Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

GHIDUL CĂLĂTORULUI PRIN LEGISLAȚIE. Contractul de societate (IX)

În cadrul contractului de societate vorbim astăzi despre contractul de asociere în participație. Prin intermediul acestuia, o persoană acordă, în anumite condiții, uneia sau mai multor persoane o participație, o parte, la beneficiile și pierderile uneia sau mai multor operațiuni pe care le întreprinde. De regulă, acesta se încheie în scris, deoarece numai așa se poate proba existența lui.

Prin intermediul asocierii în participație nu se constituie o persoană juridică distinctă. Terțul nu are niciun drept față de asociere și nu se obligă decât față de asociatul cu care a încheiat contractul.

Iată în ce condiții funcționează asocierea în participație:

– prin intermediul acestui contract nu se transferă proprietatea bunurilor către asociație, asociații rămânând proprietarii bunurilor puse la dispoziția acesteia. În schimb, ei pot conveni ca bunurile aduse în asociere, precum și cele obținute în urma folosirii acestora să devină proprietate comună, ele putând trece în tot sau în parte, în proprietatea unuia dintre asociați pentru realizarea obiectului asocierii, în condițiile convenite prin contract și cu respectarea formalitaților de publicitate prevăzute de lege.

– asociații pot stipula redobândirea în natură a bunurilor la încetarea asocierii.

În cadrul acestui contract, asociații care acționează pe contul asocierii contractează și se angajează în nume propriu față de terți. Cu toate acestea, dacă asociații acționează în această calitate față de terți sunt ținuți solidar de actele încheiate de oricare dintre ei. Terțul este ținut exclusiv față de asociatul cu care a contractat, cu excepția cazului în care acesta din urmă a declarat calitatea sa la momentul încheierii actului.

Chiar dacă sunt introduse în contractul de asociere în participație clauze care limitează răspunderea asociaților față de terți, acestea nu se vor aplica, ele fiind inopozabile terților.

Pentru informații suplimentare în legătură cu subiectul prezentat, puteți adresa întrebări fie la telefonul 0237.224.555, fie pe adresa de e-mail a redacției ziarului Monitorul de Vrancea, redactie@monitorulvn.ro.

Avocat MANUELA FLOREA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?