Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787

PĂRINŢI ȘI COPII TALENTAŢI: Florin și Liviu Vasilică

Florin Vasilică, fiul celebrului artist de muzică populară Liviu Vasilică, a moştenit talentul muzical de la tatăl său şi duce mai departe tradiţia folclorică, cântând împreună cu Grupul Teleormanul. Florin s-a născut la 10 mai 1983, în Alexandria. Înfiinţat în 1987 de Liviu Vasilică şi reînfiinţat în 2004 de Florin Vasilică, Grupul Teleormanul a reuşit să se impună ca formaţiunea artistică cea mai reprezentativă a judeţului Teleorman, conform paginii de facebook a artistului. În prezent, Grupul Teleormanul şi Florin Vasilică susţin recitaluri în spectacole, emisiuni şi alte manifestări.

***

Liviu Vasilică s-a născut la 2 iulie 1950, în comuna Plosca, judeţul Teleorman. A fost unul dintre cei mai talentaţi interpreţi pe care i-a avut muzica populară românească, fiind, în acelaşi timp, medic pediatru, potrivit site-ului folclor-romanesc.ro. În perioada şcolii generale a fost pasionat de dansuri populare, iar când era student şi-a început activitatea de solist vocal de muzică populară (1974-1980), clasându-se pe primul loc la toate etapele naţionale ale Festivalurilor Artei Studenţeşti, pentru originalitatea repertoriului şi a stilului de interpretare. Liviu Vasilică a iubit cântecul şi portul popular teleormănean din primii ani ai vieţii – asculta cântecele Mariei Tănase şi pe cele ale rapsodului din Teleorman Gogu Ivaşcu, de la care a deprins primele sale cântece. A debutat în celebra emisiune Tezaur Folcloric, readucând în faţa publicului iubitor de folclor cântecul bărbătesc de grup, foarte cunoscut în Teleormanul natal, şi costumul tradiţional teleormănean. Liviu Vasilică era adeptul păstrării autenticităţii portului popular tradiţional, a melodiilor şi textelor pe care le culegea de la ţăranii teleormăneni.

Deşi aborda o interpretare arhaică a cântecelor vechilor lăutari şi rapsozi teleormăneni, repertoriul lui Liviu Vasilică era original şi viu. Vocea sa puternică l-a evidenţiat în faţa specialiştilor şi a publicului încă de la primele apariţii. În anul 1987, Liviu Vasilică a înfiinţat Grupul Teleormanul, alături de care a început să susţină recitaluri. După 1990 a reînfiinţat Ansamblul de Cântece şi Dansuri „Burnasul”, reuşind să transpună în turneele pe care le susţinea tradiţii vechi de mult uitate ca „Drăgaica”, „Lăzărelul” ori „Gurbanul”. A dorit ca prin acest ansamblu să lase moştenire urmaşilor valorile culturale şi tradiţiile specifice zonei teleormănene, precizează site-ul folclor-romanesc.ro. Pasiunea lui Liviu Vasilică pentru folclor l-a determinat să adune costume populare autentice teleormănene, realizând, în numai câţiva ani, o bogată colecţie care se află în prezent în patrimoniul Ansamblului de Cântece şi Dansuri „Burnasul” din Alexandria. Marele artist a murit la 19 octombrie 2004, la vârsta de 54 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?