Pădurea Neagră de la Rădulești este mai curată cu cel puțin o tonă de deșeuri în urma acțiunii de ecologizare derulate sâmbătă, de Ziua Curățeniei Naționale, cum este numită campania de ecologizare „Let’s do it România”. A fost un proiect care a reunit mai multe acțiuni, „Pădurea curată este minunată”, – a companiei Pandora și Asociației “Proiectele Pandorei”, în parteneriat cu Primăria Vânători, Inspectoratul de Jandarmi Județean Vrancea și Inspectoratul Judetean de Poliție Vrancea, prin intermediul Asociației Sportive „Tomiță Lazăr”, dar și membrii comunității ,,Mausolee pe bicicletă”.
Au răspuns prezent inclusiv vicepreședintele Consiliului Județean, Dănuț Cristian și directorul Biroului Vamal, Robert Roșculeț. Pe biciclete sau cu mașinile, voluntarii au venit de la ora 10 în Pădurea Neagră de lângă satul Rădulești, unde au adunat deșeuri și gunoaie aruncate în pădure. Au fost peste 50 de persoane implicate în acțiune. Mulți dintre participanți au profitat de ocazie și au venit împreună cu copiii pentru a-i învăța să aibă grijă de natură. La final au fost umpluți peste 70 de saci, deșeurile fiind preluate de o mașină a companiei CUP Salubritate.
Acțiunea de colectare a deșeurilor strânse a fost supravegheată de comisarii Gărzii de Mediu. Alături de elevii școlilor din comuna Suraia și a voluntarilor din Petrești, aceștia au participat la strangerea deșeurilor împrăștiate pe câmpurile din lunca Siretului și în arealul Pădurii Negre al comunei Vânători.
Acțiuni de ecologizare au fost desfășurate în mai multe păduri din județ. Astfel, pădurarii Direcției Silvice Vrancea au făcut curățenie în locații precum Punga, Bordești, Dumbrăvița sau Anghelești. La acțiunile de ecologizare au participat voluntari, elevi de la școlile din zonă. Campania de curățenie este realizată în parteneriat de organizația „Let’s do it, România!”, Ministerul Tineretului și Sportului, Regia Națională a Pădurilor – ROMSILVA. La Dumbrăvița, la acțiunea organizată pe raza administrativă a Ocolului Silvic Focșani au participat ca voluntari elevi ai școlii Vulturu, reprezentanți ai Primăriei Vulturu și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vrancea.
„Așa cum au promis, polițiștii vrânceni, prin intermediul Asociației Sportive Tomiță Lazăr, s-au alăturat campaniei de ecologizare Let’s do it România. Începând cu ora 10.00, polițiștii din cadrul Inspectoratului, alături de voluntarii altor instituții publice, au mers în Pădurea Neagră de lângă satul Rădulești, comuna Vînători, unde au adunat deșeuri și gunoaie aruncate în pădure. Actiunea a avut drept scop creșterea nivelului de informare și conștientizare a populației privind colectarea deșeurilor prin voluntariat”, au transmis reprezentanții IPJ Vrancea.
„Sâmbătă, 21.09.2019, jandarmii vrânceni au participat în zona Pădurea Neagră, de lângă satul Rădulești, la o acțiune de ecologizare, în cadrul ,,Zilei Naționale a Curățeniei”, alături de polițiștii din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Vrancea, membrii comunității ,,Mausolee pe bicicletă’’, Asociația Sportivă ,,Tomiță Lazăr’’. De asemenea, cu ocazia acestei acțiuni, un grup de jandarmi vrânceni, pasionați de ciclism, s-a deplasat către Pădurea Neagră, pe bicicletă alături de alți cicliști”, a transmis Jandarmeria Vrancea.
„Ca de fiecare dată, Garda Națională de Mediu s-a implicat activ în acțiunile Let’s Do It” România. Au fost înștiințate toate primăriile din județul Vrancea, privind importanța și necesitatea participării comunității la această mișcare de masă. Au fost contactați și instruiți operatorii de salubritate în vederea desfășurării în bune condițiuni a colectării deșeurilor. Comisari din cadrul SCJ Vrancea al GNM au participat efectiv, alături de elevii școlilor din comuna Suraia și de voluntarii din Petrești la strângerea deșeurilor împrăștiate pe câmpurile din lunca Siretului și în arealul Pădurii Negre al comunei Vânători. Curățenia „de o zi” din județul nostru, sperăm să transmită un impuls tuturor cetățenilor, de a păstra un mediu curat”, a declarat comisar șef Aurel Cristian.
,,Let’s Do It, România’’ a început în 2009, când voluntari pasionați, animați de o idee, și-au propus să curețe România într-o singură zi. Țara noastră a fost cea de-a patra țară din comunitatea ,,Let’s Do It, World’’ care a organizat o astfel de acțiune. Prima Zi de Curățenie Națională s-a desfășurat pe 25 septembrie 2010 iar organizația a evoluat până la 1,8 milioane voluntari mobilizați în șase acțiuni naționale. Mișcarea Let`s Do It, World!, organizatorul evenimentului World Cleanup Day, a luat naștere în 2008, atunci când Estonia a organizat prima Zi de Curățenie Națională și a reușit să mobilizeze 50 000 de voluntari într-o singură zi. România este parte din rețeaua internațională Let`s Do It World! încă de la început, fiind a patra țară care a organizat o acțiune națională de curățenie. Comunitatea s-a dezvoltat în ultimii 10 ani și numără astăzi 150 de țări.