Ediția: Marți 24 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Marți 24 Decembrie 2024. Nr 6785

GALERIE FOTO: Bacalaureat: Subiectele la română scris, considerate ușoare de absolvenți

Absolvenții de clasa a XII-a au susținut, ieri, prima proba scrisă în cadrul examenului de Bacalaureat, la limba și literatura română. Au fost înscriși 2.035 candidați, dintre care s-au prezentat 1.955, astfel că au absentat un număr de 80 elevi. Examenul a început la ora 9:00, candidații având 3 ore la dispoziție pentru rezolvarea subiectelor, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare.

Subiectele au fost diferite, în funcție de profilul liceului absolvit și de filiera acestuia, astfel că absolvenții liceelor teoretice, profilul Real, precum și cei care au terminat licee tehnologice și liceele vocaționale (cu excepția celor de profilul pedagogic) au avut de conceput un eseu referitor la un text poetic aparținând autorilor George Bacovia sau Lucian Blaga, iar pentru absolvenții profilului Umanist și cei de laprofilul Pedagogic, subiectele de la Limba și literatura română au avut ca cerință realizarea unui eseu referitor la un text poetic aparținând autorilor Tudor Arghezi sau Ion Barbu. La subiectul al II-lea candidații la Bacalaureat au avut de argumentat perspectiva narativă dintr-un text de Mihail Sadoveanu. Un alt subiect a avut ca cerință realizarea unui text argumentativ despre importanța pregătirii înaintea susținerii unui discurs. Subiectul I punctul A de la Real a avut 5 cerințe, formulate pe baza unui fragment la prima vedere din “Amintiri de la Junimea din Iași”, de George Panu.

În urma examenului, elevii au apreciat subiectele primite ca fiind lipsite de dificultate, astfel că au avut posibilitatea de a le rezolva fără probleme. Mulți dintre elevi spun că erau siguri că vor avea de scris un eseu referitor la textul poetic de la subiectul III, spunând că au urmărit subiectele de la examenele din anii anteriori. „Subiectele au fost abordabile și în limita bunului simț. Am reușit să le străbatem și să le rezolvăm cum trebuie. Am auzit că și profilul umanist a avut un subiect III destul de ușor, dar și subiectul nostru a fost rezolvabil și am putut să străbatem cerințele. Emoțiile sunt uriașe, chiar la superlativ, și mă bucur că am scăpat de această povară. Pentru că este destul de greu, mai ales mai ales la română. Noi fiind profil realist, suntem obișnuiți să rezolvăm exerciții, nu să creăm comentarii despre poezii etc. Pentru proba viitoare mă simt mult mai pregătit pentru că la matematică am lucrat și am pus preț mult mai mare pe parcursul celor patru ani de liceu. Simulările din clasele a XI-a și a XII-a au avut un rol destul de important, pentru că ne-au pregătit emoțional și am avut ocazia să cunoaștem procedura”, a spus Alexandru, absolvent al Liceului „Simion Mehedinți” Vidra.

Ionuț Spoială, absolvent al Liceului de Artă „Gheorghe Tattarescu” Focșani, a fost de părere că punctajele acordate subiectelor și gradul de dificultate a acestora oferă posibilitatea multor colegi de-ai săi să obțină note destul de mari. „Subiectele au fost foarte ușoare, majoritatea dintre noi aveam o idee cam din ce ar putea să pice și exact asta a picat: George Bacovia. Mai ales că acum, în ultimii ani, punctajul s-a schimbat, subiectul I avea 50 de puncte, doar ca să treci a fost ușor. Eu știu ce am rezolvat și automat nu am emoții, dar la proba de istorie îmi este un pic teamă”, a precizat acesta.

„La subiectul I a fost o întrebare m-a făcut să fiu un pic nedumerit, nu înțelegeam exact ce îmi cere exercițiul, dar în rest a fost bine. La subiectul II a fost ceva ce noi am mai lucrat la clasă, iar la subiectul III a fost fix ce mă așteptam – poezia. Când am văzut subiectele și am văzut mai ales subiectul III, pentru că acolo erau cele mai mari emoții și am văzut că am picat pe subiect, m-am liniștit. Consider că așa va fi și la probele viitoare”, a afirmat Bogdan Dârâlă, de la Colegiul „Alexandru Ioan Cuza”.

Personal, mi s-a părut simplu, ne-am descurcat zic eu. La subiectul III am avut de ales între George Bacovia și Lucian Blaga. Subiectele au fost ușoare, am reușit să le rezolv în două ore din trei. Probleme cu atmosfera de examen nu am, sunt obișnuită de la olimpiadele din anii trecuți, dar pentru proba de istorie îmi este puțin teamă”, a spus Andrada Baciu, absolventă a Liceului de Artă „Gheorghe Tattarescu”.

Sunt plină de emoții chiar și acum, ca după orice examen. Subiectele au fost destul de ușoare, am avut de ales între Lucian Blaga și George Bacovia, dar din tot timpul acordat am reușit să le rezolv între o oră și jumătate. Emoții mai mari am pentru proba de matematică”, a declarat o absolventă a Liceului Tehnologic „Eremia Grigorescu” Mărășești. „Mă așteptam să pice „Plumb” și am învățat exact opera respectivă, este ceva oarecum matematic, pentru că am făcut un raport cu anii din urmă și mi-am dat seama că se repetată de atât de mulți ani, să fie în simulare proză și apoi să fie în examen poezie. Sperăm să fie la fel de ușor și pentru proba de la matematică”, a susținut, optimist, un absolvent al Colegiului „Ion Mincu” Focșani.

De la această probă nu a fost nici un candidat eliminat, proba a decurs conform prevederilor metodologiei și procedurilor elaborate de Ministerul Educației Naționale. Mâine va fi proba obligatorie a profilului, iar joi proba la alegere a profilului/ specializării. Afișarea primelor rezultate este programată pentru data de 8 iulie (până la ora 12:00) și este urmată de depunerea contestațiilor (în intervalul orar 12:00 și 16:00). Între 9 și 12 iulie vor fi soluționate contestațiile, iar rezultatele finale vor fi afișate pe 13 iulie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?