Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Ordonanță specială pentru Canalul Siret – Bărăgan

Construcția Canalului magistral Siret-Bărăgan – Etapa I va fi supravegheată direct de un director general adjunct din cadrul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare.  În ultima ședință de guvern a fost aprobată o Ordonanță de urgență care modifică și completează acte normative din domeniul îmbunătățirilor funciare, pentru a permite declanșarea urgentă a procedurilor legale care vizează lucrările de reabilitare la obiectivul „Canal magistral Siret-Bărăgan – Etapa I”, precum și asigurarea finanțării acestor lucrări până în anul 2023. Modificările aprobate de Guvern vizează și înființarea  organizațiilor de îmbunătățiri funciare pe terenuri situate pe teritoriile pe care statul urmează să construiască amenajări noi de irigații din arealul Canalului magistral Siret – Bărăgan Etapa I. O primă decizie aprobată de Guvern a vizat completarea schemei de conducere a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare cu un post de director general adjunct, care „să permită eficientizarea actului de management la nivelul Agenției pentru a se asigura reducerea timpului de punere în practică a deciziilor, complexitatea și volumul activităților care vizează realizarea obiectivului de investiție Canal magistral Siret-Bărăgan – Etapa I”.

A doua modificare se referă la perioada de alocare a sumelor aferente Programului Național de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații care se prelungește până în anul 2023. Scopul măsurii – asigurarea resursei financiare pe întreaga durată de proiectare, execuție și punere în funcțiune a obiectivului de investiție Canal Siret-Bărăgan- Etapa I, inclus în cadrul  Programului Programul Național de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigații din România, prin extinderea aplicării Programului până în anul 2023, inclusiv, se arată în comunicatul Ministerului Agriculturii.

Anul acesta a început introducerea de apă în canalul Siret-Bărăgan pentru pregătirea campaniei de irigații 2019. Canalul Siret-Bărăgan a trecut în administrarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru a fi inclus în Programul naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii din România. Investiția are o lungime de 191 kilometri, cu cele două etape de realizare, etapa I, cuprinzând canalul pe zona acumularea Călimănești – Râmna, în lungime de 51,5 km, respectiv etapa a II-a, cuprinzând canalul pe zona Râmna –Ialomița (Acumulare Dridu), pe lungime de 139,5 km. Prin finalizarea primei etape a investiţiei, situată în judeţul Vrancea, cu o lungime de 51,5 kilometri, va fi asigurată folosirea irigaţiilor pe o suprafaţă de aproximativ 120.000 de hectare, ceea ce va facilita accesul agricultorilor la sursele de apă pentru irigaţii şi va asigura o productivitate crescută a culturilor.

Conform situației investiției, lucrările la Canalul magistral Siret-Bărăgan, etapa I, sunt în diverse stadii de execuție, respectiv lucrările sunt finalizate și recepționate pe o lungime de circa 5,7 km, pe o lungime de circa 28,8 km lucrările sunt în diverse stadii de execuție și pe o lungime de circa 15,5 km lucrările la canal nu sunt începute, iar lucrările executate pe diverse porțiuni, menționate anterior, se află în prezent în conservare.

La sfârșitul lunii mai 2018 a fost realizată punerea în funcțiune a Stației de Repompare 5 Haret care asigură apă pentru irigații din canalul Siret-Bărăgan. Este foarte important să continuăm această investiție. Mulțumim Guvernului României pentru această zi istorică. Mă bucur foarte mult că strigătele mele au fost auzite de guvern în ceea ce privește Canalul Siret Bărăgan. Aduceți-vă aminte că am cerut ca acest canal să intre la marile proiecte de investiții, din fericire atât doamna prim ministru Viorica Dăncilă cât și domnul ministru Daea au fost foarte receptivi și iată că am făcut primul pas istoric în ceea ce privește polul secetei din România, aflat la cotul Carpaților, a precizat atunci președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.

 

Fonduri europene nerambursabile pentru infrastructura de irigații

Realizarea lucrărilor la Canalul Siret – Bărăgan este dublată de susținerea investițiilor cu fonduri europene în infrastructura de irigații. Anul acesta este o alocare financiară de 200 milioane euro, cu un plafon de depunere a cererilor de finanțare de 300 milioane euro. Sesiunea de primire a proiectelor de investiții aferente submăsurii 4.3 „Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice” – componenta infrastructură de irigații, din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 este deschisă până la 31 august 2019, ora 16:00, în limita fondurilor disponibile. Până acum au fost depuse peste 300 proiecte, în valoare de 295 milioane lei.

Pragurile de calitate ale proiectelor diferă în fiecare lună, începând de la 70 de puncte în prima etapă lunară (28 ianuarie – 28 februarie 2019) și ajungând până la pragul minim de 20 de puncte în ultima etapă lunară (01 – 31 august 2019). „În această sesiune s-a acordat finanțare de până la 1.000.000 euro pentru fiecare proiect de investiții în sistemele de irigații. Fondurile sunt 100% nerambursabile și se acordă pentru modernizarea infrastructurii secundare de irigații, a clădirilor aferente stațiilor de pompare de punere sub presiune, precum și racordarea acestora la utilități, inclusiv construcția şi modernizarea bazinelor de colectare și stocare a apei de irigat. Un element de noutate este faptul că echipamentele de irigat pot fi achiziționate în limita a 30% din valoarea eligibilă a proiectului modalitatea de calcul fiind detaliată în Ghidul Solicitantului, se arată într-o informare de presă.

Cererile de finanțare se depun on-line pe pagina de internet a Agenției, www.afir.info, până în data de 31 august 2019, ora 16:00 sau până la epuizarea fondurilor disponibile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?