Filmul istoric ”Baladă pentru Măriuca”, regizat în 1969 de Constantin Neagu și Titel Constantinescu, va fi difuzat în această seară la Mausoleul Eroilor Mărășești și în Piața Unirii din Focșani, în cadrul evenimentului ”Vrancea Eroică”.
Născută la Pădureni, în anul 1905, Măriuca avea 12 ani în anul de grație 1917. Ea locuia cu bunicul său, Ion Zaharia, în satul Haret, aproape de locul confruntărilor militare de la Mărășești, din Primul Război Mondial.
În livada casei bunicului fetei, armata română crease un post de observație al trupelor românești, care oferea o panoramă asupra a tot ceea ce se întâmpla pe front. Micuța eroină a văzut cum soldatul care transmitea telefonic toate coordonatele de atac ale artileriștilor a fost omorât. Acela a fost momentul în care Măriuca s-a oferit să îi ia locul. Telefonistul Ilie Gherghina refuză la început, dar fetița l-a convins atunci când i-a spus ,,Vreau să fac și eu ceva pentru țara mea”. Din acel moment, copila de 12 ani a început să transmită până când atât ea cât și Ilie Gherghina au fost grav răniți, pierzându-și ulterior viața. Trupul neînsuflețit a fost depus în Mausoleul Mărășești, alături de alți eroi ai aceste bătălii, iar un monument a fost ridicat în fața școlii din Haret în memoria Măriucăi și a faptelor de la 1917. Figura eroică a fetiței a fost evocată și în cartea „Povestiri istorice”, a lui Dumitru Almaș. Cu toate că ar trebui să ne mândrim cu ceea ce a săvârşit Măriuca, autorităţile au decis, în 2016, să elimine din manuale faptele sale eroice.
La 102 ani de la cea mai mare victorie din istoria Armatei Române, evenimentul Vrancea Eroică readuce în memoria publicului eroismul Măriucăi Zaharia, fata care, la 12 ani, s-a jertfit pentru România și care își doarme somnul de veci în Mausoleul Eroilor Mărășești.
”Baladă pentru Măriuca“ va fi difuzat între orele 18.00 – 19.00 la Mausoleul Eroilor Mărășești, iar între orele 22.00 – 23.00 în Piața Unirii din Focșani.
Rolurile principale din film sunt interpretate de actorii Brîndușa Hudescu, Ion Caramitru și N.N. Matei. Filmul este difuzat de Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei prin Arhiva Națională de Filme.
În altă ordine de idei, la Mausoleul Eroilor din Focșani au fost depuse astăzi coroane de flori. „Mausoleul Eroilor din Focșani a fost, astăzi, gazda ceremonialului militar și religios organizat de către Consiliul Județean și Garnizoana Focșani, în cadrul evenimentului „Vrancea Eroică“, dedicat împlinirii a 102 ani de la bătăliile de la Mărășești, Mărăști, Soveja din timpul Marelui Război. „Ziua de 6 august este pentru noi, românii, de două ori sărbătoare. Cinstim cu evlavie Schimbarea la Față a Mântuitorului, dar și 6 august 1917, dată care a devenit de atunci una dintre zile mărețe ale istoriei neamului nostru. Importanța acesteia este recunoscută ca atare de istoria universală deoarece, în 1917 la Mărășești, Antanta a obținut prima victorie împotriva Germaniei, în Primul Război Mondial. Sacrificiile uriașe făcute atunci de militari precum căpitanul Grigore IGNAT și cei 150 de soldați ai lui, Ecaterina TEODOROIU și mulți alții au făcut posibilă salvarea țării și apoi reîntregirea României. Exemplul eroilor de la Mărășești, Mărăști, Soveja, Focșani și Oituz ne obligă să fim vigilenți în continuare și să luptăm pentru libertate, unitate, siguranță, democrație și prosperitate, pentru România Mare. Dumnezeu să-i odihnească în pace! Recunoștință eternă eroilor neamului!“, a transmis prefectul județului Vrancea, Ticu COSTANDACHE, participanților la eveniment“, se arată pe pagina de facebook a Instituției Prefectului Vrancea.
Sursa foto: Facebook Instituția Prefectului Vrancea