Un urs de mari dimensiuni a intrat, în noaptea de luni spre marți, în ferma deținută de Răzvan Dumitru din Fitionești și a omorât 60 de oi, miei și capre. De reținut că oile sunt din rasa țurcană de Hațeg, iar caprele sunt rasa alpină franceză.
Ferma se află amplasată în vecinătatea localității Fitionești. Bărbatul susține că paguba este de peste 20 de mii de euro și solicită sprijinul autorităților pentru înlăturarea urșilor din zonă. „În noaptea de luni spre marți ne-am trezit la stână cu un urs de mari dimensiuni, care a intrat în țarcul animalelor și ne-a omorât 60 de oi, miei și capre. Toate aceste animale sunt de rasă, cumpărate din Hațeg și din Italia. În doar câteva minute, ne-a omorât 53 de oi și miei rasa țurcană de Hațeg și 7 capre rasa alpină franceză. De asemenea, mai am trei capre grav rănite. Nu am putut interveni pentru că era întuneric, iar ursul era foarte mare și ne-a fost frică, atât mie cât și ciobanilor pe care îi am, care acum vor să plece de la stână. Din 350 de animale, un singur urs mi-a omorât 60, într-o singură noapte. Am cerut sprijin domnului primar din Fitionești, am anunțat la Mediu și sper să găsească soluții de îndepărtare a urșilor din zonă. Dacă nu, atunci cu siguranță urșii îmi vor omorî toate animalele și îmi vor distruge afacerea“, ne-a spus Răzvan Dumitru, proprietarul animalelor.
Primarul comunei Fitionești, Iordache Cazacu, a declarat că va face încă o adresă, pe care o va transmite Ministerul Apelor și Pădurilor, Ministerului Mediului, dar și Instituției Prefectului Vrancea, prin care va cere găsirea unor soluții pentru diminuarea numărului de urși din zonă, care, susține edilul, este foarte mare. „Revenim la adresele noastre transmise către Garda Forestieră Focșani, Agenția pentru Protecția Mediului Vrancea, Asociația Județeană a Vânătorilor, Pescarilor Sportivi Vrancea și Asociația Societatea de Vânătoare și Pescuit Sportiv Adjud și Ministerul Mediului, prin care aduceam la cunoștință că pe raza comunei Fitionești există un număr de urși care și-au făcut apariția chiar și în gospodăriile cetățenilor din comună. Prin prezența, revenim cu următoarea sesizare a cetățeanului Răzvan Dumitru din comuna Fitionești, județul Vrancea, prin care ne-a adus la cunoștință faptul că un număr de 60 caprine și ovine au fost omorâte și parțial mâncate de urs, arătând faptul că viața lui cât și a ciobanilor au fost puse în pericol. Doar o inspirație de moment a făcut diferența dintre viață și moarte atât a proprietarului cât și al ciobanilor, aceștia fugind dar pagubă produsă a fost imensă. Față de cele prezentate, vă rugăm să dispuneți măsuri imediate – urgente pentru realocarea urșilor sau alte măsuri, astfel încât să se evite evenimente nedorite“, se arată în adresa înaintată Instituției Prefectului de primarul Iordache Cazacu.
Și comuna Vintileasca este terorizată de urși
Și comuna Vintileasca este terorizată, în ultima perioadă, de urși, care s-au mutat din pădure pe ulițele localității. Ziua în amiaza mare, dar în special noaptea, urșii fac prăpăd în gospodăriile localnicilor, mâncând animale domestice, în special păsări. Nu ocolesc nici animalele mari, precum vacile.
Oamenii au baricadat adăposturile în care țin animalele, însă forța urșilor, împinși de lipsa hranei din pădure, îi determină pe aceștia să distrugă tot ce întâlnesc în cale pentru a ajunge la mâncare. Localnicii spun că le este teamă pentru viața lor, în primul rând, și pentru siguranța celor mici, care nu mai sunt lăsați să iasă din curte.
Viceprimarul comunei Vintileasca, Tudorel Vâlcociu, face apel la autorități pentru a lua măsuri urgențe, astfel încât urșii să fie împușcați sau duși în altă parte. „Oamenii sunt foarte speriați și revoltați deoarece urșii le distrug cotețele și le mănâncă păsările și animalele. Deja sunt 3, 4 ursoaice cu pui care sunt văzute aproape zilnic în comuna noastră. Avem depuse foarte multe reclamații și lumea ne roagă și așteaptă de la noi să găsim o soluție pentru îndepărtarea lor definitivă. Am expus problema la nivel județean, am trimis documente la Garda de Mediu, dar până în momentul în care nu se va institui din nou cota de recoltare a ursoaicelor din zona noastră, trăim cu teroarea că urșii pot intra oricând peste noi în casă, iar locuitorilor le distrug tot ce au prin curte. Ne facem griji deoarece la orice pas putem fi atacați sau copiii noștri să aibă de suferit. Facem un apel către toate autoritățile competente să intervină de urgență pentru a scăpa de urșii ce efectiv s-au mutat la noi în sat“, a declarat viceprimarul Tudorel Vâlcociu.
Mamă și fiică, atacate de urs la Vizantea Livezi
La finele lunii trecute, o femeie și fiica sa au fost atacate de urs, în vecinătatea drumului județean Vidra – Vizantea Livezi. „Un urs de dimensiuni medii a atacat o femeie de 40 de ani și pe fiica acesteia de 13 ani. Incidentul a avut loc în vecinătatea drumului județean Vidra – Vizantea Livezi, unde această familie deține o fermă de oi și o stupină. Ursul a atacat oile și stupina, femeia a intervenit să apere animalele, moment în care ursul a atacat. O soluție ar fi ca aceste animale, care s-au înmulțit foarte mult, să fie împușcate, așa cum s-a procedat în județele Harghita și Covasna. Am expus această situație la întâlnirea de la Prefectură, unde s-a discutat problema zonelor în care sunt mari probleme cu urșii. S-a stabilit ca cei de la Mediu și specialiști din silvicultură să stabilească care sunt zonele cu mulți ursi și să fie eliberate autorizații de împușcare a acestor animale, care s-au înmulțit în exces și atacă oamenii din ce în ce mai des. O astfel de zonă este și Vizantea Livezi”, preciza, la momentul respectiv, Dragoș Ciubotaru, primarul comunei Vizantea Livezi.
Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică un nou Ordin pentru nivelul de intervenţie în cazul speciilor de lup şi urs, în baza căruia va putea fi aprobată, prin derogare, recoltarea/ capturarea a 140 de exemplare de urs şi 94 de exemplare de lup. Conform documentului, postat pentru consultare publică pe site-ul ministerului, se reglementează condiţiile de implementare a derogărilor de la statutul de specii strict protejate, stabilit prin legislaţia naţională de mediu în vigoare, pentru speciile lup şi urs, cu condiţia să nu existe o alternativă acceptabilă.
Totodată, măsurile derogatorii sunt necesare pentru prevenirea producerii unor daune importante, în special asupra culturilor agricole, animalelor domestice şi pentru prevenirea producerii unor daune importante asupra altor bunuri, precum şi în interesul sănătăţii şi securităţii publice.