Ediția: Miercuri 25 Decembrie 2024. Nr 6785 - Crăciun fericit!
Ediția: Miercuri 25 Decembrie 2024. Nr 6785 - Crăciun fericit!

GALERIE FOTO: Cerșetorii Focșaniului: de la cei care te înjură la cei care chiar au nevoie de ajutor

Să-ți dea Dumnezeu sănătate, domnița! Îmi dai și mie un ban?‟ sau: „Ajutați un biet copilaș, dați-mi și mie un ban să iau o pâine la copil!‟ sunt doar câteva dintre replicile celor care apelează la mila trecătorilor. Copii, adulți, oameni bătrâni… nu contează vârsta atunci când sărăcia „mușcă‟ mai aprig decât gerul din carnea unui om plăpând. Problema apare atunci când cei care ne cer ajutorul devin violenți în momentul în care nu primesc ceea ce vor. În Focșani, o băbuță gârbovită și cu un picior vizibil afectat de boală, cere bani în lacrimi… unii îi dau, alții nu. Atunci când are de a face cu un refuz, femeia înjură, scuipă și blesteamă… este de ajuns să ai de a face o singură dată cu furia ei, ca a doua oară să nu-ți mai dorești să-ți iasă în cale.

Trecând la polul relativ opus – al celor care stâng bani în numele copiilor bolnavi, un anume T.B. de la o asociație din Bacău poate fi întâlnit aproape în fiecare zi în Autogara din Focșani. Mesajul este același, glasul la fel de mieros, iar individul mereu uns cu toate alifiile. Fiecare zi este sfântă, fiecare călătorie până la destinația x este presărată cu gândurile lui bune. Dar, pentru că mereu intervine un dar, „trimisul‟ asociației pe pământ nu ratează ocazia să-i critice pe călătorii care nu vor să răspundă apelului umanitar lansat de el: „Săracilor! Doamne, nu am mai văzut așa ceva!‟, spune destul de tare T.B. atunci când coboară, cu coada între picioare, din autobuz. Se mai întâmplă să se întâlnească cu câte o cunoștință „la serviciu‟ căreia să i se plângă că de dimineață este în picioare, și face ceea ce statul român nu: ajută copii.

Cum acționează poliția în cazul cerșetorilor sau al persoanelor care solicită donații

Am solicitat câteva informații Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea în ceea ce îi privește pe cerșetori și pe cei care stâng donații. Iată ce am aflat:

„În cursul anului 2018, polițiștii din cadrul Biroului de Ordine Publică al Poliției Municipiului Focșani au identificat 115 persoane care apelau la mila publicului, fiind aplicate 108 sancțiuni contravenționale. În semestrul I al anului 2019 au fost identificate 55 de persoane, fiind aplicate 42 de sancțiuni contravenționale. Persoanele care pretind că fac parte dintr-o asociație și strâng bani pentru diferite «scopuri caritabile», iar în urma cercetărilor se stabilește că acest aspect nu este real, pot fi trase la răspundere pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune, conform prevederilor art. 244 din Codul Penal. Cetățenii fără adăpost au același regim juridic ca orice altă persoană, putând avea calitatea procesuală, în cazuri de violențe fizice, atât de persoană vătămată, cât și de martor sau făptuitor.‟

dav

Este bine de știut…

Constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni:

apelarea, în mod repetat, la mila publicului, de către o persoană aptă de muncă, precum şi determinarea unei persoane la săvârşirea unor astfel de fapte;

îndemnul sub orice formă al minorilor la săvârşirea de contravenţii;

neluarea de către părinţi sau de către persoanele cărora li s-a încredinţat spre creştere şi educare un minor în vârstă de până la 16 ani sau care au în îngrijire un alienat ori debil mintal a măsurilor necesare pentru a-l împiedica de la fapte de vagabondaj, cerşetorie sau prostituţie‟, conform art. 2 din Legea nr. 61/1991, așa cum ne informează Cătălina Murariu, purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea.

Contravențiile prevăzute la art.2 din Legea nr. 61/1991 se sancționează cu amendă între 100 și 1.500 de lei, iar sesizarea se poate face și de către organele de ocrotire socială. „Totodată, persoanele care determină un minor sau persoane cu dizabilități să practice cerșetoria, în mod repetat, sau persoanele adulte care, având capacitatea de a munci, folosesc în mod repetat un minor în scop de cerșetorie, pot fi trase la răspundere conform art. 214, art. 215 sau art. 216 Cod penal, în condițiile legii. Minorii care cerșesc pot fi predați familiei, internați în centre speciale (Adăpostul Temporar pentru Copilul Delicvent și din Stradă, din strada Cuza-Vodă, Focșani) sau pot fi sancționați contravențional, conform legii‟, precizează Cătălina Murariu.

Mai dăm, dar nu mereu‟

Ce spun oamenii despre cerșetorii întâlniți pe la colțuri, prin fața bisericilor, sau oriunde altundeva în oraș? „Eu le dau, pentru că 70-80% dintre ei chiar au nevoie de bani. Asta e, am fost păcălit, să zicem! Dar, eu sunt de părere că tot cu ceva bun reușim să schimbăm ceva, asta este legea universului ăsta. Ok, îi duce undeva, într-un centru, dar, mai devreme sau mai târziu, o să ajungă tot acolo de unde au plecat‟, spune Dragoș Horhocea. Amicii cu care s-a întâlnit spun că nu obișnuiesc că răspundă la mesajele lansate de oamenii fără adăpost, dar că nici nu am fost agresați sau înjurați de „sărmani‟.

Le dau și bani, și mâncare, și haine, celor pe care îi cunosc, despre care știu că au nevoie. Mi s-a întâmplat să îmi facă o astfel de persoană scandal în fața unei biserici, dar, cu toate că i-am dat numai un pachet cu mâncare, l-a băgat în sân și a contiunat să strige că nu i-am dat bani‟, mărturisește o bătrânică.

Nu le dau bani pentru că majoritatea oamenilor care cerșesc sunt apți de muncă. Iar în ceea ce îi privește pe cei care solicită donații în numele copiilor bolnavi, dau însă numai dacă fac parte dintr-un ONG‟, spune Laura Munteanu.

Costel, care stătea chiar într-un loc în care cerșeau două femei și un minor, mi-a spus că refuză, în mod special, să dea bani copiilor pentru că unii dintre ei sunt mai bine îmbrăcați decât copiii lui. Liliana, în schimb, o doamnă care se grăbea să plece dintr-o farmacie, este de părere că putem să-i ajutăm: „Într-adevăr, nu știm cui dăm, dar ne punem în locul lor. Asta nu este problema noastră, dacă au sau nu nevoie de bani, dacă este sau nu vorba de un copil bolnav… ei ne dau chitanță, dar… cine mai știe. Este treaba poliției să îi cerceteze.‟

De ceva timp, o familie strânge bani pentru Măriuca. Mama, bunica și tatăl fac cu schimbul pentru a strânge donații în numele fetiței bolnave. Întrebate dacă dau sau nu bani celor care cer, două doamne ne-au spus despre acest caz, una dintre ele adăugând faptul că într-una din zile cineva a comentat urât la adresa femeii, și că a fost cât pe ce să-i dea cu geanta în cap: „Ei chiar au nevoie de bani, cum să-i vorbești așa. Îmi venea să-i trag o geantă peste cap… Nu dau bani tuturor. Este lăudabilă inițiativa dumneavoastră, dar asta este treaba poliției. Prin zona gării este un individ care efectiv se scutură de păduchi pe lângă oameni. Uneori este și dezbrăcat, sunt copii prin zonă. Nu-i normal așa ceva. El ar trebui delocat de acolo, este un pericol‟, adaugă doamna care a vrut să rămână sub anonimat.

Sunt multe „personaje‟ care cer ba 1 leu, ba te invită să te urci pe cântar în mijlocul trotuarului în schimbul unei sume modice, ba să cumperi miez de nucă proaspăt decojit într-un colț de stradă… idei multe, oameni apți de muncă și mai mulți. Nouă nu ne rămâne decât să mergem pe instinct: dăm sau nu dăm bani în funcție de persoana din fața noastră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?