-
Pe stadionul Tineretului s-au reunit și au jucat junioare, juniori și veterani
Ziua de rugby consacrată sâmbătă, 24 august, celui ce a fost jucător, profesor, antrenor, constructor de școală, de rugbiști și de caractere, manager, Viorel Ion a adus pe stadionul Tineretului din Focșani junioare și/sau juniori de la CSS Tecuci, Gringos Transilvania, Grupul Școlar Dragomirești, CSM Suceava, Venus Rifil, CSS Bârlad, CS Parohial Ștefan cel Mare și Sfânt, Palatul Copiilor Ilfov, LPS Focșani, CSS Focșani. A fost un minifestival al rugbiului juvenil care a arătat că acest sport are potențial în zonele din care provin echipele care au jucat pentru a cinsti memoria lui Viorel Ion. La finalul întrecerilor, toate echipele au primit cupe, medalii, diplome și câte o minge de rugby din partea organizatorilor.
A urmat, ca parte a ”Memorialului Viorel Ion”, competiția veteranilor rugby-ului, devenită tradițională, ”Turneul Corturilor”, la care au jucat Zimbrii Tecuci, Old Balls Bârlad și Fiii Vrîncioaiei. Un grup de veterani din Iași a fost inclus în formația Tecuciului. Au fost trei meciuri de mare calitate, cu șarje virulente, cu placaje necruțătoare, cu contraatacuri fără de replică. Și cu eseuri spectaculoase, toate aceste atribute arătând că rugbiștii nu au vârstă când este vorba de sportul cu care s-au legat pe viață! Imaginile ce însoțesc textul vorbesc, cred, suficient despre ce și cum a fost sâmbătă, 24 august, pe stadionul Tineretului din Focșani.
Despre Viorel Ion au vorbit foști colegi ai săi între care și Victor Istrate, fost vicepreședinte al FR Rugby care a deplâns decăderea gravă a rugby-ului românesc pentru care a acuzat actuală conducere a Federației. Și s-a arătat convins că ”Viorel Ion s-ar întoarce în mormânt dacă ar vedea cât de jos a ajuns în România nivelul rugbiului pentru care a trăit până în ultimele clipe ale vieții sale!”
Foști elevi ai săi îl omagiază pe Viorel Ion!
Nu au fost la Memorial, dar i-au adus omagiul lor antrenorului și profesorului Viorel Ion foști elevi ai săi, acum, jucători la echipe importante din țară sau strinătate, sau care au rămas oameni dedicați rugby-ului și acum, după ce nu mai sunt jucători activi. Așadar!
”Ion Viorel înseamnă foarte mult pentru mine fiindcă m-a ajutat să devin ceea ce sunt astăzi! A avut grija de noi și ne dădea tuturor șansa să facem ceva bun din noi! Era un al doilea tată, ne supraveghea la școală ne îndruma zi de zi, o luam și pe cocoașă dacă nu îl ascultam. Dar făcea exact ce ar face un părinte pentru copilul lui! Și chiar când plecam la seniori la alte cluburi tot copiii lui eram! Era un om deosebit și am avut șansa să îl cunosc! Și sunt convins că și de acolo de sus ne veghează și e mândru de copiii săi! Dumnezeu să il odihnească în pace!”
Andrei Gorcioaia, internațional, jucător la Bayonne, Franța
”Sincer, nu am cum să-i mulțumesc! Pot să apun că am avut foarte mult de învățat de la Domnul Viorel! Și tot timpul a răspuns pozitiv când am avut nevoie de ceva. Asta arată că a fost un om cu suflet mare!”
Ionuț Botezatu, internațional, jucător la Știința CSM Baia Mare
”Când spui Viorel Ion spui Rugby! A fost un om care ne-a format ca jucători și ca oameni. Glasul lui și sfaturile de dinaintea unui meci te montau 100%. Am avut ocazia să fiu component al generației de campioni naționali din anul 2002 și am trăit momente unice alături de domnul profesor. Sunt tare mândru că am ocazia, împreună cu echipa de old-boys, să-i cinstim numele și munca pe care a depus-o la Focșani, iar astăzi rugbyul vrâncean este activ și datorită lui Viorel Ion”.
Florin Topală, fost campion al României, fondator al Old Club Old Boys Focșani
”Ion Viorel era omul care scotea maxim din fiecare jucător, avea un simț extraordinar de a vedea ce zace și ce poate să facă fiecare jucător în parte. Avea un talent înnăscut în a-i motiva pe jucători. Pentru mine este o provocare să duc mai departe tradiția creată de domnul profesor Ion Viorel, aceea de a promova jucători vrânceni la loturile naționale și de a-i pregăti pentru înalta performanță”.
Cătălin Răileanu, fost internațional, profesor și antrenor de rugby
”Pentru mine Ion Viorel a însemnat foarte mult, este omul care mi-a influențat cel mai mult cariera. Era pasionat de ceea ce făcea și era foarte implicat. Eu m-am apucat foarte târziu de rugby și în timp foarte scurt a avut încredere în mine. M-a făcut să îmi placă rugbyul și m-a motivat să fac o cariera din asta. Pentru o mare parte din băieți care au trecut pe la Focșani a fost antrenor și tată, a reușit să ne influențeze viața multora dintre noi”.
Ionel Badiu, internațional, jucător la Roval Dromme XV
”A fost omul care a ținut rugbyul la Focșani, omul care punea suflet în ce făcea pentru noi și pentru sportul vrâncean. Țin minte cât de mult își dorea performanța și iubea acest sport. În situatia în care era cu sănătate venea la teren, aveam ședințe, mergea cu noi în deplasări, dar niciodată nu arăta că nu poate, că îi este rău sau că ne va părăsi! Îi mulțumesc din suflet pentru tot ce a făcut pentru mine, pentru sport, în Vrancea și că a dus rubyul focșănean în istorie prin jucători de calitate, rezultate si multe trofee! Din păcate, după moartea lui rugbyul focșănean începe sa fie istorie! Îmi pare rău să spun asta, am crescut acolo m-am lansat ca jucător. Dar există mult potențial!”
Alexandru Savin, internațional, jucător la Steua București
”Primul antrenor îți construiește educația despre sportul pe care îl practici, iar eu am avut norocul să primesc această educație de la dânsul. Când l-am întâlnit pe domnul Viorel eram o jucătoare de handbal fără aspirații spre viitor, fără încredere în calitățile sale, și fără speranță. Știți cât de greu este să convingi o fată să joace rugby, în concepția unora, „un sport de bărbați”? Dânsul a reușit imposibilul, pentru că mi-a vorbit despre rugby cu iubire, cu pasiune, cum nu am mai întâlnit-o de atunci. Eu sunt Alina, și sunt una din multele rezultate ale domnului Viorel, sunt cea care a avut norocul să îl întâlnească. Tot ce mi se întamplă zilnic, oportunitățile pe care le întâmpin, bucuria de a juca acest sport, i se datorează lui, și îi mulțumesc mereu. Știu și simt că este mândru de mine, pentru tot ceea ce am devenit ca jucatoare, pentru că am dus rugbyul pe podiumul Europei. Dar cred că este mai mândru pentru că datorită acestui sport am devenit o persoană puternică, independentă. Dânsul îmi spunea mereu să fiu deșteaptă ca să câștig un meci și eu îl ascult în fiecare zi, și în meciul de rugby și în meciul vieții mele”.
Alina Diniță, jucătoare în Naționala României și la Politehnica Iași