Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785

GALERIE FOTO: Ghid pentru părinți: Ce cumpărăm și cât ne costă să pregătim un copil pentru școală

Hei, hei! Sunt eu, clopoțelul, și aștept să anunț că vacanța s-a terminat! Ți-ai luat ghiozdan, rechizite, pantofiori și hăinuțe noi?! Luni, pe 9 septembrie, banca și scăunelul te așteaptă!“. Cel puțin acestea cred să ar fi primele gânduri la început de an școlar ale clopoțelului, care este mult mai iubit atunci când anunță recreația, decât orele de curs…

Dragi părinți, bunici și pitici mari sau mici, în mai puțin de o săptămână va suna clopoțelul pentru noul an școlar, 2019-2020, așa că am luat cu asalt magazinele de cartier, librăriile, supermarket-urile și tarabele din piață pentru a afla cât costă rechizitele, hăinuțele și restul lucrurilor necesare unui elev, inclusiv buchetul cu flori pentru doamna dirigintă sau învățătoare.

Marfă pe alese – bani și timp să fie!

Fie că au sau nu bani, părinții fac tot posibilul pentru a-i pregăti pe copii pentru noul an școlar. Prima zi de grădiniță sau de școală este un prilej de bucurie, de acomodare și de restabilire a prieteniilor între colegi… În prima zi de școală totul trebuie să fie perfect: ghiozdanul, uniforma (acolo unde este cazul), pantofiorii și chiar coafura! Când eram mică, mama îmi prindea părul în două codițe cu pampoane albe, iar ciorăpeii erau albi cu volănașe… Stilul s-a schimbat pe măsură ce anii au trecut, iar în prezent, fetițele au la dispoziție o gamă largă de accesorii decorate cu personajele de basme, cum au, de altfel, și băiețeii.

Am mers într-un magazin „3,8“ și am aflat că, pentru un singur copil, un părinte trebuie să scoată aproximativ 85 de lei din buzunar, asta dacă alege să cumpere cele mai ieftine produse. Prețul ghiozdanelor variază între 20 și 60 de lei. Există și rucsac pentru grădiniță la 6 lei, în schimb vânzătorul nu recomandă acest produs: „Nu sunt calitative, probabil părinții care nu au prea mulți bănuți spun că este o alternativă mai bună să dea 6 lei pe un rucsac, decât 20/30 de lei, dar nu garantăm că îl va ține tot anul“, spune acesta.

Ce punem în ghiozdan? Caiet tip II la 1,2 lei, caiet mic cu 80 de file la 2,2 lei, caiet scriere matematică la 5 lei, câte un caiet de biologie, geografie, muzică, fiecare la 1,5 lei/bucata, un stilou fie la 3,5 lei, fie la 10 lei, un set de creioane colorate la 2,5 lei sau unul la 13 lei, un creion simplu la 50 de bani, lipici la 1,5 lei, trusă de geometrie la 4 lei, un bloc de desen A3 la 5 lei, câteva pensule fie la 2,5 lei/bucata, fie la 6 lei/bucata, acuarele la 4 lei, cele mai simple, sau la 25 de lei Tempera, o riglă mare din plastic la un leu, plastelină, a cărui preț poate varia de la 3 la 6 sau 9 lei, o ascuțitoare la un leu, un penar simplu la 8 lei sau unul echipat la 38 de lei – și astfel mai scutim niște bănuți. Pe lângă toate acestea, la magazinul „3,8“ mai puteți găsi și: coperți caiet A5 începând de la 0,7-1,5 lei; hârtie creponată la 1,5 lei; burete pentru tabla magnetică la 3,5 lei sau marker pentru tablă la 2 lei.

Schimbăm registrul și ajungem la librărie. După un calcul scurt, rechizitele costă aproximativ 250 de lei în acest an, dacă părinții aleg să cumpere cele mai ieftine produse. Iată prețurile: un ghiozdan poate costa între 40 și 300 de lei, un caiet mic 1,3 lei, un caiet studențesc 6 lei, cel mai ieftin penar simplu este 15 lei, iar cel mai scump, echipat cu toate cele necesare elevului, poate ajunge și la 80 de lei sau mai mult, rezervele de stilou costă 20 de bani/ bucata, caietul pregătitor costă 5 lei, un bloc de desen este 2,5 lei, iar acuarele între 6 și 22 de lei Tempera, un stilou mai calitativ costă chiar și 75 de lei, un creion 50 de bani, iar un pix costă un leu.

În supermarket, ca la Zoo!

În supermarket-uri, cel puțin în această perioadă, există foarte multe oferte și mult mai multe posibilități de alegere pentru un singur produs. Ce te faci când ești la raftul cu rechizite și ai de ales un singur penar din peste 50 de modele?! Sau ce te faci când ai la dispoziție o gamă variată de pantofiori cu zâne, prințese, mașinuțe sau roboței?! Mai întâi tragi aer în piept, îți faci o cruce mare în gând, te uiți în portofel pentru ultima dată la banii pe care urmează să îi lași la casă și pornești în „aventura rechizitelor“.

Prima oprire: caietele de matematică sau dictando la 0,19 bani/bucata. Bine-cunoscutul lanț de magazine în care am mers îi anunță pe clienți că „numărul maxim de caiete care poate fi achiziționat este de 40 de bucăți (20 de matematică și 20 dictando)“. Cele mai scumpe caiete sunt cele cu spirală, la 7,99 lei/bucata. Un bloc desen A4 costă 2,99 lei, iar paleta pentru pictură este 2,99 lei, cele mai ieftine acuarele sunt 7,14 bani, iar cele mai scumpe 17,34 – la promoție, setul de creioane colorate variază între 7 și 16 lei, iar un set cu 10 creioane grafit costă 9,5 lei. Cel mai ieftin stilou cu două rezerve costă 3 lei, iar cel mai scump 52 de lei. Prețul penarelor simple începe de la 6 lei, iar 95 de lei este prețul unui penar echipat cu: opt rezerve pentru stilou, dar fără stilou inclus, o riglă de plastic mică, ascuțitoare, radieră, 14 creioane colorate, nouă carioci, un creion și un pix.

Pierdută în lista de cumpărături, o mămică, Luminița Boancă, ne spune că, pentru început, bugetul de anul acesta este de 250-300 de lei. „Acum, la început, cumpărăm câteva caiete, un penar, pixuri… tot ce are nevoie un elev. Cam 250-300 de lei punem la bătaie pentru cumpărăturile de azi. Anul trecut am sărit de 1.000 de lei cu tot cu hăinuțe, încălțăminte. Nouă, la țară, la Movilița, nu ne cer uniformă. Fata trece acum în clasa a V-a, nu știu ce o să ne mai ceară doamna dirigintă. Momentan este de ajuns“, spune femeia.

După începerea anului școlar, sau chiar în prima zi de școală, profesorii le solicită părinților să achiziționeze anumite opționale care se dovedesc a fi obligatorii. Prețul lor poate varia între 50 și 100 de lei dacă părintele se duce în librării. Există și alternative: să dai comandă de manualele școlare în clasă și să bedeficiezi de anumite reduceri de grup.

Trening, uniformă, cămășuțe… Ce mai rămâne?!

Evadăm dintre rafturile ticsite cu rechizite răvășite și ajungem la hăinuțe. Aici, o familie cu două fetițe examinează sarafanul, fustele și sacoul. „Azi am început cumpărăturile pentru școală… Soția se uită la uniformă. Fata mare este în clasa a IV-a, iar cea mică în clasa I. Avem emoții pentru cea mică… un buget stabil nu avem, anul trecut am cheltuit cam 1.500 cu cea mare, cea mică era la grădi și nu a fost nevoie de prea multe lucruri, spune tatăl fetițelor, în timp ce mama le măsoară „ochiometric“ sarafanele. În fucție de culoarea și modelul dorit, un sarafan costă 70 de lei, o fustă bleumarin este 55 de lei, un sacou 90 de lei, o vestă costă 65 de lei, iar o cămașă albă costă 25 de lei.

Magazinele cu articole sportive au o mulțime de oferte pentru noul început de an școlar: rucsac: 25 de lei, trening fete/ băieți de la 30 lei până la 180 lei, pantofi sport de la 40 lei până la 500 de lei, în funcție de renumele firmei cu profil sportiv. „Prefer să dau 150200 de lei pe niște adidași de firmă, care știu că o să-l țină, decât 40 – 50 de lei pe unii de mai proastă calitate. Ce fac, mă duc în fiecare lună la cumpărături?! O dată și bine, spune mama unui băiat care urmează să treacă în clasa a IV-a.

Nu prea mai cumpără lumea flori…‟

În piață, florăresele nu au intrat încă în vrie. „Cred că pe dumica viitoare încep să cumpere flori.. câte un buchet pentru dirigintă sau educatoare, în rest… Avem buchete la 15 – 20 de lei, cele mai ieftine cu gerberă, crizanteme sau crin simplu, și la 100 de lei. Depinde ce vrea omul“, spune doamna Nicoleta. Vecina ei, Adriana, are buchete de flori tot de la 15 lei. „Cele mai scumpe sunt alea la 50, dar nu prea cumpără părinții. În ultima perioadă lumea nu prea mai cumpără flori pentru profesori. Acum este cald, cumpără cu o zi înainte. Cei de la clasele I – IV mai dau flori la învățătoare, completează aceasta.

Generația mea a început cu un fir de garoafă pentru doamna educatoare și a evoluat cu buchete sofisticate cu orhidee pentru doamna dirigintă. Bineînțeles, prețurile au crescut și ele… Aveam noroc, în clasele primare, că bunica mea avea flori în grădină, mi le tăia cu foarfeca în dimineața respectivă, mi le învelea în staniol și ajungeam cu ele proaspete… Trandafirii mei aveau un miros pătrunzător… adevărat totuși, îmi era rușine, pentru că restul colegilor aveau buchete cumpărate și eu nu.

Vă urăm baftă la cumpărături și succes în noul an școlar!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?