Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

GALERIE FOTO: Sabia Marelui Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, expusă în mausoleele din Vrancea

Sabia Marelui Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt poate fi admirată gratuit în mausoleele din Vrancea în acest week-end în care la nivel european sunt marcate Zilele Europene ale Patrimoniului. Cu această ocazie, în Vrancea este organizat evenimentul „Mausolee pe bicicletă”, o acțiune de promovare a patrimoniului cultural din județ. Ceremonialul militar și religios organizat cu ocazia aducerii în județul nostru, pentru a fi expusă, a sabiei (replica) Marelui Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt a avut loc, vineri, la Mausoleul Eroilor Mărășești. Sabia a fost așezată pe sarcofagul generalului Eremia Grigorescu – comandantul Armatei I-a în luptele de la Mărășești din 1917, monument funerar care se află în interiorul Mausoleului Eroilor Mărășești.

Sâmbătă, 14 septembrie, de la orele 14.00, Sabia Marelui Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt va fi transferată la Mausoleul Eroilor Mărăști, unde va fi expusă până în jurul orelor 17.30. Evenimentul este organizat de Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea, Inspectoratul Județean de Jandarmi ”Eracle Nicoleanu” Vrancea, Inspectoratul Județean de Poliție Vrancea, în parteneriat cu Consiliul Județean Vrancea și Muzeul Vrancei. Șeful IJJ Vrancea, colonelul Adrian Babiș a arătat că replica sabiei Marelui Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt a fost adusă în țară la sfârșitul lunii noiembrie 2018, în urma strădaniei Jandarmeriei Române, Ordinul Militar Sfânta Maria și Casa de Comerț Balcanică, fiind donată de muzeul Topkapî din Istanbul. „Onorăm astăzi cu recunoștință și adâncă pioșenie amintirea și faptelor eroilor care ne-au lăsat o țară. Aducerea în Vrancea a sabiei (replica) marelui voievod al Moldovei, Ștefan cel Mare și Sfânt este unul dintre evenimentele, alături de Vrancea Eroică și Mausolee pe bicicletă, prin care vrâncenii arată că nu-i uită pe eroii neamului. Momentul nici că se putea să fie unul mai bun deoarece mâine (sâmbătă – n.r.) sărbătorim și Înălțarea Sfintei Cruci, cea mai veche dintre sărbătorile creştine care ne amintește de patimile şi moartea Mântuitorului pe Golgota. Crucea, simbolul creștinilor de pretutindeni, a fost și simbolul bătăliilor purtate de Ștefan cel Mare și Sfânt împotriva otomanilor”, a spus prefectul Ticu Costandache.

Mesajul președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, a fost transmis de vicepreședintele Dănuț Cristian. „Este datoria noastră să creăm pentru generațiile viitoare punți de legătură cu trecutul, pentru a nu-și uita identitatea, pentru a ști de unde vin și pentru a cunoaște modelele lăsate de înaintașii noștri, care ne umplu de mândrie. În acest scop, în cadrul evenimentelor dedicate celei de-a V-a ediție a evenimentului Mausolee pe bicicletă, este expusă publicului replica faimoasei săbii a lui Ștefan cel Mare, o piesă extrem de însemnată, cu o puternică valoare simbolică. Ștefan cel Mare a rămas în istorie ca domn al Moldovei, fiind o figură emblematică a istoriei neamului nostru, un exemplu al nețărmuritei dragoste de țară. Sabia a fost primită după bătălia de la Vaslui din partea papei Sixt al VI-lea, în semn de recunoaștere a rolului decisiv al Moldovei în apărarea creștinătății, iar originalul se află astăzi expus la muzeul Topkapî din Turcia”, a precizat Dănuț Cristian.

Comandantul Jandarmeriei Brașov, colonel Cristian-Elly Paliștan a vorbit despre proiectul inițiat anul trecut, „Jandarmeria unește România”. Au fost evenimente organizate la Giurgiu, Sibiu, Abrud, Câmpeni, Sighet, Brașov. „Este o onoare pentru mine să fiu prezent, astăzi, aici la ceremonialul militar și religios organizat de Jandarmeria Vrancea. Am avut onoarea să reprezint Jandarmeria Română în momentul în care replica sabiei, în anul centenar 2018, a fost adusă în țară, primită într-un ceremonial grandios în Vama Giurgiu”, a precizat colonelul Cristian-Elly Paliștan.

Filmul „Pentru eroii care ne-au lăsat o țară” a fost prezentat la Focșani

Vineri după amiază, la Cinematograful Balada din Focșani a avut loc lansarea filmului documentar „Pentru eroii care ne-au lăsat o țară”, realizat de cineastul Dan Burlac. Ulterior, filmul documentar a fost prezentat la Soveja, locul unde au fost realizate primele filmări în cadrul acestui proiect. La lansare au fost prezenți directorul Direcției pentru Cultură, Traian Negulescu, regizorul filmului, Dan Burlac dar și echipa națională a Jandarmeriei Montane, condusă de locotenent colonel Simon Bâlbâe. Acesta a menționat că acțiunile din Anul Centenar au debutat cu o ascensiune pe Vârful Omu, iarna, pentru a aniversa Mica Unire. A urmat o urcare pe Ceahlău pentru a aniversa unirea Basarabiei cu România, încheind pe 1 Decembrie, când a avut loc urcarea pe vârful Moldoveanu, cel mai înalt vârf din țară.

Pentru eroii care ne-au lăsat o țară” este un film documentar realizat anul trecut de cineastul Dan Burlac care, timp de cinci zile, a însoțit echipa de 10 jandarmi montani care au parcurs pe jos cei 80 de km reprezentând vechea linie a frontului din Primul Război Mondial pe creasta Munților Carpați, între localitățile Mărăști, Soveja, Oituz și Târgu Ocna. „Este un film care îmi este deosebit de drag, este cel mai bun lucru care putea să mi se întâmple în Anul Centenarului”, a spus regizorul Dan Burlac.

Lansarea filmului are loc în cadrul celei de-a V-a ediții „Mausolee pe bicicletă” organizată de catre Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea, în colaborare cu Inspectoratul Județean de Jandarmi Vrancea și Inspectoratul Județean de Poliție Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?