Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785

GALERIE FOTO: Generalul Eremia Grigorescu, comemorat la Mausoleele Mărășești și Mărăști; PSD, singurul partid care a onorat memoria eroilor neamului

Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „slt. Ecaterina Teodoroiu“ a organizat sâmbătă, la Mausoleele Mărășești și Mărăști, manifestări de comemorare a generalului erou Eremia Grigorescu, de la a cărui moarte s-au împlinit 100 de ani. La manifestări au participat prefectul județului, Ticu Costandache, cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean, Dănuț Cristian și Ionel cel Mare, comandanți militari, dar și simpli cetățeni.

Manifestările au debutat, atât la Mărășești cât și la Mărăști, cu acordarea onorului militar reprezentantului Guvernului în teritoriu și intonarea imnului național. Apoi, a avut loc oficierea de slujbe religioase, urmate de momente evocatoare dedicate generalului Eremia Grigorescu.

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a transmis că este datoria noastră, a tuturor, să păstrăm în memorie faptele eroice ale înaintașilor nostri. „Istoria ne-a arătat că orice neam își are eroii săi, cu care se mândrește, eroi care sunt pentru generațiile de ieri și de azi modele de vitejie și dăruire pentru țară și popor. Iar dacă ne uităm la perioada istorică, performanța lui Eremia Grigorescu este cu atât mai memorabilă și demnă de admirație, cu cât măiestria și geniul militar și-au spus cuvântul și au făcut ca acest erou naţional al României să intre în istorie, împreună cu deviza „Pe aici nu se trece!”, în timpul luptelor de la Mărăşeşti şi Oituz, din Primul Război Mondial, în care a oprit înaintarea armatelor germane. După Bătălia de la Mărășești, generalul a vorbit armatei și a rostit aceste cuvinte memorabile: «Timp de aproape două luni, prin rezistența îndârjită ce ați opus cu piepturile voastre la Mărășești și Muncelu năvălirii dușmanului cotropitor, ați făcut să se întunece visurile de cucerire ușoară a părții ce ne-a mai rămas din scumpa noastră țară. La Siret, în focul urii răzbunătoare, nesocotind lipsa sângelui, ați smuls biruința cea mare, ați făcut să reînvie în mintea tuturor amintirea glorioasă a străbunilor noștri, ați atras admirația lumii întregi. Din sângele vostru se va ridica, curat și măreț, o țară românească a tuturor românilor». De aceea, avem datoria de onoare de a păstra vie memoria eroului și de a ne exprima recunoștința veșnică!“, a transmis șeful administrației județene.

Câteva ore mai târziu, manifestări similare au avut loc la Mărăști, un alt câmp de luptă în timpul Primul Război Mondial. „Bătălia de la Mărăşti (11 iulie – 19 iulie 1917) reprezintă una dintre cele mai importante victorii ale Armatei Române atât în cadrul Marelui Război, cât și în cadrul istoriei militare a poporului român. (…) Aici, la Mărăști, eroii români au scris cu sângele lor o pagină din istoria noastră în Primul Război Mondial. Acești eroi reprezintă jertfa de veacuri, iar exemplul lor ne inspiră să-i urmăm pe calea muncii, a faptelor şi a idealului de lumină, din care să răsară pentru noi toţi o viaţă mai bună, liberă, cinstită, plină de pace, dragoste şi demnitate naţională. Acum avem prilejul, mai mult ca oricând, să rememorăm faptele lor, să ne înclinăm frunțile, plini de recunoștință, față cei care și-au dat viața pentru ca noi să putem trăi liberi. Lor le datorăm existența noastră ca neam, ca țară, ca individ! Glorie eternă Eroilor!“, este mesajul transmis de Oprișan.

Fără sacrificiul suprem al soldaților care au căzut la Mărăști victoria de la Mărășești poate nu ar fi existat și nici celebrul îndemn al generalului Eremia GRIGORESCU „PE AICI NU SE TRECE“!!! De aceea an de an, în momente ca acestea, avem datoria să-i omagiem pe eroii români cunoscuți dar și necunoscuți, care au crezut, luptat și au murit pentru apărarea țării şi neamului. Să nu uităm că piatra de temelie a Mausoleului de la Mărăști – monument al sacrificiului – a fost pusă de alt mare simbol al neamului nostru – Regina Maria. Aici, în Mausoleul ridicat în cinstea lor, sunt îngropați peste 5.300 de eroi pe care nu îi vom uita niciodată. Faptele lor de arme ne-au așternut calea de urmat și ne îndeamnă să privim cu atenție atât la trecut dar și către viitor. Pentru a onora cum se cuvine sacrificiul lor, trebuie să arătăm că suntem demni de acest trecut glorios și să lăsăm generațiilor viitoare o țară și o națiune pregătite să facă față încercărilor ce vor urma. Dumnezeu să-i odihnească pe eroi! Dumnezeu să ocrotescă România!“, a declarat prefectul Ticu Costandache.

Eroii, uitați de PNL și USR

Deși manifestările au fost dedicate celor care s-au jertfit pentru ca noi să trăim liberi în România, politicienii de dreapta, respectiv din PNL și USR, nu au participat la manifestări. Mai mult, aceștia nu au trimis nici măcar o coroană de flori. Aceștia sunt asa zișii politicieni care vor să preia puterea în România, dar care sunt complet dezinteresați de înaintașii noștri, de eroii neamului, de țară, de valorile autohtone!

PSD este singurul partid politic ai cărui reprezententanți au depus coroană de flori în memoria celor care au luptat pentru înfăpturirea României mari. De altfel, chiar în ședința de Consiliu Județean în care s-au alocat fonduri pentru manifestările dedicate eroilor, liberalii au votat împotrivă, fiind un vot împotriva neamului românesc, împotriva a tot ce are România de valoare. Singurul care a acordat o atenție deosebită înaintașilor noștri este președintele PSD Vrancea, Marian Oprișan, care în calitate de președinte al Consiliului Județean a obținut fonduri pentru ca mausoleele din județ, ce amintesc de jertfele eroice ale poporului român făcute în numele libertăţii, independenţei şi unităţii naţionale, să fie reabilitate. Proiectul de reabilitare a mausoleelor vrâncene a avut o valoare de aproximativ 7 milioane euro, a fost iniţiat în anul 2007 și a fost finalizat în 2013.

Tot Oprișan este politicianul care a organizat ample manifestări dedicate eroilor din Primul Război Mondial încă din 2017, când s-au împlinit o sută de ani de la bătăliile victorioase de la Mărășești și Mărăști, ce au dus la crearea României mari la 1 Decembrie 1918. Anul trecut a fost organizat un program special dedicat Centenarului Marii Uniri, manifestările având loc la Focsani, Mărășești, Mărăști și Soveja, locuri de luptă și jertfă pentru înaintașii noștri. Anul acesta, manifestările vor fi organizate în perioada 3 – 6 august, pentru a demonstra tuturor că eroii nu trebuie uitați. Ei trebuie cinstiți deoarece fără jertfa lor nu ar fi existat țara de care suntem mândri, România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?