Evenimentul „Ziua iei, în Vrancea”, organizat de Ansamblul Folcloric profesionist “Ţara Vrancei“ și „Șezătoare București” și derulat în parteneriat cu Primăria Municipiului Focșani și Primăria Vidra, la Sala Balada din municipiu, începe astăzi. La eveniment, care se desfășoară pe parcursul a două zile, vor participa la șezători aproximativ 60 de persoane, care provin din diferite zone ale țării, precum București, Buzău, Brăila, Bacău, Constanța, Vrancea, dar și din Basarabia. Invitați speciali sunt: Varvara Buzilă – etnograf Chișinău, Carmen Marian – restaurator textile Iași, Ion Cherciu – antropolog Vidra – Vrancea, Nelu Dumitrescu – mentor Tichiriș -Vrancea.
Scopul aceste acțiuni este de a sărbători portul popular românesc și de a transmite invitaților prezenți frumusețea acestuia. Deschiderea șezătorii are loc la Sala Balada, astăzi (sâmbătă), la ora 10:00. În programul de sâmbătă al evenimentului este prevăzută lansarea de carte „Portul popular românesc în cercetările monografice ale școlii sociologice de la București”, autor Ion Cherciu (ora 12:00), o expoziție de costume populare vrâncenești cu replici ale costumelor populare din Țara Vrancei, vechi de 200 de ani (între orele 13:00 – 16:00). Între tot acest timp, vor avea loc discuții și activități de inițiere în tehnica cusăturilor tradiționale. Programul se încheie cu un popas la Muzeul Satului Vrâncean din Crângul Petrești, între orele 16:00 și 18:00.
Pentru ziua de duminică, este prevăzută participarea la slujba religioasă de la biserica „Adormirea Maicii Domnului” Vidra (ora 11:30) și un popas la Muzeul Etnologic din Paltin, la ora 16:00. „Costumul de Vrancea este special, este arhaic, este dacic, este unul dintre cele mai valoroase costume românești. Cu ocazia acestui eveniment de excepție, organizat și în spiritul aniversar a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, cât și a Centenarului Marii Uniri de anul trecut, sărbătorim Ziua universală a iei Românești în avanpremiera zilei de 24 iunie. Ne dorim să venim cu mic cu mare, să ne punem iile pe noi și să ne dăm mână cu mână în această legătură de suflet, pentru a păstra și a promova ia și cultura românească, cu scopul de a transmite tinerei generații tainele portului vrâncenesc”, a declarat Maria Murgoci, directoarea Ansamblului folcloric profesionist „Țara Vrancei”.