Secția de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani a fost revonată în totalitate. Curățenie, zumzete de copii și un colectiv medical dornic să vină în sprijinul tuturor celor care au nevoie de mâna unui „înger‟, acestea sunt doar câteva dintre aspectele pe care le-am observat în urma vizitei pe care am făcut-o joi dimineață la noua secția de Pediatrie. După finalizarea lucrărilor, etajul 5 al Spitalului Județean arată mult mai primitor, pereții holurilor sunt decorați cu personajele îndrâgite de copii, desene viu-colorate, rățuștele și prințesele pictate creează o atmosferă primitoare, micuții pacienți putând uita, măcar preț de câteva secunde, că se află într-o unitate medicală. „Astăzi, noi am dorit să vă prezentăm etajul 5 al Pavilionului Central, etaj 5 care înglobează secția de Pediatrie formată din 45 de paturi și secția de Chirurgie pediatrică formată din 20 de paturi. Dacă acum câțiva ani, să zicem 3 ani, încercam timid să rezolvăm problemele în acest nivel al etajului 5 al pavilionului central, ținând cont de faptul că este singura secție de Pediatrie din județ și singurul compartiment de Chirurgie pediatrică din județ, iată că astăzi am reușit, într-un timp zicem noi scurt, să rezolvăm unele lucruri pe care foarte mulți părinți și copii le așteptau, inclusiv noi, cadrele medicale, colegii. Am reușit și am renovat integral acest etaj, am schimbat de la uși, geamuri, am pus tarchet – adică linoleum medical pe jos, am schimbat iluminatul, am schimbat instalațiile termice, am adus mobilier nou, inclusiv paturi noi, inclusiv pentru mame, pentru părinți, pentru aparținători. Avem în fiecare salon pat unde pot sta să se odihnească lângă pătuțul copilului. Sunt inclusiv paturi speciale de spital unde sunt copii între 10-17 ani. La compartimentul de Chirugie pediatrică vreau să vă spun că și acolo am renovat integral tot. Avem inclusiv o sală de mici intervenții. Bineînțeles, dacă acum câțiva ani, noi aici, ne confruntam cu spațiul, iată că astăzi am reușit și am integrat spațiul în așa fel încât și personalul medical să aibă spațiu suficient de a lucra, inclusiv pacienții să se bucure de spațiile pentru cazare și tratament. În capătul holului, în secția de Pediatrie, avem inclusiv o cameră de joacă care este renovată integral și îi așteaptă pe micuții pacienți să uite de problemele pe care le au și pentru care au venit‟, a declarat managerul spitalului, Constantin Mîndrilă.
Practic, secția de Pediatrie s-a tranformat într-o lume a poveștilor cu personaje de basm, cu medici care au mereu zâmbetul pe buze și inima în asentiment cu nevoile pacienților, pe holul principal există un televizor cu desene animate astfel încât mediul ambiental să fie unul plăcut și liniștit.
Medicii – îngeri în uniformă
Copleșit de numărul plângerilor cu care se confruntă în perioadele mai aglomerate, perioade în care se îmbolnăvesc foarte mulți copilași, managerul Constantin Mîndrilă speră că noua secție de Pediatrie, modernizată în mare parte cu fondurile și oamenii spitalului, va fi menținută și utilizată cum se cuvine: „Nu pot să vă spun valoarea pentru că eu, repet, de fiecare dată ceea ce vedeți aici, noi am făcut cu oamenii spitalului. Singurele lucruri pe care le-am făcut cu oameni din afara spitalului sunt ușile, geamurile și tarchetul, pe care nu le puteam pune noi pentru că nu suntem calificați, în rest, absolut tot ce vedeți am făcut cu oamenii spitalului. Am cumpărat din depozit var, vopsea și tot ce este necesar pentru a putea să le amenajăm și să facem așa cum trebuie. Inclusiv iluminatul tot de noi este făcut, instalațiile termice tot de noi sunt făcute, absolut tot ce este aici sunt făcute de noi. Pe partea de dotare cu aparatură medicală, avem monitoare, avem injectomate, perfuzomate și așteptăm, în licitația pe care o avem deja în desfășurare, să aducem și electograf și tot ce mai este nevoie pentru a putea să funcționeze, cu aparatura necesară, această secție sub acest profil.‟
„Mă bucur să vă primesc în casă nouă. Mă bucur, în primul rând pentru micii noștri pacienți și pentru aparținătorii lor, dar mă bucur și pentru noi, cadrele medicale și pentru toată lumea care ajunge aici‟, mărturisește șefa secției de Pediatrie, doamna dr. Mihaela Prodan.
Vizibil emoționată și îmbrăcată într-o uniformă imprimată cu Minnie Mouse, șefa compartimentului de Chirurgie pediatrică, medicul Ludmila Munteanu, are tot cuvinte de laudă la adresa managerului spitalului și la adresa tuturor cadrelor medicale care lucrează aici: „S-au împlinit trei ani de când am luat decizia să mă întorc acasă și de când mi-am promis că voi face tot ce știu mai bine și tot ce pot mai bine pentru copilașii din zona noastră. Tot timpul îmi spun că m-a iubit Dumnezeu pentru că am avut noroc să găsesc aici o echipă de medici profesioniști care m-au ajutat și, într-un timp foarte scurt, m-am integrat repede în noul colectiv care îmi acordă tot sprijinul. Am avut norocul, sunt onorată și bucuroasă că aici am găsit o echipă managerială dornică să schimbe lucrurile în bine și care demonstrează că printr-o implicare continuă și multă muncă, visele și dorințele pot deveni realitate.‟
De la geamuri care cădeau pe paturile copiilor, la lux
Cu o vechime de aproximativ 40 de ani în sistemul sanitar, doctorul Costică Bâra, fostul șef al compartimentului de Chirurgie pediatrică își amintește cu o ușoară nostalgie începuturile carierei la Spitalul „Sfântul Pantelimon” Focșani: „Când am început, acum 35 de ani, am înființat compartimentul de Chirurghie și Ortopedie Pediatrică, eram împărțiți în tot spitalul, aveam câte 2/3 paturi în Chirurgie, 2/3 paturi în Ortopedie… trebuia să alerg, nu mai știam unde am bolnavii. Încet, încet, în decursul anilor, am reușit să ne stabilizăm aici sus, la etajul 5. Păcat că nu avem o filmare cum arăta secția acum mulți ani de când am venit eu aici, ce paturi erau, ce condiții, ce geamuri, ce ferestre… țin minte că venea câte o furtună, rupea geamurile, cădeau pe patul copiilor… era dezastru. Ceea ce s-a făcut, este un lucru extraordinar.‟
În aceeași notă încheie și directorul medical, dr. Ochean Valentin: „Mai mult decât s-a spus, nu cred că mai pot spune. Mai mult decât s-a făcut, nu cred că se putea face, pentru că singurul lucru la care nu s-a umblat sunt pereții, în rest, tot ce s-a putut face pentru creșterea calității actului medical, s-a făcut‟.
Marian Oprișan: Va continua dotarea Spitalului Județean
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, cel căruia i se datorează dotarea cu aparatură modernă a secțiilor Spitalului județean, a remintit că „cele două secții nu sunt singurele reabilitate în acest an în cadrul Spitalului Județean de Urgență ”Sfântul Pantelimon”, Focșani.
„Pe data de 12 iulie 2019 a fost inaugurată și Secția de Neonatologie, după ce a fost renovată în întregime. Au fost schimbate instalațiile termice, electrice, ferestrele, ușile și tarchetul (linoleum medicinal n.n.), iar pereții au fost vopsiți și văruiți. La fiecare salon a fost adus oxigen, dar și aer comprimat pentru toate incubatoarele și pentru tot circuitul cerut de legislația în vigoare.
De asemenea, pe data de 22 martie 2019 a fost inaugurată una dintre cele mai moderne săli de operație din România, dotată cu aparatură de ultimă generaţie și care permite și efectuarea de intervenţii medicale în sistem de tele-conferinţă. De asemenea, sala de operații are pereţi modulari din plăci de inox, care permit o dezinfecţie cât mai bună și care, totodată, asigură protecţie la razele X. Nu în ultimul rând, trebuie spus că înstalația de climatizare asigură o temperatură constantă şi o puritate a aerului la standardele actuale.
Din 2016 până în prezent, Spitalul Județean de Urgență ”Sfântul Pantelimon” a fost dotat cu aparatură de circa 80 milioane lei. Au fost achiziționate 1 RMN și 2 computere tomograf, iar toate cele 10 săli de operație sunt reabilitate și dotate la standarde europene, în aprilie 2019 fiind inaugurată una dintre cele mai moderne săli de operație, care permite și efectuarea de intervenţii medicale în sistem de tele-conferinţă. Secția de Terapie Intensivă, Compartimentul de Terapie Coronarieni, Secția de Cardiologie, Secția Interne, Secțiile de Chirurgie Generală și Plastică, Secția de Neurologie, Secția de Chirurgie Pediatrică sunt alte exemple de secții care au fost reabilitate, modernizate și dotate integral.
Nu în ultimul rând, până la anul vom dota, cu fonduri europene, Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Județean de Urgență ”Sfântul Pantelimon”, Focșani pentru a îmbunătăți calitatea și eficiența îngrijirii spitalicești de urgență. Vom face toate aceste lucruri în cadrul unui proiect cu o valoare de aproximativ 1 milion Euro.
De asemenea, în cadrul Spitalului Județean ”Sfântul Pantelimon”, Focșani va fi reabilitată și modernizată și Stația de sterilizare, o investiție care se situează tot la 1 milion Euro.
Așa să îmi ajute Dumnezeu!”.
Foto: Ciprian DUMITRU