalitatea a depus proiecte pentru finanțare de la Fondul Național de Dezvoltare și Investiții, în valoare de 118 milioane lei. Este vorba despre un proiect de 28 milioane lei pentru lucrări de reparații la străzi și un proiect de 90 milioane lei pentru salubritatea municipiului. Urmează să fie depus încă un proiect, de 140 milioane lei, pentru reabilitarea integrală a sistemului de iluminat public al municipiului Focșani.
Soluția creditelor bancare pentru realizarea de investiții necesare, dar care depășesc posibilitățile financiare actuale, este aplicată de numeroase municipii din țară. Un exemplu este municipiul Oradea. Consilierul Mihai Nedelcu a arătat că gradul de îndatorare al municipiului Oradea, condus de un edil liberal, este de 18%, banii fiind folosiți pentru lucrări de investiții. Conform unei situații cu soldul creditelor contractate de primăria Oradea, din iunie 2019, valoarea maximală era de 277 milioane lei, din care utilizați 177 milioane lei pentru creditele în moneda națională. La creditele în euro, Primăria Oradea avea o valoare maximă de 99,3 milioane euro, din care a folosit 70,6 milioane euro, cu un sold de 43 milioane euro.
Singurii care s-au opus proiectului propus de edil privind contractarea unui credit au fost, ca de obicei, consilierii liberali, obișnuiți să boicoteze orice proiect de investiție în Focșani. Lipsiți de proiecte constructive pentru municipiul Focșani, liberalii preferă să îl atace pe primarul Misăilă și pe colegii acestuia din PSD cu orice ocazie. Atunci când o investiție este finalizată, liberalii vin și se laudă cu ele. Un exemplu este aprobarea documentațiilor funciare pentru locuințele ANL din Democrației. Lucrarea a fost realizată de o firmă în urma unei licitații organizate de Primărie în urmă cu doi ani, dar care a fost contestată în instanță. În final, firma a finalizat documentațiile cadastrale necesare la întocmirea cărților funciare pentru locuințele ANL, care au fost aprobate în ședința de ieri a Consiliului Local Focșani. Asta nu înainte ca un consilier liberal să se laude că această lucrare cadastrală a fost realizată în urma demersurile sale. Minciuna liberalului a fost taxată de primarul Misăilă, care i-a amintit consilierului că grupul PNL s-a opus luni de zile la orice proiect care se referea la documențiile cadastrale și întocmirea cărților funciare pentru domeniul public din Focșani.